SGK Aylık Emzirme (Yardım Parası) Ödeneği Alma Nisan 2023
Konu Başlıkları
SGK emzirme ödeneği süt parası olarak da bilinmekte olup kadınlara doğrudan verilen bir destek ödemesidir. Bu ödeneğin alınabilmesi için ekstra bir başvuru yapmaya gerek yoktur. Eğer ödemenin yatması konusunda herhangi bir sorun meydana gelirse bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinde yer alan irtibat bilgileri aracılığıyla iletişime geçilebilir ve gerekli başvuru işlemleri yapılabilir.
Süt parası ödemeleri tek seferde olacak şekilde verilir. Genellikle bu ödeme doğum parası ile karıştırılmakta olup ikisi birbirinden ayrılmaktadır. Doğum parası Aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından verilirken süt parası için yetkili yer Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ifade edilir. Dolayısıyla ödemelerle ilgili tüm detaylar bu kurumlar aracılığıyla öğrenilebilir.
Süt Parası Nedir?
Anne olan kadınlar çalışmaları halinde kendi hakları neticesinde, çalışamadıklarında ise eşleri vasıtasıyla süt parası alır. SGK’nın süt parası verme amacı kadınların doğum sonrası mağdur olmalarını önlemektir. Ancak bu ödeme 657 Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan kişilere yapılmamaktadır. Çünkü onlara kendi kurumları tarafından doğum sonrasında ayrı bir ödeme yapılmaktadır.
SGK Emzirme Ödeneği Şartları Nelerdir?
SGK emzirme ödeneği şartları içerisinde hizmet akdine tabii olarak 4Alı çalışan sigortalılar doğum öncesindeki 1 yıllık sürede en az 120 gün sigorta kolları primi ödemiş olmalıdır. Bu ödeme sigortalı kadına ya da sigortalı olmayan eşin doğum yapması durumunda sigorta kapsamında çalışan erkeğe verilir.
Süt parası almak için son 1 yıllık en az 120 günlük prim ödemesi yapılmalı ve bu ödemelerden genel sağlık sigortası primi de dahil olmak üzere geriye herhangi bir ödenmemiş prim kalmamış olmalıdır. Prim borcunun bulunması emzirme ödeneğine engel durumlar arasında yer alır.
Süt parası şartları içerisinde belki de en önemlisi anne adayının doğumunun canlı gerçekleşmiş olmasıdır.
Kimler Süt Parası Alabilir?
Belirtildiği üzere süt parası alabilecek kişiler sigortalı kadının kendisi, kadın çalışmadığında eşi olarak tanımlanmıştır. Burada Bağkur ve SSK sigorta kolunun bir engeli olmayıp 45A, 4B ya da 4D sigortalı olanlar da bu parayı alma hakkına sahiptir. Ancak devlet memuru olarak çalışanlar emekli sandığına mensup olup onlar için süt parası ödemesi yapılmamaktadır.
Erkekler Açısından Süt Parası Başvuru Şartları Nelerdir?
Babanın süt parası alması için eşin canlı doğum yapmış olması şartı aranır. Eğer başvuru baba aracılığıyla yapılacaksa bu durumda eşi sigortalı bir işte çalışmıyor olması gerekir. Başvurunun yapılabilmesi için babanın sigorta kapsamında çalışması ön koşullardan biridir. Bunların yanı sıra doğumun gerçekleşmesinden önceki son 1 yıl içerisinde 120 gün prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
Emzirme Ödeneği Başvurusu için Gerekli Evraklar
Emzirme ödeneği başvurusu için gerekli evraklar arasında ilk sırada süt parası başvuru dilekçesi gelir. Bu dilekçe kurumun internet sitesinde yer almaktadır. Başvuru esnasında doğum yapılan hastane tarafından verilen doğum raporuna ihtiyaç vardır. Bunların yanı sıra hem doğan çocuğa hem de başvuru sahibine ait kimlik belgesi verilmesi gerekir. Bu belgelerin eksiksiz olması başvurunun olumlu değerlendirilmesi açısından önem taşır.
SGK Emzirme Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?
SGK emzirme ödeneği başvurusu için ekstra bir işlem yapmaya gerek yoktur. Bu bildirim doğum yapılan hastane tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine doğum bilgilerinin aktarılması şeklinde olur. Bildirimin ardından ödeme annenin adına Ziraat Bankası hesabına yatırılır.
Eğer herhangi bir aksilik olursa ve süt parası yatmazsa bu durumda başvuru yapmaya ihtiyaç vardır. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine gidilerek süt parası başvurusu yapılabilir. Başvuru esnasında belgelere sahip olmak gerekir.
2023 Yılında Süt Parası Ne Kadar?
2023 yılında süt parası tutarı her yıl güncellenmekte olup bu yıl için toplam 202₺ ödeme yapılır. Bir kere olmak üzere verilen bu yardım ödeneği bankalardan ya da PTT aracılığıyla alınabilir. Eğer ekstra herhangi bir talep olmazsa süt parası ödeneği PTT hesabına yatırılır. Bunu almak için sadece kimlik belgesi ibraz edilmesi yeterlidir.
Genel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu yardım ödemeleri PTT üzerinden yapılmaktadır. Sisteme kayıtlı olan bu bilginin değiştirilmesi için e devlet sisteminden yardım alınabilir. E devlet sistemi aracılığıyla PTT haricinde Halk bankası, Ziraat Bankası, Akbank ya da Vakıfbank hesapları tercih edilebilir.
SGK Emzirme Ödeneği Sorgulaması
SGK emzirme ödeneği sorgulaması çeşitli yöntemler kullanılarak yapılabilir. Günümüzde en sık kullanılan yöntem e devlet platformu olarak bilinir. Buna ek olarak Sosyal güvenlik Kurumu hizmet ağı olan ALO 170 aracılığıyla da telefon üzerinden sorgulama yapmak mümkündür. İsteyen kişiler SGK binasına giderek ya da alo 170 internet sitesini ziyaret ederek de ödenek sorgulaması yapabilir. Bu sorgulama yöntemleri SGK tarafından verilen tüm yardım ödemeleri için yapılabilir.
Telefonla Süt Parası Sorgulaması
Telefonla süt parası sorgulaması yapabilmek için Alo 170 hattı kullanılır. Bu numara arandıktan sonra telefona çıkan kurum temsilcisine sorgulama yapılmak istendiği belirtilir ve bunun karşılığında ilgili kişiye kimlik doğrulaması amacıyla çeşitli sorular sorulur. Bu sorular doğru cevap verildiği takdirde sorgulama işlemine devam edilmektedir.
E Devlet Süt Parası Sorgulama
E devlet süt parası sorgulama yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilir. Bu sorgulamayı yapabilmek için öncelikle e devlet sistemine giriş yapmak gerekir. Giriş için TC kimlik numarası ve daha önce PTT’den alınmış olan e devlet şifresi kullanılır. Kullanıcılar isteğe bağlı olarak aldıkları şifreyi daha sonra değiştirebilir.
Bu bilgilerle platforma giriş yapıldıktan sonra E hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası açılır. Kurumun sayfasında yer alan şahıs ödemeleri sorgulama seçeneğine tıklanır. Açılan yeni sayfada emzirme parası ödemeleri için detaylı bilgi yer almaktadır.
Emzirme Ödeneğinde Zamanaşımı Süresi
Emzirme ödeneğinde zamanaşımı süresi önemli olup bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin bunu dikkate almaları gerekir. Süt parası için hak düşürücü süre 5 yıl olarak belirlenmiştir. Doğumdan itibaren 5 yıllık süre geçerse bu sürenin bitimiyle birlikte emzirme ödeneği talep etmek hakkı ortadan kalkmaktadır. Buna göre Şubat 2016 tarihinde doğum yapan anne Ocak 2020 tarihine kadar emzirme ödeneğine başvuru hakkına sahiptir.
Süt Parası Almak İçin Resmi Nikah Şartı Var mı?
Süt parası almak için resmi nikah şartı yoktur. Ancak çalışmayan anneler erkek üzerinden emzirme ödeneği almak isterlerse bu durumda kadın ve erkek arasında resmi nikah yapılmış olması gerekir. Üstelik bu resmi nikah çocuğun doğduğu günün öncesindeki bir vakitte yapılmış olmalıdır. Bu durum çalışan ve sigortalı olan anneler için geçerli olmayıp resmi nikah yapılmasına gerek yoktur.
İşten Çıkma Durumu Süt Parasını Etkiler mi?
Süt parası ve işten çıkarılma durumu arasında bağlantı vardır. Buna göre çocuk eğer işten çıkarıldıktan sonraki 300 gün içerisinde doğarsa bu durumda süt parası alınabilir Dolayısıyla ödeme alabilmek için bu sürenin dolup dolmadığına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra emzirme ödeneği alabilmek için çocuğun doğumundan önceki 15 ay içerisinde 120 gün prim ödemesi yapılmış olması şartı aranmaktadır. Bunlar sağlandığı takdirde SGK süt parası alınabilir.