Gelirin Kaç Katı Kredi Çekilebilir?

Nakit ihtiyacı ortaya çıktığında kredi çekmen akla ilk gelen seçenekler arasında yer almaktadır. Ancak burada geliriniz kadar kredi çekmeniz her zaman önerilmektedir. Peki, gelirin kaç katı kredi çekilebilir? İşte bu soruya dair merak edeceğiniz tüm ayrıntılar!

Kredi çekmek istendiğinde gelir düzeyi önem arz ediyor. Diğer ifadeyle banka, sattığı paranın geri dönüşünü teminat altına almak zorundadır. Gelir ve daha öncesinde bankalarla ilgili ödemelerde sorun yaşamamış olmak genel şartlar arasındadır. Kredi puanı düşük olmamalı. Bankalar ödemede zorluk çıkaran kişileri kara listeye alırlar. Bu listede olmamak kredi alabilmek için gereklidir. En az beş yıl geçmesi kaydıyla kredi puanı artışa geçer.

Gelire göre kredi çekmek için belli hesaplamalar yapılır. İnternet üzerinden gelire göre kredi hesaplama aracı da bulunmaktadır. Kredi müracaatı gerçekleşen herhangi bir banka, gelir durumu, kredi notu ve geçmiş işlemleri göz önünde tutar. Gelire göre kredi verilmesi hem müşteriyi hem bankayı korumaktadır. Ödeme yapamayan müşteri faizli borç altına girmiş olur. Ödeme alamayan banka ise ödemeyi alamamanın mağduriyetini yaşar.

Elbette ki kredi çekerken kredi miktarının belirlenmesinde bazı kriterler dikkate alınmaktadır. Özellikle gelirinizin ne kadar olduğu sorusunun yanıtı, çekebileceğiniz kredi miktarını da belirlemektedir. Tam da bu noktada geliriniz ne kadar çok olursa olsun, bu gelirinizi belgelendirmeniz de gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki bankalar ancak belgelendirebildiğiniz gelirinizi dikkate alacaktır.

Gelirimizin Yüzde Kaçı Kadar Kredi Alabiliriz?

Bankalar kredi verecekleri kişinin aylık düzenli maaşının %70 ini hesaplar. Daha fazlası kurallara aykırıdır.  % 40 üzeri hesaplanarak kredi veren bankalar da vardır. Kredi çekmeye karar verdikten sonra istenen miktar krediyi en rahat alabileceğimiz bankanın hangisi olduğunu araştırmamız gerekir. Örneğin, 5000 TL maaşlı bir müşteri için %70 temel alınarak hesaplandığında 3500 TL aylık kredi ödemesi gerekir.

Bu hesaplamalar, kaç ay vadeli olduğu ile de bağlantılıdır. Araç kredisi, ev kredisi, ihtiyaç kredisi vade süreleri farklıdır. Bu süreler ile maaşın %70 tutarı çarpılarak vade sonunda ödenmiş olacak miktar bulunur. Sabit maaşa konu olan memur ve emekliler ise maaşlarının 15 katına kadar kredi çekebilir. Bazen bankaların özel kredi kampanyaları da olur. Bu kampanyalar ile sabit tutarlar değişebilir.

Kredi Miktarı Maaşlardan Etkilenir Mi?

Gelire göre ve maaşa göre kredi farklıdır. Bir haneye birden fazla gelir giriyorsa kişinin maaşı hariç bu sabit gelirler de temel alınabilir. Örneğin kişi hem emekli hem bir yerde çalışıyorsa iki maaşı vardır. Buna göre de bir rakam belirlenebilir.  Kredi başvurusu yapanın eşi ya da çocuğunun maaşı da aynı şekilde kişinin alacağı kredi miktarına eklenebilir. Gelirin net olması ve bunun resmi olarak ispat edilmiş olması gerekmektedir.

Kredi çekmek için genel şartlar vardır. Bu şartları yerine getiren her birey kredi çekmeye hak kazanır. Yaş olarak 18’ i geçmiş olmak. SSK kaydının aktif olması, bankaların kredi verilmeyecekler listesinde olmamak. İpotek gösterilen taşınmazlarda eş rızası olması… Bu şartları taşıyanların maaşlarını resmi olarak beyan etmesi ve alacakları kredi ne konuda olacaksa vadenin belirlenmiş olmasıyla kredi başvurusu onaylanabilir.

Gelirin %70, % 40 üzeri hesaplanan krediler, diğer şartlar da uygunsa kolayca onaylanır. 2021 yılı itibarıyla gelirin yüzdesine göre kredi hesaplaması bu şekildedir. Devletin bu gibi sınırlamalar getirmesi her iki tarafı da zor duruma düşmekten korumak içindir. Gelire göre hesaplanan kredi ile ödeme zorluğu yaşanmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu