Engelli Yakını Aylık Maaşı ve Şartları 2023
Konu Başlıkları
Engelli yakınlarına bakmaları karşılığında engelli yakınlarına ödenen maaş, engelli yakını maaşı olarak adlandırılır. Engelli yakını maaşı alabilmek için SGK merkezlerine veya il ve ilçe merkezlerine müraacat etmeniz yeterli olacaktır.
Engelli yakını maaşı sadece maddi durumu yetersiz olan kişilere verilmektedir. Maddi durumu yeterli olup da engellilere bakan kişiler engelli maaşı alamamaktadırlar. Ayrıca engellilerin yanında yaşamayan aynı evde kalmayan kişiler engelli yakını maaşı alamamaktadır.
Engelli Yakını Maaşı Şartları
Engelli yakını maaşlarından faydalanabilmek için, engelli olan kişinin en az %40 oranında özürlü olması gerekmektedir. Söz konusu özürlülük, tam teşekkülü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi gerekir.
Engelli Yakını Maaşı Ve Özellikleri
Engellilere bakmaları karşılığında aynı ortamda kalan yakınlarına ödenen engelli maaşı tutarı 1,383₺. Engelli bakım maaşları yıl içerisinde asgari ücret zammına paralel olarak ilerlemekte ve asgari ücrete yapılan zam oranı kadar zam yapılmaktadır. Yani asgari ücrete %20 zam yapılırsa, engelli bakıcılarına da %20 zam yapılır.
Engelli Yakını Maaşı Ödenme Sıklığı
Engelli yakını maaşlarının ödenme sıklığı ayda bir olarak belirlenmiştir. Söz konusu maaşlar aylık olarak ödenmektedir. 2023 yılının ilk yarısı için, engellilere bakan kişilerin maaşlarına %6 oranında zam yapılmıştır. Özel bakım merkezinde bakım hizmeti gören engelliler için ise, 2,767₺ bakım ödemesi yapılmaktadır.
Engelli Yakını Maaşı Almak için Gereken Tüm Şartlar
Engelli yakınlarının düzenli olarak ödenek alabilmeleri için, aşağıdaki koşullar şu şekildedir,
- Engellilerin yakınlarına ödenen bu maaş, sadece %40 ve üzeri oranda engele sahip olan kişiler için ödenmektedir.
- Evde bakım aylığı alabilmek için söz konusu kişinin engelli birey ile aynı evde yaşıyor olması gerekir.
- Engellinin ve yakının kaldığı evde hane geliri kişi sayısına bölündüğünde çıkan sonuç asgari ücretin 4/3’den fazla olmaması gerekir. Aksi takdirde maaş ödemesi alınmaz.
- Engelli raporunun üzerinde ağır engelli ibaresi bulunur, bu ibarenin hemen altında evet seçneğinin yer alması gerekir.
- Engelli yakını maaşı alacak olan kişilerin, 65 yaşından küçük olması gerekmekle birlikte farklı bir sosyal yardım almıyor olması gerekir.
Engelli Yakını Maaşı için Talep Edilen Belgeler ve Evraklar
Engelli yakınlarının, engelli yakınlarına bakmaları için alacakları maaşa başvuru yapmak istediklerinde şu belgeler istenir;
- Engelli kişiye ve ev halkına ait kimlik belgesi veya fotokopisi
- Engelli bireylerin almış oldukları sağlık kurulu raporunda Aslı Gibidir damgasının olması ve bu raporun bir örneği.Evde bakım aylığına başvuru formu
- Engelliler ile aynı evde yaşayan kişilerin aylık gelir belgeleri (Kişi başına düşen hane geliri, Asgari ücretin 4/3’ünden az olmalıdır).
- Engelli bireyin ve aynı hanede yaşadıkları kişilerin üzerine kayıtlı olan tapu belgeleri
- Maaş bordrosu veya ticaret ile uğraşıyorsa gelir belgesi
- Engelli bireyle aynı evi paylaşan kişilerin ikametgah kayıt belgesi
- Engelli bireye ait 2 güncel vesikalık
- Akıl sağlığı yerinde olan engellilerin eğitim durumu
- Engelli bireyin anne ve babası boşanmış ise, sicil kayıt örneği veya vukuatlı nüfus cüzdanı
- Engelli kişilerin bir vasisi bulunuyor veya atanmış ise, vasi belgesi
Engelli Yakını Maaşına Nasıl Başvuru Yapılır?
Engelli yakını maaşına başvuruda bulunabilmek için, il veya ilçede yer alan Sosyal Hizmetler Vakfı il veya ilçe müdürlüğüne gidilmesi gerekmektedir. Başvuru esnasında talep edilen evrak ve belgeler kuruma teslimi yapıldıktan sonra, maaş aylığı için başvuru formu doldurulacaktır.
Engelli yakını maaşına başvuruda bulunduktan sonra işleme alınacak ve inceleme başlayacaktır. Kişiler maaş almaya uygun bulunursa, başvurunun işleme alındığı ayın sonraki ayında ödemeler başlayacaktır.
Engelli Yakını Maaşı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Engelli yakınlarının, engelli yakını maaşı almak için yapmış olduğu başvurular, 3 ile 6 ay arasında inceleme sürecine tabi tutulacaktır. Bu inceleme sürecinin sonucu olarak alınacak maaş kesinleşip hesaplara yatmaya başlayacaktır.
Engelli yakını maaşları için yapılan başvuru işleminden sonra başvurular SHÇEK müdürlüğünde toplanmaktadır. Engelli yakını maaşı başvuruları değerlendirilirken 3 kişiden oluşan bir heyet başvuruyu değerlendirmekte ve kişinin engelli yakını maaşı alıp alamaması konusunda görüşmektedirler.
Uzmanların incelemesi sonrasında engelli yakını maaşı alabilir kararının verilmesinin ardından ödeme süreçleri başlayacak ve ödemeler banka hesaplarına her ay düzenli olarak yatırılacaktır. Ayrıca Erzak, Gıda Yardımı Almak isteyenler yazımızı okumasını tavsiye ediyoruz.
Engelli Yakını Maaş Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Engelli yakınları, engelli yakını maaşlarının başvuru durumunu merak edebilir veya ne kadar maaş alacaklarını öğrenmek isteyebilirler, bunun için engelli yakınlarının, turkiye.gov.tr adresi üzerinden bir başvuru sorgulaması yapabileceklerdir.
E Devlet Üzerinden Engelli Yakını Maaş Sorgulaması
Engelli yakını maaş sorgulaması için, sorgulama sayfasını açtıktan sonra sayfanın hemen üst bölümünde yer alan Giriş Yap seçeneğini seçmeniz ve tıklamanız gerekir. Sonrasında E devlet giriş ekranı açılacaktır. Açılan ekranda kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girmeniz gerekir. Bunun yerine, e-devlet’in yakın zamanda çıkarmış olduğu mobil imza veya e-imza gibi sistemlerde kullanılabilir.
E devlete ait sorgulama ekranı açıldıktan sonra, engelli yakını maaş başvurusu yapılan tarih belirlenecektir. Engelli yakını maaşlarının başvurusu onaylanan bireyler, sorgulama ekranı üzerinden maaşa ve hizmete dair tüm detaylara ulaşabilirler.
Alınan toplam maaş tutarı ve maaşın ne zaman ödeneceğine dair olan tüm bilgiler, sorgulama sayfası üzerinde açıklanmaktadır. Engelli yakınlarının maaş başvuruları onaylanmadığında, sorgulama ekranında herhangi bir bilgi bulunmaz.
Engelli Yakını Maaşları Ne Zaman Ödenir?
Engelli yakınlarına verilen maaşların hesaba yatma tarihleri, aşırı bir yüklenme olmaması nedeniyle farklı günlerde ödenmektedir. Ödemeler kişinin TC kimlik numarasına göre yapılacaktır. Söz konusu kategorilendirmenin detayları aşağıdaki gibidir;
- En az %40 oranında engelli raporu bulunan kişilerin T.C kimlik numaralarının son hanesi sıfır veya beş ise, her ayın beşinci günü ödeme yapılır.
- Kimlik numarasının son hanesi 1 veya 6 olan engelliler ise, ayın 6’sında maaş almaktadırlar.
- Kimlik numaralarının son hanesi 2 veya 7 olan engelliler her ayın 7’sinde maaş alırlar.
- Engellilerin kimlik numaralarının son hanesi 3 veya 8 ise, her ayın 8’inde ödeme alırlar.
- Son olarak kimlik numaralarının son hanesi 4 veya 9 olan engelliler, ayın 9’unda maaş alacaklardır.
Engelli Maaşı Ne Kadar
En az %40 ve üzeri engellilik raporuna sahip olan engelliler, engelli maaşları ve engelli yakını maaşları ile iyi miktarda bir ödeme almaktadırlar. Engelli raporlarında en az %40 ile %69 arasında engeli olan kişiler aylık 489 TL engelli maaşı alırlar.
%70 ve üzeri engele sahip olan engelliler ise 729 TL engelli maaş alırlar. Bu maaşlara engelli yakını maaşları da dahil edilmememiştir. Engelli yakını maaşı 1300₺ civarında olmaktadır. %70 ve üzeri engele sahip olan kişiler engelli yakını maaşları ile beraber 2100 TL’ye kadar maaş alabilirler.