Vekaletname İle Bankadan Para Çekme

Genel olarak pek çok kişinin merak ettiği konuların başında gelen vekaletname ile bankadan para çekme konusu gelmektedir.

Vekaletname ile bankadan para çekme hemen hemen herkesin araştırdığı konulardan biri olmaktadır. Bundan dolayı bu konu hakkında küçük bir araştırma yapalım ve en doğru bilgileri paylaştık.

Vekaletname Ne İşe Yarar?

Vekaletname kişilerin başka bir kişiyi kendi resmi işlemleri için sorumlu olarak bildirdikleri resmi ve noter onaylı belgelerdir. Kişiler kendi sorumluluklarını vekaletname ile başka bir kişiye aktarmış olurlar. Bu sebeple kişinin kendi işlemlerini başkasına yaptırabilmeleri için mutlaka vekaletname çıkarmaları gerekmektedir.

Bu vekaletname resmi kurumlar nezdinde kişiler adına işlem yapılabilmesi adına işlevli belgelerdir. Bu belge sayesinde kişi vekalet verdiği kişiyi kendi işlemlerini yapabilmesi için tayin etmiş olur. Bu belgenin olmadığı durumlarda yapılan işlemlerin hiçbir geçerliliği yoktur.

Bankadan Vekaletname İle Para Çekmek

Vekaletname ile bankadan para çekmek isteyenler bu şekilde para çekmeleri mümkün olmaktadır. Ancak bu şekilde para çekebilmek için yapılması gereken işlemlere dikkat edilmesi gerekir. Banka memurunun gözetimi içinde doğal bir şekilde ve çok daha dikkatli olarak vekaletname ile para çekme işlemleri yapılabilir.

Bu sayede doğru ve yetkili olan bir kişi vekaleten para çekebilmesi mümkün olurken yetkisiz vekilin bankadan para çekmesi mümkün değildir. Vekaletname iki çeşit olmaktadır. Bunlar;

  • Genel Vekaletname, yapılacak işin çok daha geniş ve daha gerçekçi olmasına inanıldığı için genel olan bir vekaletnamedir.
  • Özel vekaletname, sadece belirli bir görevi yerine getirmek adına bir kişiye verilen vekalet çeşidi olmaktadır.

Vekaletname ile bankadan para çekmek isteyen kişiler genel bir vekaletname ya da para çekme yetkisine sahip olan özel bir vekaletnamesinin bulunması gerekmektedir. Bundan dolayı gerek genel gerek ise özel vekaletname yetki kazanıp kazanmadığının belirtilmesi gerekir.

Vekaletname Nasıl Verilir ve Gereken Belgeler?

Genel olarak bankalar ya da çeşitli işletmeler için kişi adına imzalama, para çekme ve bunlar gibi yetkili makamlara sahip olmak ya da yetkili merciler tarafından ele alınması adına vekaletname zorunlu olmaktadır. Vekaletname vermek için gereken belgeler şunlardır;

  • Vekaletname verecek olan kişi ile alacak kişinin kimlik kartları,
  • Vekalet verecek ve alacak kişinim 2 adet fotoğrafı,
  • Kurumsal olarak vekalet verilmesi için yetkili kişilerin imza sirküleri, kimlikleri ve vekalet verilecek noktaları içinde bulunduran belgeler,

Yukarıda belirtilen belgeler ile en yakın notere gidilmelidir. Noter çalışanı gerekli olan vekaletnameye sunar ve verilecek konular hakkında açık ifadeler ile bir belge hazırlanmaktadır. Hazırlanan vekaletname belgesi verilecek noktalara göre özel ya da gelen olabilir.

Vekaletname Vermek

Kişilerin kendileri yerine başkalarını tayin ettikleri anlamına gelen vekaletnamelerin geçerli olabilmesi için mutlaka noter onaylı olması gerekir. Noter onaylı olmayan vekaletnameler ile resmi işlem yapılması mümkün değildir. İşlem yapılabilse bile bu işlemlerin hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.

Noter onaylı vekaletname için kişilerin notere belirli bir miktar ücret ödemeleri gerekir. Bu ücret vekaletnamenin çeşidine ve ne için kullanılacağına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ücreti ödediğiniz zaman noter nezdinde vekaletiniz onaylanmış olur ve kişiler başka bir kişinin kendi işlemlerini yapabilmelerini sağlar.

Pek çok resmi kurumda vekaletname belgesi olmadan başka kişilerin yine bir başkası için işlem yapması mümkün değildir. Herhangi bir dava için bile avukata sizi savunabilmesi için vekalet vermeniz gerekir. Bunun gibi pek çok resmi işlemde vekaletname belgesi kullanılır ve bu belgenin onaylı olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu