Engellilere Vergi İndirimleri ve Şartları 2023
Konu Başlıkları
Engelliler, devlet statüsünde çok önemli avantajlara ve ayrıcalıklara sahiptirler. %40 ve üzeri oranda engelli olduğu sağlık kurulu raporu ile kanıtlanan engelliler vergi indirimlerinden yararlanabilirler. Bunun için engelli bireylerin en az %40 oranında engelli olmaları gerekir. Söz konusu vergi indirimleri bu engellilik oranını herhangi bir engel türünde yakalayan kişiler için geçerlidir. Bu konuda hangi alanda engelli olduğu bir önemlilik arz etmemektedir.
Engelli Vergi İndirimi Kimler Yararlanabilir?
Engellilere uygulanacak olan vergi indiriminden yararlanacak kişiler aşağıdaki gibidir;
- Engellilik durumu sağlık kurulundan alınmış bir rapor ile kanıtlanmış özel sektör çalışanları
- Serbest meslek erbabı engelliler
- Engelli yakınına bakan serbest meslek erbabı bireyler
- Engelli yakınına bakmakla yükümlü olan özel sektör personelleri
- Basit bir usül ile vergi mükellefi engelliler
Yukarıdaki vergi mükellefi kişiler pek çok alanda devletin uyguladığı vergi indirimlerinden yararlanabilirler. Bakmakla yükümlü olunan engelli yakınlarından kasıt en az %80 engeli olan bir yakınına bakan kimselerdir.
Engel oranı %50’in üzerinde olan engelliler hayatlarını tek başlarına idame ettiremezler. Bu durumda %80 üzerinde engellilik oranı bulunan kişilere bakmakla yükümlü olan engelli yakınları büyük ölçüde uygulanan vergi indirimlerinden yararlanabilirler.
Söz konusu vergi indirimlerinden sadece, engelli kişiye bakan yakını değil, onun eşi ve çocukları da vergi indirimlerinden yararlanabilirler.
Engelli Vergi İndirimden Yararlanmak için Gereken Rapor
Engellilere ve engelli yakınlarına uygulanan vergi indirimlerinden yararlanabilmek için, engelli kişiye ait bir engellilik raporu olması gerekmekte ve bu raporda en az %40’luk bir engellilik oranı bulunması gerekmektedir. Alınacak sağlık kurulu raporunun Merkez Sağlık Kurulu tarafından da incelenmesi gerekecektir.
Bir işe girmek veya kimlik almak ve sosyal yardımlardan faydalanmak amacıyla kullanılacak sağlık kurulu raporlarında vergi indirimi uygulanması imkansızdır. Sevk ile alınmış raporlarda geçersiz sayılacaktır. Raporun vergi indirimlerinde geçerli sayılabilmesi için, sadece devlet hastanesi veya NOTER tasdikli raporlar kabul edilecektir.
Engelli Vergi İndirimi Oranı ve Tutarı
Engellilere uygulanacak olan vergi indirimleri, kişilerin engellilik seviyesine göre değişkenlik gösterebilecektir. Böylece uygulanacak olan vergi indirim tutarları şu şekildedir;
- %80 ve üzeri engelli olan bireyler Aylık 1,000 TL, Yıllık 12,000 TL vergi indiriminden yararlanabilirler.
- %60 ile %80 arasında engellilik seviyesi olan kişiler, yıllık 6,390 liraya kadar vergi indirimlerinden yararlanabilirler.
- %40 ile %60 arası engellilik seviyesi bulunan kişiler ise, aylık 240 lira ve yıllık 2 bin 880 lira vergi indiriminden yararlanabilirler.
Engelli Vergi İndirimlerinin Tahsil Edilme Şekli
Söz konusu engelli bireyin, aylık maksimum vergi indirimi kotası tutarı kadar ödemiş oldukları vergiler geri iade edilecektir. Vergilerin iade edilme şekli, her vergi ödemesi yapıldığında ödenen verginin faturasının elde tutulması ve faturadaki verginin geri iade edilmesi istenilebilmektedir. Örneğin bir markete gidip 100 TL’lik bir engelli ürünü harcaması yaptığınızda ödemiş olduğunuz 18 TL’lik verginin iadesini talep edebilirsiniz.
Engelli Vergi İndirimlerinden Yararlanabilmek İçin Neler Yapılır?
Engelli bireylerin vergi indirimlerinden yararlanmak için, veya engelli bireylere bakmakla yükümlü olunan kişilerin gerekli belgeleri hazırladıktan sonra, Vergi Dairesi Başkanlığının bulunduğu illerdeki Grup Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Eğer yaşadığınız ilde vergi dairesi yoksa, gelir müdürlüğüne veya defterdarlığa başvurabilirsiniz.
Engellilerin Vergi İndirimlerinden Yararlanmaları için Hangi Belgeler Gerekir?
Engellilerden istenen belgeler;
- Müracaat Dilekçe
- İşveren kişiden alınmış çalışma belgesi
- TC kimlik kartı ve fotokopisi
- Tam teşekküllü bir hastaneden alınmış Sağlık Kurulu Raporu
Engelli Yakınlarından İstenen Belgeler
- Müracaat Form
- İşverenden alınacak çalışma belgesi
- Engelli kişinin kimlik kartı
- Sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporu
- Engelli kişiye ait belge
Serbest Meslekle Uğraşan Engelliden İstenen Belgeler
- Müracaat Dilekçesi
- Vergi Levhasının fotokopisi
- Nüfus Cüzdanı veya Kimlik Kart Fotokopisi
- Tam Teşekküllü bir hastaneden alınmış Sağlık Kurulu Raporu
Basit Usulde Vergi Alınan Engelliden İstenen Belgeler
- Müracaat Dilekçe
- Vergi kimlik numaralarını gösteren belge
- T.C. kimlik kart fotokopisi
- Tam teşekküllü bir hastaneden alınmış sağlık kurulu raporu
Engelli Vergi İndirimi Uygulamasının Yapılamayacağı Durumlar
Vergi indiriminden yararlanamayacak olan engelliler şu şekildedir;
- Rapor süresi bitmiş olan engelliler ( süreli raporlarda geçerlidir.)
- Devlet hastanesinden veya devlet onaylı olmayan bir hastaneden sağlık kurulu raporu almamış engelli bireyler
- Yalan beyan
- %40 altında engelli oranı olan kişiler
- Bakıma muhtaç olduğuna dair yanlış beyan vermesi
- Vergi indirimlerini suistimal etmek
Engellilere Uygulanan Vergi İndirimlerinden Yararlanmak için Bir Tarih Var Mı?
Engelli bireylerin vergi indirimlerinden yararlanma tarihleri, başvuru yaptıktan sonra indirim kararı verilmiş olan tarihtir. Vergi indiriminin yararlanmasına rapor süresi dolduğunda karar verilir. Bu halde engelli bireyler asla olumsuz etkilenmezler. Vergi indirimlerindeki değerlendirmeler, vergi indirimleri için yapılan başvuru tarihi itibariyle dikkate alınıp incelenir.
Engellilere Gümrük Vergisi İndirimi
Engellilere verilecek olan gümrük vergisi indirimi, yurtdışından satın alınacak olan ve engel durumunu azaltabilme ihtimali olan materyal alınması durumunda geçerli olmaktadır. Örneğin, kulaklarında %80 işitme kaybı olan ve bu sebeple engelli sayılan kişilerin, duyma cihazı getirmeleri durumunda gümrük vergisi ödemezler ve yurtdışı fiyatına alınır.
Yurt İçinde Satın Alınacak Ürünlerde Sağlanan Vergi İndirimleri
Yurtiçinde engellilere verilecek olan vergi avantajlarından biri de, kişinin engellilik durumunun %90 ve üzeri olması durumunda, ona bakacak olan kişinin, hastaneye daha rahat getirilip götürülmesi için kullanılabilecektir. Bir araç alımı yapılacağı zaman, engelli yakını vergi indiriminden yararlanabilir.
Engellilere Araba ve Motorlu Taşıtlar Vergisinde Sağlanan İndirim Oranı
Motorlu taşıtlar vergisinde yapılan indirim, söz konusu engelli bireyin engellilik durumunun %90 ve üzeri olduğu durumlarda verilebilmektedir. Kişinin %90’dan daha az engelli olmasına karşın, onun engellilik durumuna çok önemli bir katkı sağlayacak olan bir aracın alımında belirli bir talep dilekçesi ile vergi indirimi talep edilebilecektir.
Süreli olarak sağlık kurulundan rapor almış kişilerin, vergi indirimlerinden yararlanabilmeleri için sağlık kurulundan almış oldukları raporların sürelerinin bitmemiş olması gerekmektedir. Süresi biten raporlarla başvuru yapanların başvuruları reddedilir. Ayrıca, başvuru sonucu 30 gün sonra açıklanacaksa ve sizin raporunuzun geçerlilik süresinin dolmasına 30 günden az bir zaman kaldıysa başvurunuz reddedilecektir.
Engelliler KDV’de İndirim Alabilir Mi?
Engellilerin KDV indirimlerinden yararlanabilmesi için, sadece kendi engel durumuna yönelik bir ürün alması gerekmektedir. Yani kişi kendi engeli ile ilgili bir ürün satın alacaksa bu durumda KDV muafiyeti getirilebilir. Örnek olarak, görme engelli birinin satın aldığı baston,braille alfabesi, gözlük gibi cihazlar KDV indirimlerinden faydalanmak için alınabilecek cihazlar arasındadır.
Gayrimenkul Alan Engelliler Vergi İndiriminden Yararlanabilirler Mi?
Gayrimenkul alımlarında, engellilere bir miktar indirim uygulanmaktadır. Ancak bu indirimlerden yararlanılabilmesi için alınan konutun 200 metrekareyi geçmemesi ve ülkemiz sınırları içerisinde olması gerekmektedir. Ayrıca konutun satın alımında yapılacak olan vergi indirimi başvurusu konuta yerleşmeden önce, satın alınmadan önce yapılmalıdır.