Ek5, Ek6 Tarım Sigorta Şartları ve Prim Ücretleri 2023

Tarımla uğraşan birçok insan için önemli bir yere sahip olan ek5 ek6 tarım sigorta primi 2023, net ve brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

1 Ocak – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında ödenmesi gereken sigorta primleri pek çok çiftçi açısından merak konusu olurken, aynı zamanda bu sigorta türünün emeklilik ve sigortalılık şartları da araştırılan konular arasında yer almaktadır.

Ek5 Tarım Sigortası Nedir?

Ek5 tarım sigortası, SSK dâhilinde isteğe göre prim ödemesi gerçekleştirilebilen tek sigorta türü olarak bilinmektedir. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na ilave edilen 611 Sayılı Torba Kanunun ilave 5. maddesine göre kamu idarelerinde orman ya da tarım işlerinde hizmet sözleşmesi dâhilinde herhangi bir süreye bağlı olmadan çalışmakta olan işçiler Ek-5 sigortası ve tarım sigortası kapsamında değerlendirilmektedir.

Ek5 Tarım Sigortası Şartları 2023

Bir işçinin ek5 tarım sigortası kapsamında değerlendirilebilmesi için bazı şartları taşıyor olması gerekmektedir. İlk olarak 2011 yılında yürürlüğe giren bu ek 5 tarım sigortası uygulamasına daha sonradan ilave edilen 6111 Sayılı torba kanunun 5. maddesi gereğince bu şekilde sürekliliği olmadan çalışan işçilere prim ödeyerek emekli olmak hakkı tanınmıştır. Genel olarak ek5 tarım sigortası şartları 2023 ise şu şekildedir;

  • Tarım ya da Orman İşlerinde herhangi bir süreye bağlı kalmadan mevsimlik ya da gündelik olarak çalışıyor olmak.
  • Tarım SSK dâhilinde sigorta yaptırabilmek için bu şarta mutlaka haiz olunması gerekirken, büyükşehirlerde ya da tarıma uzak olan bölgelerde ek5 tarım sigorta primi ödemek isteyen kişilerin mutlaka bu şartı taşıyıp taşımadığı araştırılmaktadır.
  • Esnaflık, şirket ortaklığı ya da aktif vergi kaydının kesinlikle bulunmaması.
  • Pancar kooperatifi, ilçe tarım ya da Ziraat Odası gibi kuruluşlarda çiftçi olduğuna dair bir kaydın bulunmaması aksi takdirde ÇKS kaydı bulunan bir işçinin ek5 tarım sigorta prim uygulamasından faydalanması mümkün değildir.

Şartlara haiz olan kişi ve işçilerin ek5 sigorta prim ödemesi yaparak emeklilik hakkı elde edebilmesi mümkündür. Bu kapsamda ödenen primler 4A, eski değişiyle SSK hizmeti kapsamında değerlendirilirken, işçinin emekliliği de yine SSK şartlarına göre belirlenmektedir.

Ek5 Tarım Sigorta Primi Ne Kadar

Tarım ve orman işleri işçilerinin yürürlükte olan ek5 sigorta prim uygulaması ile alakalı merak ettiği konulardan bir diğeri de ek5 tarım sigorta primi 2023 miktarı olarak bilinmektedir;

  • 1 Ocak – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında ödenecek olan ek5 tarım sigortası prim miktarı bu yıl için minimum 913,80 TL olarak belirlenirken, bu rakam maksimum 6 bin 853 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Ek5 Tarım Sigorta Primi Nasıl Ödenir?

Ek5 tarım sigortası kapsamında gerçekleştirilecek olan prim ödemeleri hakkında birçok işçinin aklında soru işareti bulunmaktadır. ATM, PTT, internet bankacılığı ve bunun gibi çeşitli yöntemlerle ödemenin mümkün olduğu ek5 tarım sigortası primleri, işçinin T. C. Kimlik numarası ile yapılmaktadır.

Ek5 tarım sigorta primi ödemeleri için işçinin bankaların ATM’si, PTT, mobil ya da internet bankacılığını kullanması gerekmektedir. Bu gibi ödeme araçları üzerinden “SGK Ödeme – Ek5 Ek6 İBS Topluluk Tarım” menüsünü kullanan işçiler, T. C. Kimlik numarasını sistem üzerine girebilmekte ve talep edilen prim miktarını hesabından ya da nakit olarak yatırabilmektedir.

Sigortalılar her ayın primini bir sonraki ayın son gününe kadar ödemek durumundadır. Ay içerisinde ödeme yapmayan sigortalılar için gecikme faizi uygulanabilmekte, 2 aylık sigorta primi ödenmediği takdirde ise sigorta hizmeti kapatılabilmektedir. Bu nedenle işçilerin düzenli bir şekilde ek5 sigorta prim ödemesi gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Ek6 Sigorta Nedir?

Ek6 sigorta, en az ek5 kadar merak edilen sigorta kollarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolmuşlarda, taksilerde ve bunun gibi toplu taşıma araçlarında “şoför” pozisyonunda çalışan işçiler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki bazı bölgelerde 30 gün içerisinde part-time, yani kısmi çalışan işçilerin 30 günün altındaki hizmet sürelerini ödeyerek 1 ayı tamamlama imkânı sunan bu sigorta kolu, çalışanların eksik primlerini tamamlayabilme konusunda önemli bir avantaj sağlamaktadır.

5510 Sayılı kanuna ek olarak 611 Sayılı torba kanun ile beraber 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu kanunun ek 6. maddesi gereğinde taksi, dolmuş, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında çalışıp gerekli şartlara haiz olan her şoför için sigortalı olma imkânı tanınmıştır.

Ek6 Sigorta Emeklilik Şartları 2023

Diğer pek çok sigorta kolunda olduğu üzere Ek6 Sigorta konusunda da bazı şartlar bulunmaktadır. Şoförlerin bu kanun kapsamında sigortalılık hakkından faydalanabilmesi içinse ek6 sigorta emeklilik şartları taşıması gerekmektedir. Söz konusu şartlar ise şu şekildedir:

  • Son 1 yıl içinde kişinin adına ödenmiş olan sigorta ya da bağ kur ödemesinin minimum 30 gün kadar olması,
  • Bu doğrultuda son ödeme tarihi geciken prim borcunun 2 aydan az olması,
  • Dolmuş, ticari taksi, otobüs, minibüs gibi şehir içi toplu taşıma araçlarında şoför olarak çalışması,
  • Okul öncesi ya da ilkokul öğrenci servislerinde hostes olarak çalışması,
  • Dolmuş, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında kahya, değnekçi, çağırtkan ya da simsar olarak çalışıyor olması,
  • Sahne gösterileri, tiyatro, film ve bu gibi çeşitli sanat kollarında çalışması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen alanlarda çalışması, ek6 sigorta kapsamında emeklilikten faydalanabilmesi için gerekli şartlar olarak gösterilebilmektedir.

Ek6 Sigorta Primi Ne Kadar

Ek6 sigortası ile alakalı işçilerin merak ettiği bir diğer konu ise sigorta prim miktarı olarak bilinmektedir. Bu sigorta kolu için ödenen prim miktarı her yıl değişiklik gösterirken, 2023 yılı için ek6 sigortalılar brüt asgari ücretin 27 günlük kazancı göz önünde bulundurularak %32,5’i kadar ödeme yapılmaktadır.

Buna göre ek6 sigorta primi 2023 ise şu şekildedir:

  • İşsizlik primi ödemeyenler için minimum aylık ödeme miktarı 860,82 TL, maksimum miktar 6. 546,15 TL,
  • Günlük ödenen miktar minimum 28,69 TL, maksimum 215,05 TL,
  • İşsizlik primi ödeyenler için minimum aylık prim tutarı 940,08 TL, maksimum tutar 7.052,16 TL,
  • Günlük ödenen minimum tutar 31,34 TL, maksimum tutar 235,07 TL.

SGK ek6 sigorta kapsamında prim ödemesi gerçekleştirecek olan şoför ve işçilerin primleri 4A sigortası kapsamında değerlendirilmektedir. Buna göre emeklilik şartları da SSK’ya şartlarına göre belirlenmektedir.

Ek6 Sigorta Primi Nasıl Ödenir?

Ek6 sigorta prim ödemesi, bu sigortadan faydalanmak isteyen birçok insan tarafından araştırılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankaların mobil ve internet bankacılığı, PTT ATM’si, şubeleri ve aşağıdaki prim ödeme sistemleri üzerinden gerçekleştirilir;

  • Ziraat Bankası
  • Finansbank
  • Türk Ekonomi Bankası
  • Akbank
  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • Yapı Kredi Bankası

Gibi pek çok farklı banka aracılığı prim borcunu ödemek isteyen işçilerin banka ATM’lerinden “SGK Ödemeleri – Ek6 İBS Topluluk Ödemesi” menülerini kullanması, T. C. Kimlik numarasını girerek gerekli miktarı yatırması yeterli olacaktır. Böylelikle ek6 sigorta prim ödemesi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bunun yanı sıra işçilerin internet üzerinden kredi kartı ile ödeme yapabilmesi için e-Devlet sistemine giriş yapması ve SGK kredi kartı ile prim ödeme uygulamasını kullanması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu