Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtirazı Etme 2023

Engellilik oranı % 40’ın üzerinde olan kişiler engelli sağlık kurulu raporu almak için başvuruda bulunabilirler. Rapor alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından rapor verme yetkisi tanınmış olan hastanelere gidilerek başvuru yapılması gerekir. Başvuru sırasında kişiden rapor için başvuru dilekçesi alınır ve en az 8 farklı poliklinik birimine muayene olması istenir. Her bir poliklinik doktoru hastayı inceler, tetkikler yapar, kan tahlili sonuçları inceler ve not yazarak imza atar.

Doktorların incelemelerinden sonra başhekim onayı alınarak engelli sağlık kurulu raporu alınabilir. Ancak bazı durumlarda raporda yazan bilgiler, engellilik oranı hatalı olabilir ya da kişi hak etmesine rağmen engelli sağlık kurulu raporu onayı verilmeyebilir. Bu gibi durumlarda engelli vatandaşların hatalı ya da eksik rapor sonuçları için Sağlık Bakanlığı’na engelli sağlık kurulu raporu itirazı yapma hakkı bulunmaktadır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Hangi Durumlarda İtiraz Edebilirsiniz?

  • Engelli sağlık kurulu raporu belli bir süre geçerliliği olacak şekilde verilmektedir. Bu süreye itiraz edebilirsiniz.
  • Raporda belirtilen engellilik durumu ve oranı ile ilgili itirazda bulunabilirsiniz.
  • İş başvurusu için rapor almışsanız, ancak raporda ‘çalışabilir’ ibaresi yer almıyorsa itiraz edebilirsiniz.
  • Maaş başvurusu yapacaksanız güncel bir rapora ihtiyaç duyacağınız için raporunuzun yenilenmesi adına itirazda bulunabilirsiniz.
  • Ayrıca eksik ve hatalı bilgi durumunda da itiraz hakkınız bulunmaktadır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu İtirazı Ne Kadar Sürede Yapılır?

Engelli sağlık kurulu raporu almak için başvurduktan ve sonucunuzu aldıktan sonra itirazda bulunmak isteyebilirsiniz. Bu, sizin el doğal hakkınızdır. İtirazlarınızı yapmak için ne kadar zamana sahip olduğunuzu bilmek isteyebilirsiniz. Elbette önerilen şey raporunuzun sonucunu aldıktan sonra zaman kaybetmeden hemen itirazda bulunmaktır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu İtiraz Süreci Nasıldır?

Bir engelli sağlık kurulu raporu almak için yapmanız gerekenler ve süreçte takip etmeniz gereken adımlar oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Aynı endişeyi itiraz süreci için de yaşamanız normaldir. Ancak aşağıdaki adımları dikkate aldığınız müddetçe engelli sağlık kurulu raporu itiraz süreci sizin için zorlayıcı olmayacaktır.

Öncelikle %40’ın üzerinde engelli iseniz Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili devlet hastanelerinden birine giderek engelli raporu almak için başvuru yapmalısınız.

Başvuru talebiniz alındıktan sonra elinize bir liste verilecek ve muayene olmanız gereken poliklinik birimleri belirtilecektir. Bu polikliniklerin her birine muayene olmanız ve sizden istenen tüm tetkikleri tamamlamanız gerekmektedir. Yapılan tetkikler ve doktor muayeneleri sonucunda engelli raporu hazır hale getirilir.

Size verilen rapor sonucunda itiraz etmek istediğiniz, yanlış olduğunu düşündüğünüz noktalar olabilir. Sadece engellilik raporunu alamama halinde değil; raporunuz onaylansa dahi yanlış bilgiler için itiraz edebilirsiniz. Örneğin: % 50 engeliniz olmasına rağmen raporunuza bu oran %42 olarak işlenmiş olabilir. Engelli sağlık kurulu raporu itirazları Sağlık Kurulu’na bizzat yapılmalıdır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu İtirazı Nereye Yapılır?

Almış olduğunuz engelli raporuna itiraz etme hakkınız bakidir. Kafa karıştırıcı olan süreçte ilk atacağınız adım itiraz başvurunuzu nereye yapacağınızı bilmektir. Engelli bireyler rapor itirazlarını bulundukları ildeki İl Sağlık Müdürlüğü’ne bizzat giderek yapabilirler. Başvuru sırasında başvuru sahibinin rapor sahibi olup olmadığı kontrol edilmektedir. Ayrıca verilecek olan engelli sağlık kurulu raporu itirazı dilekçesi kapsamında itiraz nedenleri bir bir sıralanmalıdır.

Başvuru sahibinin nedenleri ile açıklayarak teslim etmiş olduğu itiraz dilekçesi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından değerlendirmeye alınır. Sağlık Müdürlüğü hem itiraz dilekçesini hem de hastane tarafından engelli vatandaşa verilmiş engelli raporunu inceler. İnceleme sonucunda hasta farklı bir devlet hastanesine yönlendirilir. Bu hastanede engelli sağlık kurulu raporu almak için gereken tüm işlerler baştan sona tekrarlanır. Kişiye yeni bir engelli raporu verilir.

Sağlık Müdürlüğü ilk verilen rapor ile ikinci raporu karşılaştırır. 2 raporun aynı çıkması durumunda engelli sağlık kurulu raporu itiraz dilekçesi kabul edilmez. Ancak 2. rapordaki sonuçlar ya da bilgiler birinci rapordan farklıysa bu durumda remi olarak işlem başlatılması gerekir. Hakem bir hastane seçilerek engelli vatandaşın tüm muayene süreci ve tetkikleri yinelenir. Hangi raporun doğru ve geçerli olduğuna da hakem karar vermektedir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu İtiraz Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Maalesef rapor sonucu şeffaf bir şekilde belli oluncaya kadar resmi kurumlara sürekli gidip gelmeniz, işlemleri tekrar tekrar yaptırmanız gerekebilir. Bu süreç engelli vatandaşlar için son derece yorucu ve sinir bozucu olabilmektedir. Ancak en çok düşündüren noktada itiraz sonucunun nasıl sorgulanacağıdır. Neyse ki engelli sağlık kurulu raporu itiraz sorgulaması online bir şekilde yapılabilir. İtiraz yaptıktan sonra hemen sonuç almayı beklememeniz gerekir.

İtiraz dilekçenizin vermenizin ardından inceleme başlatılır. Sürecin sonuçlanması için en az bir ay gibi bir süre geçecektir. İl Sağlık Müdürlüğü sizi ikinci bir devlet hastanesine yönlendirecek, bu hastanede tetkikler ve muayeneler tekrar yapılacaktır. Ardından sonuçların karşılaştırılması ve bir sonuca varılması gerekmektedir. Hakem heyeti kararına göre sonuç belli olur.

Engelli raporuna yapılan itiraz durumunu sorgulamak için https://apps.istanbulsaglik.gov.tr/rib/Vatandas_RaporItiraz_Sorgula.aspx adresi ziyaret edilmelidir. Linke tıklayarak T.C. kimlik numaranızı girmelisiniz.

Sonrasında açılan sayfanın alt kısmında yer alan güvenlik kodunu girmeniz önemlidir. Böylece sistem sizin bir bot değil, gerçek kişi olduğunuzu anlayabilir. Sonrasında ‘’Sorgula’’ butonuna basmalısınız.

Bu kısımda engelli sağlık kurulu raporu itirazınızın ne durumda olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca süreçte hangi aşamada olunduğunu, sürecin sonuçlanıp sonuçlanmadığını da takip edebilirsiniz.

İl Sağlık Müdürlüğü’ne İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Herhangi bir resmi kuruma dilekçe nasıl yazılıyorsa İl Sağlık Müdürlüğü’ne engelli sağlık kurulu raporu itiraz dilekçesi de aynı şekilde yazılmalıdır. Yazılacak olan dilekçede kullanılan dil ve üslubun ciddi ve resmi olması önemlidir. Dilekçe formatına uygun olmayan dilekçelerin kabul edilmeyeceğini unutmayın. Sağlık Kurulu’na itiraz dilekçesi yazarken şu hususlara dikkat etmeye çalışın:

Dilekçede başvuru sahibi vatandaşın ad, soyadı, T.C. kimlik numarası ve istenen diğer nüfus cüzdanı bilgilerini yazması gerekir. İlk alınmış ve itiraz konusu olan sağlık kurulu raporunun hangi tarihte ve hangi hastaneden alındığı gibi bilgiler verilmelidir.

Raporunuzu aldığınız hastanede hangi doktorlara ve poliklinik birimlerine muayene olduğunuz ve size yapılan tetkiklerle ilgili detaylı bilgi vermelisiniz. Size verilmiş olan engelli raporunda yer alan sonucu yazmalısınız.

Engelli raporu sonucuna neden itiraz ettiğinize dair sebepleri yazmalı ve detaylandırmalısınız. Size doktorlar tarafından eksik muayene yapılmış olabilir. İstenmesi gereken tetkiklerin tamamı istenmeden rapor verilmiş olabilir. Engel yüzdenizden farklı bir yüzde yazılmış olabilir. Ya da hak etmenize rağmen engelli raporu verilmemiş olabilir. Dilekçeyi yazdığınız tarihi de yazarak imzaladığınız dilekçeyi teslim etmelisiniz.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu İtiraz Süreci Nasıldır?

Herhangi bir itirazınız varsa, engelli sağlık kurulu raporuna itiraz etmek için bulunduğunuz bölgedeki il ya da ilçe sağlık müdürlüklerine başvurmalısınız. İtiraz başvurunuz kapsamında bir dilekçe yazmanız istenecektir. Yazmış olduğunuz dilekçe merkez müdürlüğe ulaştıktan sonra talebinize yönelik süreç başlar.

Dilekçe yazılmayan durumlarda ya da sözlü şikayetlerde herhangi bir resmi başvuru alınmamış sayılır. Dilekçe ile başvuran engelli vatandaşların dilekçeleri kabul edildikten sonra ikinci bir hastaneye sevkleri sağlanır. Süreç tekrarlanarak iki hastane tarafından verilen sağlık raporları karşılaştırılır. Hakem heyetinin kararına göre bir sonuca varılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu