Lokanta Açma Maliyeti, İşlemleri ve Kazancı 2023

Lokanta açma maliyeti, müşteriye hizmet açısından birçok ihtiyaca tabii olduğundan ötürü fazla masraflıdır. İşlem açısından birden fazla yerle anlaşarak yemek için malzemeleri temin etmeniz gerekir. Ayrıca diğer yemek yerleri gibi bir usta yalnızca bir yemek çeşidi yapmayacağı için yemeklerin hepsini güzel yapabilecek, tecrübeli ve de nitelikli bir ustaya ihtiyacınız olacaktır.

Bunlar dışında açacağınız lokantanın büyüklüğüne göre de ihtiyaçlar farklı olacaktır. Lokanta açma maliyeti ise 200.000 TL ile 400.000 TL arasında değişmektedir. Bu miktar daha da fazla olabilir çünkü lokanta restaurant tarzı büyük ve nitelikli olarakta açılabilecek bir dükkan çeşididir.

Lokanta Açmak Mantıklı ve Karlı Mı?

Lokanta açmak sürdürülebilir, işlek bir yerde olduğunda oldukça karlı bir iş olabilir. Lakin lokanta açmaktaki en önemli durum açacağınız lokantanın açtığınız semte ve oranın insanlarına uygun nitelikte olmasıdır. Bunun dışında devamlı müşteriler sağlayabileceğiniz küçük bir esnaf dükkanı olursa düzenli olarak belirli bir miktarın altına inmeden gelir elde edebilirsiniz.

Yani lokanta açmak çok müşteri kazanabileceğiniz ve müşteriye hitap ettiğiniz her yerde mantıklı ve karlı bir iş olacaktır.

Lokanta Açmak için Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Ne Kadar?

Lokanta açmak için gerekli olan parayı yukarıda da bahsettiğimiz gibi 200.000 TL ile 400.000 TL arasında değerlendirmiştik. Bu para esnaf dükkanı mı yoksa daha işlek ve turistik bir yerde mi lokanta açmak isteyip istemediğinize bağlıdır.

Eğer turistik bölgelerde bir esnaf dükkanı açarsanız dükkanı estetik ve ilgi çekici halde dizayn ederseniz, turistler tarafından oldukça dikkat çekecek ve sizin de para kazanmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle işlek olan caddelerde açılan bu tarz lokantalar geleneksel yemekleri seven Türkler için de sıkça tercih edilen yerlerdendir.

Bu şekilde işlek bir cadde yerine mahalle dükkanı açacaksanız dahi belirli müşterilerle iyi geçinerek özellikle çalışan kişilerin sizi sık sık ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Aylık kazancınızda açtığınız dükkanın yerine bağımlı olarak oldukça farklı sonuçlar doğurabilmektedir.

Lokanta Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurulur?

Lokanta açmak için belediyeye başvurmanız gerekir. Öncelikle bir dükkanla anlaşmalısınız. Dükkanla anlaştıktan sonra kiraladıysanız kiralama belgesi, satın aldıysanız ise tapunun bir fotokopisi ile beraber belediyeye bir tebliğ de bulunmalısınız. Bu şekilde belediyeye başvurduktan sonra sizin açmak istediğiniz yerin uygun olup olmadığına ve de sizin o dükkanı açacak güvenilirlikte olup olmadığınıza göre sizin dükkanı açıp açmamanıza izin vereceklerdir.

Lokanta Açma İzinleri Nasıl Alınır?

Lokanta açma izinleri öncelikle belediyeye verilen tebliğden sonra olmaktadır. Bunun dışında başka bir izne ihtiyacınız yoktur. İzin gibi değilde anlaşmanız gereken bayilikler olmalıdır. Buda sizin açtığınız dükkana malzeme temininiz için oldukça gereklidir.

Bayilikle anlaşmak ise sizin istediğiniz yer de anlaştıkları başka bir dükkan bulunmamasına ve sizin açtığınız gibi bir lokantanın yani temelde rakibiniz olacak başka dükkanların bulunup bulunmamasına göre değişmektedir. Bayilikle anlaşmanız malzemelerinizin düzenli temini için oldukça önemlidir.

Lokanta Ruhsatı Almak için Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?

Lokantanızı açmak için sizden istenecek belgeler aşağıda belirttiğimiz gibidir:

  • Dükkanı açan kişinin kimlik ve arkalı önlü fotokopisi çıkartılmalı
  • Eğer dükkanı kiraladıysanız kira kontratı, eğer satın aldıysanız satın aldığınız dair tapu belgesi ve fotokopisi 
  • İşe başlayacağınıza dair bir bildirim evrakı olmalı
  • Son olarak lokantayı açan kişinin ikametgah belgesi gerekmektedir.

Lokanta Dükkanında Olması Gereken Malzemeler Nelerdir?

Lokanta dükkanında olması gereken malzemelerden ilk olarak sandalye ve masa gibi müşteri hizmeti için gerekli olanlardan başlanmalıdır. Açacağınız dükkana göre bu eşyaların büyüklüklerine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bunu hallettikten sonra size tezgah ve kasa bölümünü karşılayacak eşyalar gerekmektedir. Peçete gibi küçük masaların üzerine koyulması gereken şeylerde alındıktan sonra yemek için alınması gereken malzemeler vardır. Bunların tamamını sırasıyla maddelersek:

  • Sandalye ve masa gibi büyük eşyaların alınması gerekir
  • Yemeklerin temini için bayiliklerle anlaşılmalı
  • Tabak çanak gibi gerekli olan tüm malzemeler alınmalı 
  • Peçete gibi masanın üzerine konulması gereken eşyalar alınmalı
  • Temizlik ve hijyen için gerekli olan malzemelerin alınmasıda yemek dükkanında önemli olacaktır. Kolanya ve diğer temizlik araç gereçleri alınmalıdır.
  • Son olarakta açacağınız dükkanın görünümüne uyacak ortamı güzelleştirecek aksesuarlar alınmalı 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu