EFT İptal Etme 2023: Tüm Bankalarda EFT İptali

Bir bankadan farklı bir banka hesabına para göndermeye eft işlemi diyoruz. Havale ise, bir bankadan aynı bankanın farklı bir şubesine para göndermek anlamına geliyor. İkisi arasındaki farkı kavradıysanız, eft nasıl iptal edilir konumuza yavaş yavaş geçebiliriz.

Bildiğiniz gibi, eft yaparken bazen Iban adresini yanlış giriyoruz, bazen göndermemiz gerekenden daha az veya daha fazla para göndermek gibi hatalar yapabiliyoruz. Bu gibi durumlarda eft işleminin iptal edilmesi gerekebiliyor.

Para transferi işlemlerinde normalde kesin ve herhangi bir geri dönüşü olmayacak şekilde yapılır. Ama belli bir gerekçeye sahipseniz eft iptali yapmanız mümkün olabiliyor. Peki eft nasıl iptal edilir?

Eft İptali Nasıl Yapılır? Yanlış Giden Eft Nasıl İptal Edilir?

Eft iptali yapabilmek için, bankanın müşteri hizmetleri numarasını aramanız veya internet bankacılığı şubesini kullanmanız gerekebilir. Ancak her bankanın internet şubesi eft iptal işlemine olanak sağlamıyor.

  • Eft iptali işlemini gerçekleştirebilmek için haklı ve geçerli bir nedene sahip olmanız gerekir. Yani eft işlemini hiçbir neden olmaksızın iptal etmek gibi bir durum maalesef ki yok.
  • Ancak yanlışlıkla bir hesaba para gönderdiyseniz veya para gönderdiğiniz hesaba yanlış tutarda bir eft gerçekleştirildi ise, işte o zaman eft iptali mümkün olabiliyor.
  • Ayrıca eft nasıl iptal edilir diye soran pek çok ziyaretçimiz, eft iptal işleminin sadece mesai saatleri içerisinde yapılabildiğini bilmiyor.
  • Yani eft iptal işlemi, hafta içi saat 09.00 ile 16.30 arasında yapılabiliyor. Özel ve resmi günlerde maalesef eft iptal işlemi gerçekleşemiyor.

Eft işlemini iptali en kolay, para hesaba gitmediği zaman yapılabiliyor. Para hesaba gittiği zaman eft işlemini iptal etmek için biraz uğraşmanız gerekebilir. Yanlışlıkla bir eft gönderimi yaptığınız zaman bankanın müşteri hizmetlerini arayarak eft işlemini iptal edebiliyorsunuz.

Para karşı hesaba ulaştıysa, genelde gönderen banka eft işlem ile ilgili uğraşmaz. Bu nedenle paranın gönderildiği bankanın müşteri hizmetlerini aramanız ve o banka ile iletişime geçmeniz gerekir.

Türkiye’de eft işlemlerini TCMB’nin ödeme sistemleri yönetiyor. Yani bankalar bu şekilde ödeme sağlıyorlar. TCMB’nin eft işlemler için geri döndürülemezlik gibi bir ilkesi ve kuralı bulunuyor. Yani herhangi bir hata olmadığı sürece gönderilen Eft’yi iptal etmek ne yazık ki mümkün değil.

Mesai Saatleri Dışında Yapılan Eft İptali

Eft, sadece mesai saatleri içerisinde hesaba ulaşıyor. Mesai saatleri dışında iletilen eft, hesaba bir sonraki gün içerisinde ulaştırılmak üzere talimat olarak bekliyor.

  • Cuma günü 21.00’de yaptığınız eft işlemi, Pazartesi günü saat 09.00’da hesaba ulaştırılmak üzere talimat olarak bekletiliyor.

Bu nedenle Pazartesi saat 09.00’a kadar veya bankanın mesai saatinin başladığı saate kadar, eft işlemi talimat olarak beklediğinden iptal mümkün oluyor.

Eft Ne Zaman Hesaba Geçer

Eft nasıl iptal edilir öğrendik, sıra geldi eft hesaba ne zaman geçer sorusuna. Bu soru çok sık olarak soruluyor, çünkü havale yapıldığı an itibariyle hesaba geçiyor, ancak eft işlemlerinde böyle bir durum yok.

  • Eft işleminin karşı bankaya geçmesi yaklaşık olarak 5 dakika sürüyor, bazı durumlarda bu süre 30 dakikaya kadar uzayabilir.
  • Ayrıca para transferi, öğle saatlerine denk geldiyse, öğle tatili bittikten sonra söz konusu transfer hesaba geçebiliyor.

Ayrıca tüm bankaların kampanyaları, işlemleri sorun ve çözümleri için sitemizin https://devlethan.net/bankalar/ kategorisini incelemenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu