Engelli Annesi Erken Emeklilik ve Yaş Şartları Nisan 2023

Bayan bireylerin, oğullarının veya kızlarının engelli olması durumunda, engelli bireyin annesi daha erken yaşta emekli olabilmektedir. Engelli anneleri üzerinde yapılan düzenleme ile birlikte artık engelli anneleri daha erken yaşta emekli olabilmektedir.

Engelli annelerinin daha erken emekli olabilmeleri için, devlet tarafından yetkili hastanelerden engelli olduğuna dair sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir. Bu kapsamda engelli raporu alınabilecek hastaneler

  1. Üniversite Hastaneleri
  2. Devlet Hastaneleri
  3. Araştırma Hastaneleri

Engelli Annesinin Erken Emeklilik Şartları Nedir?

Engelli annelerinin daha erken emekli olabilme hakkı çocuklarına daha iyi bakabilmeleri için devlet tarafından verilmiştir. Bu haklardan yararlanabilmek için;

  1. Erken emekli olabilme süresi, engelli olan çocuğun engel oranına bağlıdır.
  2. Çalışan annelerin erkenden emekli olabilmeleri için almış oldukları sağlık raporlarının güncel olması gerekir.
  3. Çocuğun fiziksel veya ruhsal olarak engelli olduğunu kanıtlayan sağlık kurulu raporunun süresi geçmemiş olmalıdır.
  4. Engelli kişinin, anne bakımına muhtaç olduğuna dair bir rapor verilmektedir. Bu raporun heyet kurulu tarafından imzalanıp anneye verilmesi gerekir.
  5. Engelli çocuğun bakıma muhtaç olduğu yılların başlangıç tarihleri ve bitiş tarihleri arasındaki zaman prim ödemesine dahil edilir ve bu sayede daha erken emekli olabilir.
  6. Engelli annesinin erken emekli olabilmesi için, söz konusu başvuruyu 2008 yılından sonra yapmış olması gerekmektedir.2008’den önce yapılan başvurularda böyle bir hak bulunmaz.

Engelli Babası Erkenden Emekli Olabilir Mi?

Engelli çocuk babalarının devlet tarafından tanınan erken emeklilik hakkı bulunmamaktadır. Erken emeklilik sadece engelli annelerine verilmektedir. Tabi ki annelerin bu haktan yararlanmaları için, oğullarının veya kızlarının en az yüzde 40 oranında engelli olduğunu kanıtlayan bir belgeye ihtiyaç duyulur. Süreli olarak bir fiziksel veya ruhsal engeli bulunan engellilerin anneleri erken emeklilikten yararlanamazlar.

  1. Engelli çocukları evlat edinen kadınlar
  2. İşçi veya esnaf olan kadınlar
  3. İsteğe bağlı sigorta ödeyen anneler
  4. Memur anneler

Erken Emekli Olabilecek Kişiler

Erken emekli olabilmek için başvuru yapabilecek hakkı bulunan kişiler, yasalarca belirlenmiştir. Bu yasalar kapsamındaki kriterleri taşıyan anneler erken emeklilik hakkı elde ederler. İşte erken emeklilik hakkı olan kişiler;

  • Engelli annesinin çocuğunun sürekli olarak ruh hastalıkları nedeniyle tedavi altında tutulması gerekiyorsa, başvuru yapabilirler.
  • Tedavisi olmayan hastalıkları bulunan çocukların anneleri erken emekli olabilir.
  • Sürekli bakıma muhtaç olan çocukların anneleri
  • Engellinin bir kolu veya bacağı yoksa, annesi erken emekli olabilir.
  • 2 bacağında da en az %30’luk bir kayıp bulunması halinde, engellinin annesinin erken emeklilik hakkı bulunur.
  • Engellinin iki gözünde de %100 görme kaybı varsa, annesi erken emekliliğe başvurabilir. Engelli konularında tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Engelli Maaşına Nasıl Başvurulur?

Engelli maaş başvurusunu, engelli kişi bizzat yapar. Eğer ki engelli kişi başvuru yapamayacak düzeyde engeli varsa, bu durumda kendisinin ailesinden olan bir vasi noter onaylı olarak kişiye atanır ve başvuruyu o yapar. Kişinin yüzde 40 ve üzeri engeli olursa, kişi engelli maaşı başvurusu yapabilir. İsterseniz engelli vatandaşlar için devlet hibesi yazımızı okuyabilirsiniz. Engelli maaşının ödenebilmesi için, maaş başvurusunda bulunan kişinin en az 18 yaşında olması gerekir.

Maaş başvurusunda bulunan kişi 18 yaşında değilse, engelli maaşı ödenmez. Ancak 18 yaşından küçük çocuğun maaşı anne veya babasına verilebilir. Engelli maaşı almak için Sgk’ ya başvurmanız gerekir.

  • Engelli vatandaşın engel oranı %40 ile %69 arasında ise, kişi engelli maaşı başvurusunda bulunabilir.
  • %69 ve üzeri oranda engeli olan kişiler diğer engellilere göre daha yüksek maaş alır.
  • Engelli maaş başvuruları bizzat Sgk’ya yapılır.

Muhtaç Aylığı Nedir? Engellilerin Muhtaç Aylığı Alması 

Engelli bireylere Sgk tarafından her ay düzenli olarak muhtaç aylığı verilebilmektedir. Söz konusu muhtaç aylığı sadece aylık kişi başına düşen geliri 600 TL’den az olan engellilere ödenmektedir.

Örneğin: evde asgari ücretli bir kişi bir engelli ve kendisi dahil toplamda 4 kişiye bakıyorsa, engelli kişiye muhtaçlık aylığı ödenebilir, ancak 3 kişiye bakıyorsa muhtaçlık aylığı alamazlar. Ayrıca muhtaç aylığı alabilmek için, engellinin anne veya babasının vefat etmiş olması gerekir. Muhtaç maaşı için gereken şartlar şu şekildedir;

  1. Engelli kişinin herhangi bir sosyal güvencesi bulunmaması gereklidir.
  2. Maaş almıyor ve herhangi bir gelirinin olmaması gerekir.
  3. Üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığına sahip olmaması gerekir.
  4. Muhtaç maaşı için tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Engelli Vatandaşlarının Evde Bakım Maaşı

Engelli yakınları, devletten evde bakım maaşı alabilmektedirler. Evde bakım maaşı alabilmek için, engelli kişinin en az %50 oranında engele sahip olması gerekir. Detaylar ise;

  • Evde bakım maaşı aylık olarak bağlanır. Bu maaşı alacak olan kişilerin bakıma muhtaç olması ve bunu kanıtlaması gerekir.
  • Evde bakım maaşı alabilmek için hanede kişi başına düşen gelir asgari ücretin %75’inden daha az olmalıdır.

Engelli Sağlık Raporu Nedir, Şartlar Nelerdir?

Engellilere verilen sağlık kurulu raporu, en az üç kişiden oluşan heyet aracılığı ile verilir. Söz konusu vatandaşın, engelli raporu alabilmesi için bir devlet, üniversite veya araştırma hastanesinden randevu alması gerekmektedir. Vatandaşın başvurusundan sonraki hafta içinde sağlık raporu hazır olmuş olacaktır.

Rapor süresince başvuru yapan kişinin engel yüzdesi belirlenecektir. %40 ve üzeri engele sahipse, engelli kabul edilecektir.  Engelli raporu alabilmek için talep edilen gerekli şartlar ise şu şekildedir;

  • Rapor alınan hastanenin, devletin izin verdiği hastanelerden ve tam teşekkülü olması gerekir.
  • Kurul günü hastaneye erken saatlerde gidilmek zorunludur.
  • Vezne bölümünde sıraya girecek olan vatandaşların dilekçe vermeleri gerekir. 
  • Dilekçe verildikten sonra vatandaş adına bir kayıt açılacaktır. Bundan sonra engellinin fotoğrafı alınacak ve gerekli bilgiler edinilecektir.
  • Engelli kişilerden istenen tüm belgeler edildikten sonra, Engelli kişiye hangi branşta muayene olacağı sorulur. Muayeneden sonra doktor teşhisi ve tanıları belgelenecektir.
  • Muayeneyi tamamlayacak olan doktor bu alana imza atacaktır.
  • Muayene bittikten sonra gerekli tüm belgeler ve evraklar kurula teslim edilecek ve heyet, tüm branşların koyduğu teşhisleri araştırılacaktır.
  • Raporun sonuçları başvuran kişinin ilk veya 2. derece akrabası tarafından teslim alınabilir, sağlık raporunda engel oranı yazmaktadır.
  • %40 üzeri engele sahip olan engellilerin anneleri erken emekliliğe başvuru yapabilir

Engelli Annesinin Alacağı Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Engelli annelerinin alacakları emekli maaşları, anneye ödenen primlere göre hesap edilmektedir. 2008 yılından sonra iş hayatına aktif bir şekilde katılan annelerin, 1 günü 1,25 gün olarak hesaplanacak ve doğal olarak daha kısa sürede emekli olabilecekler. Yani 20 yıl boyunca sigorta primi ödemiş bir anne 4,5 yıl erken emekli olabilecektir. Engelli yakını maaşı alma şartları için buradan ulaşabilirsiniz!

2008 yılından sonra çalışan her engelli annesinin 365 günlük sigorta primine 90 gün daha ödenmiş şekilde ilave edilir. Yani annenin 2008 yılı sonrasında çalıştığı her bir yıla karşılık 3 ay daha erken emekli olma şansı tanıyacaktır. 2008’den bu yana toplam 12 yıl olduğuna göre, engelli annesinin 36 ay erken emeklilik hakkı bulunur. Buna göre emeklilik yaşınının 3 yıl öncesinde emekli olabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu