Cafe, Börekçi ve Pastane Açma Şartları ve Kazançları 2023

Gıda sektörü son zamanlarda oldukça rağbet gören iş alanlarından biridir. Özellikle cafe, börekçi ve pastane açmak oldukça avantajlıdır. Çünkü gıda sektöründe tüketici günden güne artmaktadır. Bu yüzden gıda odaklı dükkanlarda artış gözlemlenmektedir. Birçok kişi asıl mesleğini bırakıp cafe açmak için faaliyetlere geçmektedir.

Cafe, börek veya pastane işine girmek isteyenler öncelikle tavsiye almalı ve nasıl bir yol izleyeceğini planlamalıdır. Gıda sektöründe bir girişim yapılıyorsa öncesinde kararlı olmak ve atılacak her adımın doğru bir şekilde planlanması gerekir. Aksi takdirde yanlış bir sonuç büyük zararlara yol açabilmektedir. Sektöre dair hiçbir fikri olmayanlar araştırmadan dükkân açma niyetine girmemelidir.

Dükkân Açmak için İlk Önce Nereye Başvuru Yapılır?

Dükkân açmak oldukça meşakkatli bir iştir. Hangi alanda dükkân açılmak istenirse istensin izlenecek bir prosedür bulunmaktadır. Hiçbir kişi kendi kafasına göre dükkân açma eyleminde bulunamaz.  Dükkân açabilmek adına öncelikle belirli yerlere başvurmak ve çeşitli izinlerde bulunmak gerekir. Dükkân açmak için ilk önce nereye başvuru yapılır merak edenler için kısaca bilgi verelim.

Dükkân açmak, bir iş kurmak önemli kararlar gerektiren bir durumdur. Kurulacak iş için atılacak adımlar belirlidir. Bu adımlardan ilki başvuru süreçleridir. Dükkân veya işyeri açmak için başvuru yapılması gereken ilk kuruluş belediyelerdir. Açılacak dükkânın ruhsatı çok önemli bir belgedir. Bu belgenin çıkarılması için belediyelerden onay alınması gerekir. 

Dükkân açabilmek için belediyeye başvurup, belediyenin sizden istediği evrakların tamamlanıp teslim belediyeye teslim edilmesi gerekir. Her belediyenin evrak içeriği farklıdır. Bu yüzden bağlı olduğunuz belediye binasından dükkân açmak için gerekli belgeleri talep edebilirsiniz.

Dükkân Açmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Dükkân açmak için belirli belgelerin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu yüzden ilgili kuruluşlara başvuru yapılması şarttır. Dükkân açmak isteyen bir kişi öncelikle ikametgahı bulunduğu belediye binasına gidip başvuru beyanında bulunmalıdır. Dükkân açmak için nereye başvuru yapılır öğrenilmesi kişiye pratiklik ve zaman kazandıracaktır.  Dükkân açmak için ilk adım belediyelerdir. İkinci adım ise vergi dairesidir. Vergi dairesinden alınacak form ile birlikte işe başlama beyanında bulunursunuz.

Vergi dairesi dükkân açabilmeniz için başvurmanız gereken bir kurumdur. Açmış olduğunuz dükkân kendi iş yeriniz olacağından BAĞ-KUR kaydının açılması ve onayının yapılması gerekir. Ayrıca ticaret sicil kaydı yaptırılması gerekir. Buda Ticaret odasından alınmaktadır. Dükkân açabilmek için mutlak suretle ilgili makamlara başvuruda bulunmanız zorunludur. Aksi takdirde denetim sırasında ceza yemeniz kaçınılmazdır.

İşyeri Açmak İçin Belediyelerden Alınacak Olan İzinler Nelerdir?

İşyeri açabilmek adına yapacağınız ilk işlem belediye izni almak olacaktır. İşyeri açmak için belediyelerden alınacak olan izinler nelerdir merak edenler için kısaca cevap verelim. Belediyeden dükkân açma ve çalışma ruhsatı izni alınır. Bu iki belge olmadan herhangi bir iş yeri çalıştırılamaz. Bu belgelerin eksikliği halinde iş yeri sahibi cezadan kurtulması imkansızdır.

İşyerinde bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak adına öncelikle gereken izin belgelerini çıkarmak gerekir. Bu belgeler elinizde ne kadar çabuk bulunursa iş yeriniz için o kadar iyi olacaktır. Bunun yanı sıra belediyeler bu izin belgelerinin oluşabilmesi adına çeşitli evrakları tarafınızdan isteyecektir. Belediyelere başvurunuzun esas amacı ruhsat belgesi çıkartmaktır. Ruhsatız iş yeri çalıştırmak kanunlara aykırı bir durumdur.  Bu yüzden bir dükkân açmadan önce ilk iş ruhsat belgesi çıkartmaktır.

Cafe Açma İzinleri Nasıl Alınır?

Cafe açmak isteyen kişiler, birtakım izinleri almış olmalıdır. Cafe açma izinleri nasıl alınır diye sorulduğunda birçok insan için düşündürücü ve zor gelebilir. Ancak durum hiç de zor değildir. Alınacak izinler bellidir. Elbette ki cafe açmak için birden fazla kurumunun iznine ihtiyaç vardır. Belediye, vergi dairesi, ticaret odası, esnaf odası ve BAĞ-KUR mutlaka müracaat edilmesi gereken kurumlardır.  

Cafe açmak isteyen bir kişinin izin öncelikle belediyeden iş yeri açabilme izni alması gerekir. Daha sonra belediyenin verdiği evraklar ile izin belgelerinin oluşumu başlatılmaktadır. Belediye cafe ruhsat izni vermektedir.

Bununla birlikte cafe açma izinlerinde vergi levhası büyük bir önem taşımaktadır. Ruhsat ve vergi levhası olan bir işletmeci gönül rahatlığı ile işinin başına geçebilmektedir. Cafe açma izinleri birbirine bağlı olarak kolaylıkla alınabilmektedir. Belediyeden alınan izinlerin arkasından işler kolaylıkla tamamlanmaktadır.

Cafe Açmak İçin Ustalık Belgesi Gerekli mi?                    

Her mesleğin kendine has bir özelliği bulunmaktadır. İşi bilmeyen bir insanın dükkân açması çok riskli olabilmektedir. Sonuçta işi bilen ile bilmeyen kişiler arasında önemli farklar bulunmaktadır. Cafe açmak için ustalık belgesi gerekli mi, birçok kişinin kafasında soru işareti oluşturmaktadır. 

Cafe açmak, açılan cafeyi yönetmek çok önemlidir. İşi bilerek yapmak cafe işletmelerinde oldukça avantajlıdır.  Cafe açabilmek için ustalık belgesi gereklidir. Ustalık belgesi esnaf ve sanatkârlar odasına başvuru yaparak alınabilmektedir.

Cafe ve Pastane Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Cafe ve pastane açabilmek için çeşitli belgelerin hali hazırda olması gerekir. Cafe ve pastane açmak için gerekli belgeler nelerdir diye merak eden pek çok işi vardır. Gerekli belgeler ne kadar çabuk temin edilirse dükkân açabilmek o kadar kolaylaşır. Dükkan açabilmeniz için gerekli olan belgeler şunlardır;

  • Mekân sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli sicil durumu
  • Cafe işletilen mekâna ilişkin tapu belgesi veya kira kontratı
  • Ustalık belgesi
  • Cafe ruhsatı belgesi
  • Ticaret oda kaydı
  • Esnaf odası kaydı ve tescili
  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Yapı izni
  • Yüzde elli bir oranında kat maliklerinden onay

Bu izinler alındığı takdirde cafe ve pastane işletmenizi rahatlıkla kurabilirsiniz.

Cafe Açma Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Cafe açmak için her izne özel evrakların temin edilmesi gerekir. Cafe açma ruhsatı için gerekli belgeler belediye tarafından iş yeri sahibini olacak kişiye verilmektedir. Belediyeler ruhsat alınması için ilk müracaat yeridir. Bu yüzden burada istenilen belgeler eksiksiz olarak yetkililere teslim edilmelidir. Cafe Ruhsat belgesi alabilmek için çeşitli belgelere ihtiyaç bulunmaktadır. Dilerseniz bu belgelere sırası ile göz atalım.

  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • İki adet tabu fotokopi belgesi
  • İki adet yapı kullanım izni belgesi
  • İmza sirküleri
  • Mekâna ait tapu veya kira sözleşmesi
  • Ticaret odası sicil kaydı
  • Esnaf sanatkârlar odası kaydı ve tescili
  • Yangın koruma raporu
  • Temizlik eğitim belgesi
  • Alkollü mekân işletimine dair izin belgesi
  • Mülkiyet izni

Pastane Cafe Açmak İçin Ne Kadar Para Gerekli?

Pastane ve cafe açmak oldukça masraflı bir iştir. A’da Z’ye her detay düşünülmesi gerekir. Bir cafe ve pastane işletmesi açtığınızda ilk bir sene için birtakım masrafları gözden çıkartılması gerekir.  Özellikle dekorasyon ve mutfak maliyeti oldukça maliyet gerektirir. Bunun yanında cafe de müşterilere sunulan yiyecek ve içecek teminatı son derece önemlidir.

Pastane cafe açmak için ne kadar para gerekli diye düşünen kişilere hemen söyleyelim. Öncelikle cafe açacağınız yer büyük önem taşımaktadır. İşlek bir caddece cafe açmak sizin için çok daha maliyetli olacaktır. Genel olarak baktığımızda pastane cafe açmak iş yeri sahibine en az 80.000₺ en fazla 200.000₺’e mal olmaktadır. Elbette ki kullanılan dekorasyon, mutfak malzemeleri, satış ürünleri maliyetinizi arttıran etkenler olacaktır.

Ayrıca Bkz; İşyeri ve Dükkan Açmak için Devlet ve KOSGEB Destekleri

Pastane Açmak için Ustalık Belgesi Gerekli mi?

Pastacılıkta ustalık belgesi gerekli değildir. Pastane açmak isteyen bir kişi sadece mekânda kullanmak üzere sertifika sağlaması yeterli olacaktır. Ustalık belgesine gerek bulunmamaktadır. Sertifika sayesinde pasta ürünlerini mekanınızda ve çeşitli davetlere satışını sağlayabilirsiniz.

Butik Pastane Açmak için Gerekli Belgeler

Elbette ki butik pastane açabilmek içinde gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ile birlikte butik pastane işletmesi açılabilmektedir. Belgeler kolaylıkla temin edilebilmektedir. Butik pastane açmak için şu belgelerin mutlaka elinizde bulunması gerekmektedir;

  • Mekân sahibinin kimlik belgesi
  • İki adet fotoğraf
  • Sıhhi ruhsat belgesi
  • Vergi levhası belgesi
  • İmza sirküleri
  • Ticaret odası kaydı
  • Esnaf odası kaydı
  • Yapı izinleri

Cafe Pastane Açmak

Cafe pastane açmak oldukça keyifli işletmeler arasında yer almaktadır. Hem sosyal olarak geliştiren hem de maddi geliri yükselten bir işletme seçimidir. İşlek bir yerde açılan cafe pastaneler maddi yönden oldukça iyi bir iş kaynağı olmaktadır. Ancak cafeyi doğru şekilde yönetebilmek, akıllıca seçimler yapmak ilerisi için önemlidir.

Pastane Aylık Geliri Ne Kadar?

Pastaneler günün her saatinde alışveriş yapılan yeri geldiğinde kısa bir çay molası verilen sosyal bir alandır. Pastane işletmelerinin aylık geliri her işletme için farklılık göstermektedir. Pastanenin konumu işletmenizin müşteri memnuniyeti aylık gelirinizi etkileyecektir.

Pastane aylık geliri ne kadar diye bir ön araştırma yapmak isterseniz aylık 15.000₺ bulmaktadır. Ancak pastanenin giderleri de hesaba katıldığında bu oran düşmektedir. İşletmeye kalan miktar beş bin ve üstü olarak gözlemlenmektedir.

Simit Sarayı Kiosk Maliyeti

Kiosk olarak açacağınız simit sarayı hem daha düşük maliyetlidir hem de merkezi olarak konumlanmaktadır. Kiosk maliyeti günümüz itibari ile 35.000₺’e mal olmaktadır.

Cafe Açmak için Aşçılık Belgesi Gerekli Mi?

Cafe açmak için aşçılık belgesi gerekli mi pek çok kişi için merak konusudur. Bu işletme sahibinin nasıl bir yol izleyeceğine bağlıdır.

Eğer işletme sahibi yanında eleman bulundurmadan kendi emeği ile ürün hazırlamayı tercih ediyorsa aşçılık belgesi gereklidir. Ancak yanında deneyimli bir aşçı çalıştıracaksa cafe sahibinin bu belgeye gereksinimi yoktur. Ancak yanında çalıştırdığı aşçıların eğitim belgeleri işletme açısından da önemli olmalıdır.

Aşçılık Belgesi ile Pastane Açılır Mı?

Pastane açmak için genel bir aşçılık belgesine zorunluluğu yoktur. Kişi kendi yaptığı ürünleri satma eğilimi içerisindeyse o zaman aşçılık belgesi zorunlu hale gelir. Ancak aşçılık belgesi olmayan biride pastane açabilir. Pastane açabilmek için belediyeden gerekli izin belgeleri alınması gerekir.

Cafe Açmak İçin Üniversite Okumak Şart mı?

Mekân sahibinin okumuş olduğu üniversite bölümü cafe işletme ile örtüşmüyorsa yapılacak tek şey ilgili alanda çalışma yapmasıdır. Cafe açmak hakkını elde etmek için üniversitenin ilgili bölümlerinde okumayan işletme sahipleri 1 yıl boyunca yiyecek içecek işletmelerinde eleman olarak çalışmak zorunluluğundadır. Bu bir nevi staj gibi algılanabilir. İlgili sektörde bir yılı dolduran herkes bu alanda iş yeri açmak için belgeye hak kazanmış olmaktadır.

Cafe ve Pastane Ne Kadar Kazandırır?

Her işletmenin kazancı değişkendir. Bu yüzden genelleme yapmak pek doğru olmaz. Kazancı arttıran ve düşüren pek çok etken bulunmaktadır. Ancak cafe ve pastaneler genel olarak iyi gelire sahip işletmelerdir.

Cafe ve pastane alanında hizmet veren bir işletmenin aylık ortalama geliri 15.000₺ ve 20.000₺ arasındadır. Aynı zamanda dikkatinizi çekebileceğini düşündüğümüz KOSGEB İş Yeri Açma Kredisi Şartları ve Başvurusu 2023 adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bir Yorum

  1. Merhabalar,kızım ile birlikte oturmasiz pastane açmak istiyoruz kendisi msa profesyonel pastacılık mezunu,kendi ürettiği ürünleri satmayı planlıyor,hijyen eğitimi var…bu belgeler böyle bir dükkan açmamız için yeterli mi merak ediyorum..bahsettiğiniz ustalık belgesi olarak sayılabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu