Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemesi Yapılır Mı?
Konu Başlıkları
Bağ-Kur geriye dönük prim ödemesi primlerin artmasıyla birlikte birçok kişi prim ödemekte zorlanıyor ve bu nedenle SGK affından yararlanmak istiyor.
Bağ-Kur geriye dönük prim ödemesi 01.10.2008 tarihinden daha önce Bağ-Kur’a üye olmayanların bu süreçte Bağ-Kur primi ödemelerinin imkanı yoktur. Bu süreçte vergi, oda ve sicil kayıtları olsa dahi SGK geriye dönük prim ödeme hizmeti vermemektedir. Prim günlerindeki eksiklikler geriye dönük prim ödemeleri yapılarak kapatılabilir. Bu sayede emeklilik için gereken prim gün sayısı doldurulabilir. Ancak geriye dönük prim ödemeleri emeklilik yaşını etkilemez.
Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödemesi
Primlerin artmasıyla birlikte birçok kişi prim ödemekte zorlanıyor ve bu nedenle SGK affından yararlanmak istiyor. 01.10.2008 tarihinden önce Bağ-Kur’a üye olmayanların bu dönem için Bağ-Kur primi ödemeleri mümkün değildir. Bu dönemde vergi, oda ve sicil kayıtları olsa dahi SGK geriye dönük prim ödeme hizmeti vermemektedir. Prim günlerindeki eksiklikler geriye dönük prim ödemeleri yapılarak kapatılabilir. Bu sayede emeklilik için gereken prim gün sayısı doldurulabilir. Ancak geriye dönük prim ödemeleri emeklilik yaşını etkilemez.
Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Ödeme Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?
Bağ-Kur borçlularının başvurabilecekleri yollar aşağıda belirtilmiştir:
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek sorgulama yapmak mümkündür.
- Prim borcu e-devlet üzerinden sorgulanabilir.
- Alo 170 hattı ile geriye dönük borçlanma miktarı sorgulanabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Geriye Dönük Bağ-Kur Prim Borcu Nasıl İncelenir?
Borç durumu hakkında bilgi almak isteyen kişinin bizzat Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmesi gerekmektedir. İkamet ettiği bölgedeki Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmesine gerek yoktur. Her kuruma gidebilir. Borçlanma türü, borç miktarı, ödenecek tutar gibi bilgileri alabilir.
E-Devlet Sisteminden Bağ-Kur Geriye Dönük Prim Borcu Nasıl Sorgulanır?
Bağ-Kur kişilerinin geriye dönük prim sorgulaması yapabilmeleri için https://www.turkiye.gov.tr adresinden giriş yapmaları gerekmektedir. 4B sigorta branşı için hizmet dökümünü seçmeleri ve ardından kimlik doğrulaması yapmaları gerekir. e-Devlet şifresi ile kimlik doğrulama yapabilmek için PTT şubelerinden önceden 2 TL e-Devlet şifresi almış olmaları gerekmektedir. Daha sonra T.C. Kimlik numaralarını ve e-devlet şifrelerini girerek sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Ödünç aldıkları prim gün sayısını ve borç miktarlarını görebilirler.