Engelli Sağlık Kurulu Raporu Alma ve Ücreti 2023
Konu Başlıkları
Engelli bireylerin sağlıklı bireylerden farklı olarak bazı hakları vardır. Bu haklar arasında özel eğitim almak, faturalarda indirim kazanmak, indirimli mülk edinmek ya da maaş yardımı almak gibi imkanlar bulunur. Ancak tüm bu imkanlardan yararlanmak için öncelikle engelli sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir.
Böyle bir raporun varlığından birçok kişi haberdar olsa da raporun nereden ve nasıl alınacağı, raporu almak için ne kadar ücret ödeneceği merak konusudur. Bu yazımızda engelli sağlık kurulu raporu alınması için yapılması gerekenler 2023 yılında ödenecek güncel ücretlere değindik.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Almak için Şartlar Nelerdir?
- Rapor alacak kişilerin vermesi gereken tüm belgeleri eksiksiz olarak teslim etmesi gerekir.
- Rapor almak için başvuran kişinin engellilik oranının en az %40 olma zorunluluğu bulunmaktadır.
- %40’ın altında engellilik oranı bulunan kişiler şanslarını denemek için başvuruda bulunsalar dahi rapor çıkmayacaktır.
- Kişilerin kendilerine verilen listedeki tüm branşlara muayene olmaları zorunludur.
2023 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Ücreti Ne Kadardır?
Maalesef engelli sağlık kurulu raporu alma işlemleri tamamen ücretsiz bir şekilde yapılamamaktadır. Kişilerin rapor almak için belirli bir ücret ödemesi gerekmektedir. Aslında ödenen ücret rapor bedeli değil, standart kurul ücretleridir. 2023 yılında rapor almak için ödenmesi gereken ücret 200 TL’dir.
Bu ücret, hastanenin veznesine yatırılmaktadır. Ayrıca fiyatlar sabit olup hastaneden hastaneye değişiklik göstermemektedir. Başvuru sırasında sizden daha fazla ücret talep eden kişiler olursa bu durumu Sağlık Bakanlığı’na kolayca bildirebilirsiniz.
Normalde eğitim ve araştırma hastanelerinde kurul ücretleri 300 TL’dir. Ancak engelli kurul raporu yalnızca devlet hastanelerinde verildiği için bu rapor için fiyatlar sabitlenmiştir.
Raporu aldıktan sonra kopyasını istemeyi unutmamalısınız. Aksi halde elinizdeki raporu herhangi bir yere vermeniz gerektiğinde tekrar rapor almak için aynı işlemleri tekrarlamak zorunda kalırsınız. Bu da hem zaman kaybı hem de masraf olacaktır.
Raporun kopyasını aldığınızda her birinin üstüne ‘Aslı Gibidir’ kaşesini vurdurmayı unutmamalısınız. Bu kaşenin bulunmadığı engelli sağlık kurulu raporları resmi kurumlar tarafından tanınmamaktadır.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınmaktadır?
Elbette herkes engelli sağlık kurulu raporu alma hakkına sahip değildir. Bu raporu alabilmek için kişilerin belli bir yüzdenin üstünde engellilik durumlarının olması gerekir. Bu şartı sağlayan kişiler rapor almak için başvuruda bulunabilirler.
Başvurular yalnızca devlet hastanelerine yapılmaktadır. Ancak her devlet hastanesinin bu raporu verme yetkisinin olmadığı unutulmamalıdır. Bu yüzden kurul raporu alacak kişilerin başvurmadan önce yetkili bir hastane bulması son derece önemlidir. Engelliler için rapor verebilecek hastaneler Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmektedir. Başvuru yapan kişiye rapor verilmeden önce birtakım testler yapılmaktadır. Ayrıca testlerin yanı sıra birtakım belgeler de istenmektedir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Almak için Gerekli Belgeler
Engelli sağlık kurulu raporu almak isteyen başvuru sahibi öncelikle bir başvuru formu doldurmalıdır. Doldurulması gereken bu form raporun alınacağı hastaneden temin edilebilir. Hastanenin danışma biriminde yer alan görevli formu başvuru sahibine ya da ailesine verecektir. Formun eksiksiz ve hatasız doldurulmasının ardından işlemler başlatılır ve diğer belgelere geçilir.
Rapor almak için başvurularken başvuru sahibinin kimliğinin muhakkak yanında bulunması gerekir. Kişinin kendisi hastanede olsa dahi kimlik olmadan herhangi bir işlem başlatılmayacaktır. Ayrıca kimlik yerine geçen ehliyet ve pasaport gibi belgeler de kabul edilmektedir.
Engelli raporu almak için başvuracak kişi başvuru esnasında 5 adet vesikalık fotoğrafa sahip olmalıdır. Fotoğraf sayısının neden bu kadar çok olduğu genelde sorgulansa da bu fotoğraflar farklı birimler için gereklidir. Engelli raporu alınması işlemleri sırasında vesikalık fotoğrafın resmi belgelere konulması, kurul raporu için sunulması ve hastane arşivinde saklanması gerekmektedir. Çekilen fotoğrafın son altı aya ait olmasına dikkat edilmelidir.
Belgelerle Birlikte Engelli Sağlık Kurulu Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki belgeleri eksiksiz ve hatasız olan bir engelli başvurusunu kolayca yapabilecektir. Öncelikle yukarıda da belirtildiği gibi hastanenin danışma bölümünden başvuru talep formu alınmalıdır. Formu dolduran engelli kişinin formu eksiksiz doldurup doldurmadığına dikkat edilecektir. Formdaki bilgilerde bir hata bulunmaması durumunda kişiye tek tek görüşmesi gereken doktorların bir listesi verilecektir.
Engelli sağlık kurulu raporu alacak kişi bu listedeki tüm polikliniklere ve doktorlara giderek heyet raporu almalıdır. Her bir poliklinik öncesi sıra alma işlemi unutulmamalıdır. İşlemlerin ne kadar süreceği her bir doktorun hasta yoğunluğuna ve çalışma takvimine bağlıdır. Genellikle aynı gün içerisinde tüm doktorlarla görüşmek mümkündür. Ancak hasta yoğunluğunun fazla olduğu hastanelerde poliklinikleri tekrar ziyaret etmek gerekebilir.
Kimler Engelli Sağlık Kurulu Raporu Alabilir?
Hastaneye giderek engelli sağlık kurulu raporu almak için başvuruda bulunacak kişiler engellilik oranının en az %40 olması gereklidir. Zaten rapor verilmeden önce de kişiler için tüm tahliller ve tetkikler yapılacaktır. Engellilik oranının yeterli bulunmaması halinde rapor için onay çıkmayacaktır.
Tabii sadece engellilik oranı tek başına yeterli değildir. Kişilerin yukarıda belirtilen yönergeleri izleyerek kendilerine verilen listedeki doktorlarla tek tek görüşüp heyet onayı almaları gerekmektedir. Heyet onayı almayan kişilere rapor verilemeyecektir. Kurul raporu ancak heyet onayından sonra geçerli olabilmektedir.
Adım Adım Engelli Sağlık Kurulu Raporu Alma
Yapılması gereken adım adım işlemler olduğu için engelli sağlık kurulu raporu alırken nasıl bir sıra izleneceğini bilmek önemlidir. O yüzden adım adım rapor alma talimatlarımıza uymanızı tavsiye ederiz.
Rapor için heyet imzasının gerekli olduğunu belirtmiştik. Bunun için yalnızca kurul günlerinde doktorlarla görüşülebilmektedir. Dolayısıyla hastaneye gitmeden önce kurul günlerinin belirlenmesi ve bilinmesi kişilere zaman kazandıracaktır. Aksi taktirde hastaneye tekrar tekrar gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Kurul raporu alabilmek için en az 8 ana poliklinik doktoru tarafından muayene edilmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Eğer işlemlerinizi hastaneye tekrar tekrar gitmek zorunda kalmadan aynı gün içinde tamamlamak istiyorsanız olabildiğince erken orada bulunmanız önemlidir.
İlk olarak yapmanız gereken işlem hastaneye gittikten sonra engelli sağlık kurulu raporu almak istediğinizi belirtmektedir. Görevli sizi bunun için ilgili vezneye yönlendirecektir. Veznedeki çalışanın yardımıyla başvurusu dilekçesini doldurarak kimliğinizle birlikte danışmaya teslim etmelisiniz. Danışmadaki kişi başvuru dilekçenizi kontrol edip başvurunuzu aldıktan sonra muayene olmanız gereken birim ve doktorların listesini içeren bir kağıt verecektir. Rapor almak isteyen kişi bu listedeki tüm birimleri tek tek ziyaret etmelidir.
Rapor alma aşamasında sorun yaşamamak adına listedeki bütün poliklinikleri ziyaret ettiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca gerekli tahlillerin yapılabilmesi için kişiden kan alınması gerekmektedir. Bu yüzden muayeneler arasında ya da öncesinde kan alma birimine giderek tahlil vermeyi unutmamalısınız. Kan tahlilinizi geç vermeniz işlemlerin ertesi güne sarkmasına sebep olabilir.
Doktorlara tek tek muayene olduktan sonra her bir doktorun ilgili bölümleri doldurup imzalamaları gerekmektedir. Aslında size muayene yapılmasından daha ziyade bu bölümlerin doldurulması ve doktorun imzalamış olması önemlidir. Bu yüzden doktorun gözünden kaçsa bile bu noktayı muhakkak hatırlatmalısınız.
Listedeki tüm birimlere giderek muayeneler tamamlandıktan sonra genel kurula giderek işlemler tamamlanır. Kurul imzası tamamlandıktan sonra engelli sağlık kurulu raporu alacak kişiler başhekim onayını aldıktan sonra raporlarını edinebilirler.