SGK Doğum Parası ve Borçlanması Hesaplama 2023
Konu Başlıkları
Doğum borçlanması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli şartlar altında kadınlara verilen bir tür haktır. Bu ödemenin alınabilmesi için en fazla 3 çocuk ve maksimum 2 kez olacak şekilde başvuru yapılması gerekir. Doğum öncesinde sigortalı olarak çalışan kadınlar analık ya da doğum iznine ayrıldıklarında izin süresinin bitiminden sonra 2 yıla kadar doğum borçlanması yapabilme hakkında sahiptir.
Yapılacak bu borçlanma toplam 2 yıllık SGK priminin toplu olarak ödenmesi anlamını taşır. Bu haktan her çocuk için en fazla 3 kere yararlanılabilir.
SGK Doğum Borçlanması Özellikleri
SGK doğum borçlanmasının amacı kadınların doğum sebebiyle işe devam edemedikleri süre içerisinde sigorta prim haklarını kaybetmemeleridir. Bu hak her çocuk için 2 yıl olacak şekilde ve en fazla 6 yıl için uygulanabilir. Bu süreye ait sigorta primleri eksiksiz şekilde ödendiğinde ilgili kişi emekli olma hakkı elde etmektedir.
Doğum borçlanması prim ödemeleri prime konu olan kazancın alt ve üst sınırı arasında kalması şartıyla ödenir. Buna göre en düşük doğum borçlanması tutarı asgari ücretli çalışan sigortalıların günlük kazancının %32 olarak ifade edilir.
Doğum Borçlanmasının Yararları Nelerdir?
SGK doğum borçlanmasının yararları içerisinde en önemlilerinden biri annenin sigorta primlerinden mahrum kalmamasıdır. Bu borçlanma doğum sonrası işten ayrılma ve doğum izni dönemlerini kapsamaktadır.
Doğum borçlanması toplamda 1140 gün olup her çocuk için 720 gün şeklinde yapılabilir. Bu borçlanma için hesaplanan prim tutarı ödemeleri isteğe bağlı olarak tek seferde ya da taksit taksit olacak şekilde ödenebilir.
Çalışan kadınlara anne olmaları için verilen teşvikler arasında yer alan doğum borçlanması sayesinde annelerin doğum yüzünden çalışamadığı süre de çalışıyormuş gibi dikkate alınabilir. Bu sayede annelerin doğum öncesinde çalıştıkları süre ziyan olmayacaktır.
Doğum Borçlanmasının Avantajları
Doğum borçlanmasının avantajları içerisinde anne adayına çalışmadan erken yaşta emekli olabilme fırsatı vermesi yer alır. Buna göre doğum öncesinde ödenene Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemelerinin üzerine doğum borçlanması ile birlikte 4 yıla kadar prim ödemesi ilave edilebilmektedir. Doğum borçlanması minimum 3600 günü içermek kaydıyla 7200 veya 9000 gün üzerinden emekli olmak için kullanılabilir.
Eğer anne doğum iznine ayrıldıysa ve kalan dönemde çalışmaya devam ettiyse ücretsiz doğum izin süresini dikkate alarak borçlanma talebinde bulunabilir. Bu borçlanmadan yararlanabilmek için esas koşul doğan çocuğun yaşıyor olması ve annenin doğumdan önce sigortalı bir işte çalışıyor olmasıdır. Bağ -Kur kapsamında çalışan anneler de doğum borçlanmasından yararlanma hakkına sahiptir.
Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?
Doğum borçlanması başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumu il ve ilçe müdürlükleri üzerinden yapılabilir. Başvurunun yapılabilmesi için ilgili kadının bizzat gitmesi gerekir. Başvuru esnasında doğum borçlanması başvuru formu doldurulur ve ilgili kişiye diğer belgelerle birlikte teslim edilir.
Doğum borçlanması başvurusu için gerekli belgeler arasında ücretsiz doğum izni belgeleri, analık izin süresi örnekleri, çocuk ya da çocukların kimlik belgelerinin fotokopisi, başvuru yapan kişinin kimlik belgesi ve SGK hizmet dökümü gibi belgeler yer alır. Bu belgeler kuruma eksiksiz şekilde teslim edildiği takdirde başvuru işleme alınacaktır.
SGK Doğum Borçlanması Sorgulaması
SGK doğum borçlanması sorgulamaları e devlet aracılığıyla yapılabilir. Bunun için TC kimlik numarası ve PTT’den alınan şifre ile e devlet sistemine girilir. Sisteme giriş yapılmasının ardından sayfanın sağ üst kısmında yer alan bölüme Sosyal Güvenlik Kurumu yazılarak arama yapılır. Kurum sayfasına e hizmetler kısmından da ulaşılabilir. Kurumun e devlet sayfası açıldıktan sonra orada yer alan doğum borçlanması kısmına tıklanarak başvuru ya da ödemelerle ilgili bilgi alınabilir.
2023 Yılında Doğum Borçlanması Ne Kadar?
Doğum borçlanması tutarı tıpkı diğer Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerinde olduğu gibi her yıl çeşitli oranlara göre güncellenmektedir. Bunun için asgari ücrette meydana gelen değişmeler esas alınır. Brüt asgari ücretin günlük değerinin %32 bir günlük borçlanma miktarını gösterir. Bu tutarın 7.5 katı da günlük en yüksek borçlanma tutarını ifade etmektedir.
SGK Doğum Borçlanması Koşulları
SGK doğum borçlanmasının koşulları arasında çocukların yaşıyor olması, kadının doğum öncesinde belli bir sigortalı çalışma süresinin bulunması, doğumun ardından ilgili kadın adına prim ödenmemiş olması gibi koşulların sağlanması gerekir. Sigortalı çalışan kadının 2 yıllık doğum sebebiyle çalışmadığı süreyi borçlanabilmesi için kişinin hizmet akdi çalışanların sigortalılıklarının tescil edilmiş olması ve bu kişi adına prim tahakkuk ettirilmesi şartı aranır.
Doğum Borçlanmasında Vergi İndirimi
Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanması hakkından yararlanan kadınlar için vergi indirimi avantaj sağlamaktadır. Buna göre bir çocuk için 2 yıl yani 720 gün borçlanma yapıldığında kadın %27 vergi diliminde yer almaktadır ve böylece yaklaşık 5305₺ vergi indiriminden yararlanılabilir. Bu nedenle doğum borçlanmasında vergi indirimi kadınların ilgisini çekmektedir.
Kadınlar Kaç Kez Doğum Borçlanması Yapabilir?
Kadınların doğum borçlanması başvuru sayısı 1 çocuk için olarak tanımlanır. Toplam 4 yıllık doğum borçlanmasından sonra geriye kalan prim günü emeklilik için çalışılarak tamamlanır. Eğer 2 çocuk için borçlanma süresinin tamamı kullanılmazsa bu durumda 3. çocuk için doğum borçlanması hakkından yararlanılabilir.
3. çocuk için geriye kalan süre değerlendirilir. Burada önemli olan nokta doğum borçlanması süresi olan 1140 günü tamamlanıp tamamlanmadığıdır. Bu sürenin doldurulmasıyla birlikte borçlanma yapılması söz konusu olmayacaktır.
SGK Doğum Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Doğum borçlanması için alt ve üst sınır önem taşır. Buna göre kişinin ödemek istediği prim limiti göz önünde bulundurularak borçlanmanın toplam tutarı belirlenir. Borçlanmanın asgari tutarı kadınların günlük kazancının %32 kısmı olarak hesaplanır.
Bir ayın 30 gün olarak değerlendirildiği borçlanma tutarı 5 aylık için 120 gün, 15 aylık için 450 gün, 12 aylık doğum borçlanması için 120 gün şeklinde dikkate alınır. Bu süreler elde edilen günlük prim tutarı ile çarpılır ve böylece toplam borçlanma tutarı elde edilir.
Doğum Borçlanması Primleri ne Zaman Ödenir?
Doğum borçlanması primleri en geç 1 ay içerisinde yapılır. Bunun için borçlanma başvurularının sonuçlarının açıklanması ve kişilere tebliğ edilip edilmediği dikkate alınır. Eğer bir aylık süre içerisinde başvuru tutarı ödenmezse bu durumda hak iptal edilmekte olup ilgili kadının tekrar başvuru yapması gerekir.
İlgili süre içerisinde tutarın ödenmemesi herhangi bir cezai yaptırıma veya kadının doğum borçlanması hakkının kaybedilmesine neden olmamaktadır. Bu borçlanma hakkı kadınlar için 65 yaşına kadar devam etmektedir.
Doğum Borçlanması Primleri Geri Alınır mı?
Doğum borçlanması primleri geri alınır mı sorusunun yanıtı pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Buna göre doğum borçlanması adı altında yapılan prim ödemelerinin geri alınması söz konusu değildir. Bu nedenle emekli olabilmek için doğum borçlanması yapmayı düşünen kişilerin ödeme yapmadan önce bununla ilgili detaylı araştırma yapmalarında yarar vardır.
Prim ödemesinin yapılmasının ardından yaş koşulunun da doldurulmasıyla birlikte ilgili kişiler emekli olmaya hak kazanmakta, o tarihten itibaren emekliği aylığı almaya başlamaktadır. Bununla ilgili detaylı bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinde yer almaktadır.