Eşi Engelli Olan Memurlar için Tayin İşlemi ve Şartları 2023

Eşi engelli olan ve engelli raporu bulunan memurların, engelli eşlerine bakmak gibi bir yükümlülükleri varsa, eş durumu tayin işlemlerine başvuru yapmalıdırlar. Eşi engelli olduğu için tayin isteyen memurlar, söz konusu tayin başvurusunu il milli eğitim müdürlüklerine yapmalıdırlar. Farklı alanlarda memurluk yapan kişiler ise, bağlı oldukları müdürlüklere başvurularını iletmelidirler. 

Memurların annelerinin veya babalarının veya eşlerinin bakıma muhtaç olması nedeniyle ve en az %40 raporunun olması halinde tayin isteme hakları bulunmaktadır. Eşi, çocuğu veya ailesinden herhangi birine bakmakla yükümlü olan memurlar, görev yerlerini değiştirebiliyorlar.

Yaşam yerlerini değiştirmelerinden kasıt yaşam şartlarını kolaylaştırmadır. Bu sayede daha kolay bakım sağlanabilecektir. Memur köyüne veya bir yakınının bulunduğu bölgeye gider ve yakınları ona bakarken, memur da o esnada görev yapıp çalışabilecektir. 

Atama Herhangi Bir Zamanda İstenebilir Mi?

Eşi veya ailesinden herhangi biri engelli olan memurların, tayin isteme hakları bulunuyor. Çalışan memurun can güvenliğinin tehlikede olması veya yaşam koşullarının ilgili alanda engelli kişiye bakmaya yetmemesi gibi durumlarda memur kişiler atanma veya tayin isteyebiliyorlar. 

Sağlık Nedeniyle Tayin İşleminin Detayları

Sağlık sorunlarından mütevellit görev yeri değişikliğine gidildiğinde dikkate alınacak faktörler şunlardır.

  • Çalışan memurların kendisi eşleri veya anne babalarında çıkan çeşitli sağlık sorunları nedeniyle çalıştıkları görev yerini değiştirebilirler.
  • Çalışan memurların annelerine babalarına veya kardeşlerine vasi tayin edilmesi halinde, görev değişikliği sağlamak mümkün olacaktır.
  • Sağlık nedeniyle görev değişikliği için gidilecek bölgenin hastalığın tedavisi için gerekli şartları barındırmaması gerekir.
  • Söz konusu görev yerindeki yaşam ve sağlık koşulları yetersiz bulunursa memurların tayin işlemi onaylanabilecektir.

Sağlık sorunu nedeniyle yapılan tayinler için sağlık kuruluşundan bir sağlık raporu alınması gerekir. Sağlık raporunun üzerinde, engelli kişiye ait, başkasının yardımı olmadan hayatına devam edemez ibaresi gereklidir.

Sağlık Sorunlarından Dolayı Tayin İsteyen Memurlardan İstenecek Evraklar

  • Sağlık Bakanlığının izin vermiş olduğu ve onayladığı sağlık kuruluşlarından  alınan sağlık kurulu raporu ( son 6 ayı geçmemelidir)
  • Kardeşi adına vasi tayin edilen memurların mahkeme onaylı vasilik belgeleri

Aile Birliği Nedeniyle Tayin Nedir?

Aile birliğinin korunması için yapılan tayinlere aile birliği tayini denir. Aile birliği nedeniyle görev değişikliği talebinde bulunulduğunda aşağıdaki faktörler dikkate alınacaktır. 

  • 2 eşin memur olması halinde aile birliğinin korunması adına herhangi bir eş tayin isteyebilmektedir.
  • Bir eş diğer eşin görev yerine geçmeyi talep ederse aile birliği nedeniyle yapılan tayin adı verilir.
  • Avukat olarak, baroya bağlı olan vergi mükellefi altında hizmet veren eşlerin yerine tayin talep edebilecektir.
  • Memur kişinin eşi Devlet Memurlar Kanunu’na bağlı olarak veya SSK ve Bağ-Kur kapsamında çalışması halinde eş durumu tayini isteme hakkı vardır.
  • Eşlerden birinin milletvekili olması veya belediye başkanı, muhtar olması, noter olarak çalışması halinde eş durumu tayini alabilirler.
  • Eşlerden birinin TSK bünyesinde aktif askeri personel olarak çalışması halinde eş durumu tayini isteyebilirler.
  • Eşlerin kamu kuruluşlarında kadrolu olarak çalışması halinde tayin talebi oluşturabilecektir.

Aile Birliği Tayin İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Aile bireyi tayin işlemi esnasında eşlerin çalışmış olduğu yerden görev yeri belgesi alınmak zorundadır.
  • Söz konusu eşin bağlı olduğu vergi dairesi veya meslek kuruluşundan verilen işyerinin aktif faal oluşuna dair belge alınmalıdır.
  • Eş durumu tayini yapıldığında, son 2 yıl içerisinde en az 360 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
  • Prim ödemesi eksikse tamamlanmalı ve tamamlandıktan sonra ödemelerin yapıldığına dair belge hazırlanmalıdır.
  • Eş durumu nedeniyle görev bölgesi değişikliği talep eden memurların ve öğretmenlerin 1 yıllık zorunlu görevi tamamlamış olması gerekmektedir.
  • Memurların eşinin askerde olması durumlarında, eşin görev yapmış olduğu bölgeye tayin isteyebilirler.

Engelli Memurların Tayinlerinde Nelere Dikkat Edilecektir?

Engelli memurların görev bölgelerinde zorluk çekmesi durumunda görev değişikliği talep edebilirler. Bu durumda engelli memurun talep ettiği görev bölgesi değişikliği talebinde dikkat edilecek faktörler aşağıda sıralanmıştır,

  • Öğretmenlerin en az yüzde 40 oranında engelli raporuna sahip olmaları gerekir. Bu durumda görev yeri değişikliği talebinde bulunabilirler.
  • Memurlarının eşinin veya çocuklarının engelli olması nedeniyle görev bölge değişikliği talebinde bulunabilirler.
  • Engel durumu nedeniyle tayin istemek için sağlık sorunu yaşayan kişilere sağlık kurulu raporu çıkarılması gerekir ve söz konusu raporda, bakımsız yaşayamaz yazısının olması gerekmektedir.
  • En az %40 engellilik durumu aranır.

Farklı Sebeplerle Nasıl Tayin İstenir?

  • Yakın zamanda (son1yıl) bir yakının kaybeden memurlar ölüm tarihindenn itibaren istedikleri herhangi bir yere tayin alabilirler.
  • Eşi emekliliğe ayrılan memur kişiler en geç 1 yıl içerisinde istedikleri herhangi bir bölgeye tayin alabilirler.
  • Yaşamsal faaliyetlerini başkalarının yardımı olmadan devam ettiremeyen memur kişinin, kardeşleri veya çocukları olması durumunda, sağlık kurulu raporu ile tayin alabilirler.
  • Herhangi bir terör eylemi esnasında yara alan memurlar veya memur kişilerin şehit olması durumunda eşi memur olan kişi istediği herhangi bir bölgeye tayin alabilirler.

Eş Durumu Nedeniyle Tayin Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eşlerindeki herhangi bir durum nedeniyle tayin başvurusu yapmak isteyen kişilerin, görev yapılan il veya ilçe müdürlüklerine başvuru dilekçesi vermeleri gerekmektedir.

Öğretmenlerin tayin istemeleri durumunda ise, il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine gidilerek dilekçelerin müdürlüklere teslim edilmesi gerekiyor. Tayin işlemine online başvuru için, mebbis.meb.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Mebbis sistemi kullanılarak e devlet girişi tercih edilebilecek ve öğretmenlere ait tayin işlemlerine başvuru yapılabilecektir. 

Eş Durumu Tayini Tercih Detayı Nedir?

Eş durumu nedeniyle tayin başvurusu yapılıp, alınan başvuru onaylandığında görev yeri tercihi yapılmalıdır. Söz konusu öğretmenler tayin işlemleri için, meb.gov.tr adresine girerek mebbis işletim sistemini kullanabilirler. Öğretmenlere verilen kodla beraber tayin işlemlerinin onaylanıp onaylanmadığı buradan görülebilecektir. Tayin için yapılan ön başvuru onaylanacağı zaman 40 farklı il için tercih yapılabilecektir.

İlçelerde yer seçimi yapmak isteyen kişilere ise, 40 ilçe seçme hakkı sunulacaktır. Memurlar, 40 farklı ilden toplamda 40 ilçe seçebilirler. 41. seçimleri kesinlikle geçersiz sayılır ve işleme alınmaz. Tayin işlemi için başvuruda bulunduğunda bakanlık tayin için başvuruyu değerlendirmeye alacaktır. Tercih olarak seçilen bölgelerden uygun olan herhangi bir merkez memurun yeni görev yeri olarak belirlenecektir.

Seçilen Bölgeler Nedir?

Memurlar, söz konusu illerinden tayin edilmek istedikleri il için 40 farklı seçim  yapabilecekler. Yani memurlar, 40 farklı şehre gidebilme hakları bulunacaktır. Tercih kağıdına gidilmek istenen iller yazılır ve tercihler yapılır. Tercih kağıdının en üst basamağına gidilmek istenen ilk yerden aşağıya doğru gidilmek istemeyen yerlere doğru tercih yapılır.

Seçimleri iyi yapmalısınız çünkü müsaitlik olmaması durumunda, 20-30 tercihlerinize yerleştirilebilirsiniz. İlçe olarak da totalde 40 seçim hakkınız bulunuyor. İlçeleri de seçmelisiniz, çünkü şehir tuttuğunda ilçe tutmaz ise, tayin edilemeyebilirsiniz. Tercih işlemlerinden sonra tayin süresi 30-60 gün sürebilecektir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu