Fotoğraf Stüdyosu Açma Maliyeti, İşlemleri ve Kazancı 2023
Konu Başlıkları
Fotoğraf stüdyosu açma maliyeti 100.000 TL ile 400.000 TL civarı değişmektedir. Bu miktarın bu kadar farkla değişme nedeni fotoğraf stüdyosunun oldukça geniş bir alanı kapsıyor olmasıdır.
Eğer fotoğraf stüdyosunda yalnızca temel fotoğraf çekimleri yapılacaksa ve bunlar çıkartılıp müşteriye sunulacaksa açılacak olan dükkanda bunun nezdinde büyük olmayabilir. Ama eğer daha çeşitli hizmetler sunulacaksa daha büyük bir dükkan açmak ve daha fazla malzemeye ihtiyaç olacaktır.
Fotoğraf Stüdyosu Açmak Mantıklı ve Karlı Mıdır?
Fotoğraf stüdyosu açmanın mantıklı olup olması değişmektedir. Diğer dükkanlarda olduğu gibi açılacak olan dükkanın işleyişini sürdürebilmeniz gerekmektedir. Eğer bir fotoğraf stüdyosunu işletebilecek yeterli donanıma sahipseniz gayet rahat bir biçimde bu dükkanı işletebilir güzel bir miktarda para kazanabilirsiniz. Lakin yetkin oluşmadığı takdirde bu meblağ düşebilmektedir.
Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir?
Yazımızın başında da anlattığımız üzere fotoğraf stüdyosu açmak için gerekli olan para 100.000 TL ile 400.000 TL arasında değişmektedir. Eğer fotoğraf stüdyosunda eski analog veya eski tarz film ile çalışan kameraların bakımıyla ve fotoğrafların yani filmlerin yıkanmasıyla ilgilenirseniz daha fazla para kazanabilirsiniz. Özellikle günümüzde analog fotoğrafçılığı gençler arasında oldukça yaygınlaştığı için dükkanınızı işlek bir caddede açmanız halinde oldukça fazla müşteri çekebilirsiniz.
Bunlar dışında eski tarz albümler ve büyük çerçeveleştirilmiş fotoğraflar da fotoğraf stüdyolarının klasiğidir. Bunlar dışında yeni nesle uyarlanabilecek diğer çeşitli albüm ve resimli hediyelik eşyalar ile fotoğraf stüdyonuzu zenginleştirebilirsiniz. Aylık kazancınız da sizin fotoğraf stüdyonuzu zenginleştirebilmenize bağlı olarak değişecektir.
Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurmak Gerekir?
Fotoğraf stüdyosu için kendinize uygun bir dükkan seçtikten sonra bu dükkanda bir fotoğraf stüdyosu açmak istediğinize dair bir beyanname yazarak bunu belediyeye teslim etmeniz gerekmektedir. Bunu belediyeye teslim ettikten sonra sizden belirli belgeler istenecek ve sizin güvenilirliğinizi kontrol edecekler. Bu işlemler hallolduktan sonra başka almanız gereken bir izin bulunmayacaktır.
Fotoğraf Stüdyosu Açma İzinleri Nasıl Alınır?
Fotoğraf stüdyosu açmak için almanız gereken tek izin belediyeden o dükkanda bir işletme açmak istediğinizi belirtmeniz halinde size verilecek olan izindir. Bunun dışında başka bir izne gerek olmayacaktır lakin bir bayilikle anlaşmanız da gerekebilmektedir. Bu bayilikle anlaşmak bir izin değildir fakat bu işleri hallettikten sonra ürünleri temin edebileceğiniz bir anlaşmadır.
Fotoğraf Stüdyosu Açma Ruhsatı Almak Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Fotoğraf stüdyosu açma ruhsatı için önce belediyeden bir izin almanız gerektiğini söylemiştik. Bu belgeyi alabilmek için gerekli olan belgeleri aşağıda belirttik.
- Kimlik belgeniz ve bunun arkalı önlü fotokopisi
- Dükkan ve fotoğraf stüdyosu üzerine olacak olan kişinin ikametgah belgesi
- Dükkan sahibinin dükkanın ona ait olduğunu kanıtlayabileceği belge. Bu belge tapu veyahut kiralandığına dair bir belge olabilir.
Fotoğraf Stüdyosu Dükkanında Olması Gereken Malzemeler Nelerdir?
Fotoğraf stüdyosunda olması gereken malzemelerden en önemlisi farklı alanlar oluşturabilmek için ayrı ayrı oturma yerleri ve perde seçimleridir. Öncelikle birbirlerine uyumlu tonlarda eşya ve perdeleri seçtikten sonra buranın temasına uygun olarak aksesuarlar ile fotoğraf alanlarının zenginleştirilmesi gerekir. Müşterinin kendini daha rahat görebilmesi adına her oluşturduğunuz alana bir boy aynası koyabilirsiniz.
Tabii ki en önemlisi ışıklandırmalar ile sizin bu oluşturduğunuz fotoğraf alanına göre seçmeniz gereken bir alan olmalıdır. Yani çocuk alanı hazırladıysanız şekilli led ışıklar veya şekilli aksesuarlar tercih edilebilir. Bunun dışında yüksek düzeyde ışıklandırmalar da gerekir. Bunlar ise süs ve estetik görünümden çok fotoğraf kalitesini arttırmak için gereklidir.
Bunlar dışında diğer yazılarda da bahsettiğimiz üzere analog makineler gibi filmlerinin yıkanarak kullanılması gereken makineler vardır. Bu işlemi yapabilmek için de gerekli suyun ve de ışığın temin edilmesi gerekir. Filmlerin yıkanması için bir ortam oluşturarak bu işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bunlar hallolduktan sonra çıkartılan resimlerin müşteriye sunumu için yapılabilecek şeyler vardır.
Bunlar ise resimli çerçeveler, dokuma resimler, yastıklar, kupalar gibi olabilecek hediyelik eşyalardır. Bunlar için ise belli bir bayilik ile anlaşarak toplu teminini sağlayabilirsiniz. Bu yalnızca temini için değil toplu bir alımda daha uyguna almanızı da sağlayacaktır.
Bu yüzden ciddi bir aşamadır. Bu diğer yan ürünler de hallolduktan sonra son olarak vesikalık gibi çıkartılacak olan fotoğrafların dijital ortamlara da aktarılabilmesi için bilgisayara ihtiyaç vardır. Bu fotoğrafların editlenmesi gerektiği için belirli programlar yüklenmek zorundadır. Bu programları yükleyebileceğiniz bilgisayarlar alarak fotoğraf stüdyonuzu tamamlayabilirsiniz.
Fotoğraf Stüdyosu Açmak için KOSGEB Destekleri Nelerdir?
KOSGEB girişimci destekleyen bir kuruluştur. Farklı farklı bölgelerde çeşitli yardımlar yapmaktadır. Özellikle genç girişimcilere veya dükkanını açan insanlarla yardımda bulunmaktadırlar. Onlardan destek alabilmek için sizin açmak istediğiniz dükkanın türüne bakmak gerekir.
Fotoğraf stüdyosu dükkanı açmak için ayrı bir bölüm bulunmadığı için genç girişimcilere olan yardımlar incelenerek bu sisteme yardım başvurusu yapabilirsiniz. Alacağınız para açtığınız dükkanın kira yardımı gibi kısımların hallolması ile de karşılanabilmektedir. Yardımlar için daha detaylı bilgilere ulaşabilmek için sitemizin Kosgeb destekleri kategorilerini incelemenizi tavsiye ederiz.