Kalfalık Belgesi Almak için Başvuru Şartları ve Sorgulama 2023
Konu Başlıkları
Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir sorusu farklı meslek gruplarında çalışıp, icra ettiği ve yeteneklerini sergileyip “Ben iyi yaparım” düşüncesini topluma yaymak isteyen, kariyer planlama aşamasındaki bütün “Çırak” statüsündeki işçilerin yoğun bir şekilde aradığı konuların başında yer alıyor.
Kalfalık belgesi, mesleki edinimlerini yeni kazanan adayların mesleki açıdan mesleki bilgi ve deneyime sahip olduğunun adeta bir ispatı olan mesleki bir yeterlilik belgesidir. Belgenin temini konusunda birçok meslek grubunda beklenti farklılıkları oluşsa da esasında temelinde hep ortak yetkinlikleri barındırmaktadır. Mesleki yetkinliğinizi belgelemeniz için geçmeniz gereken sınavlardan, harcayacağınız zamana kadar Kalfalık Belgesi hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruları sizleri için derledik.
Kalfalık Belgesi Amacı Nedir?
Mesleki anlamda işletme bazlı farklı alanlarda belli meslek kolları bulunur. Herhangi bir işletme açmak, ya da yetkinliğini işverene ispat edip işe başlamak için bu meslek kollarında usta ya da kalfa olarak çalışma belgesi temin edinilmesi gereklidir. Ustalık belgesine erişim sağlayabilmek için öncelikle kalfalık belgesinin alınması gereklidir.
Bu durum artık kanuni olarak da yasalaştı. Yeterliğinizi yasalar önünde de ispat etmek durumunda kalıyorsunuz. Bazı meslek dallarında belgeniz yoksa kanunen artık o işi yapmanız yasaklanabiliyor. Ayrıca çok büyük rakamlarda maddi cezalarla da karşı karşıya kalkıyorsunuz.
Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?
Kalfalık belgesi alabilmek için bu konuda yetkiyi elinde bulunduran Mesleki Eğitim Merkezlerinden şahsen baş vurunuz gerekmektedir. Mesleki anlamda eleman yetiştirme görevi kapsamında de, yapmış odluğunuz başvuruyu değerlendirdikten sonra sizleri belirli sınavlara tabi tutarak başarı sağlamanız durumun da belgeyi temin ediyorlar.
Kalfalık belgesini alabilmek için yetkinliğiniz dışında başvurunuz sonrasında aşağıdaki hususları da geçmiş olmanız gerekir;
- Henüz 19 yaşından gün almayan ve yasal şartlar kapsamında bir meslek dalında çalışan çalışanlar, haftada 1 gün olmak üzere alanı kapsamında eğitim görüp eğitim sonunda da sınava tabi tutulmaları ve başarı sağlamaları durumunda zaman alabileceklerdi.
- 19 yaşını gün bazında doldur alanlar yoğunlaştırılmış eğitimine tabi tutulup yöne katıldıkları sınavda başarı sağlamaları durumunda kalfalık belgesini alabilirler.
Tabi tüm bu aşamalara gelmek için başvuru için gerekli şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. Kalfalık Belgesi Alma Şartlarını da şu şekilde özetleyebiliriz.
Kalfalık Belgesi Alma Şartları 2023
Kalfalık Belgesi Alma Şartları belgeyi almak isteyen çalışanların olmazsa olmaz kuralları. Eğer aşağıdaki özellikler kapsamında bir deneyiminiz bulunmuyorsa boş yere başvuru yaparak zamanınızı kaybetmeyin. Zaten şartları taşımadığınız için onay alamayacaksınız. Aranılan şartlar;
- En az bir yıl süreyle yapmış olduğu mesleği ilgilendiren bir işyerinde ve o pozisyon özelinde aktif olarak görev almalısınız.
- 18 yaşınızdan büyük olmanız gerekmektedir.
- Yapmış olduğunuz meslek dalı kapsamında göre değişkenlik göstermekle birlikte bazı dallarda 2, bazı dallarda da 3 yıl süre kapsamında Mesleki Eğitim Merkezi birimlerinde eğitim görmeniz gerekmektedir. Aktarılan bu eğitimleri de belirli bir devamsızlık sınırı kapsamında, düzenli katılım sağlama şartı altında verilme tektedir.
- Dönem dönem vergi affı misali İstisnai durumlarda “af dönemlerine” denk gelebilirseniz 4-5 ay kısa bir eğitim süresinden sonra “Kalfalık belgesi” alma hakkı elde edebilirsiniz. Bu tamamen o dönemki şansınızla ilişik bir durumdur
- Başvuru kapsamında meslek alınızla ilişkili olarak merkezden sağlık raporunu istenmesi durumunda öncelikle işyeri hekimi eğer yoksa da aile hekimiyle iletişime geçip, kontrollere girmeniz gerekmektedir.
E-Devlet Kalfalık Belgesi Sorgulama
E-Devlet Kalfalık Belgesi Sorgulamak için yapmanız gereken tek şey https://www.turkiye.gov.tr/myk-mesleki-yeterlilik-belgesi-sorgulama tıklayarak E-Devlet sistemi üzerinden ilgili alana giriş yapmak. Link sizi direk olarak Aynı sayfada yer alan Mesleki Eğitim Merkezi’nden almış olduğunuz eğitim kategorilerine yönlendirmektedir.
Kuaför Kalfalık Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Kalfalık belgesi almak için mesleki anlamda yapılan faaliyetler kapsamında belgenin temin edilme süresi değişiklik göstermektedir. Örnek bir sektör üzerinden ilerleyecek olursak, kuaför kalfalık belgesi alabilmek için 160 saat süren kursu başarıyla tamamlamanız gerekmektedir.
Süreyi tamamladıktan sonra kalfalık belgesi hakkını elde etmiş olursunuz. Kuaför kalfalık belgesini almaya hak kazandıktan ve belgenizi aldıktan sonra Ustalık eğitimi kursuna katılıp, 2 yıl süreyle 256 saat eğitim gördükten sonra da Ustalık Belgesi alma hakkını elde etmiş olursunuz.
Kalfalık Belgesi Alabileceğiniz Meslek Dalları
Kalfalık Belgesi Alabileceğiniz Meslek Dalları sanatsal el yeteneği gerektiren bütün alanları kapsamaktadır. Kalfalık belgesi için başvuru yapabileceğiniz meslek gruplarını özetlememiz gerekirse;
Bahçecilik | Güzellik ve saç bakım hizmetleri |
Reklam tabelacılığı | İnşaat ve motorlu taşıtlar teknolojisi |
Kuru temizlemecilik | Pazarlama ve perakende satış |
Yiyecek içecek hizmetleri | Gıda bakım ve paketleme |
Döşemecilik | Ahşap teknolojisi |
Bilişim teknolojileri | Plastik teknolojisi |
Kâğıt teknolojisi | Fotoğrafçılık |
Metalürji teknolojisi | Gemi yapımı |
Giyim üretim teknolojisi | Konaklama ve seyahat |
Metal teknolojisi | Matbaa |
Soğutma ve iklimlendirme | Gemi yapımı |
Seramik ve cam teknolojisi | Kuyumculuk |
Ayakkabı ve saraciye teknolojisi | El sanatları |
Kimya teknolojisi | Tekstil teknolojileri |
Sıralamış olduğumuz meslek dalları, ana kategorilerden alıntılanmış olup kendi bünyesinde de de alt katmanlara ayrılabildiğine özellikle değinelim.
Kalfalık Belgesi Başvurusu için Gerekli Belgeler
Eğer mesleki seçiminizi yapmış, gerekli şartlılıkları edinmişseniz geriye Kalfalık Belgesi Başvurusu için Gerekli Belgeleri toplayıp başvuru yapmak kalıyor. Talep edilen evraklar şu şekildedir,
- Başvuru formu
- Diplomanızın aslı ve fotokopisi
- Nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi
- Herhangi bir sağlık sorununuz olmadığına dair rapor. Bu raporu eğer varsa iş yeri hekiminiz yoksa da aile hekiminizden almanız gerekmektedir.
- Son 6 ay içinde çekilen 4 tane vesikalık fotoğraf
- Eğer sigortasız çalışıyorsanız o iş yerinde çalıştığınıza dair evrak.
Kalfalık Belgesi Sınavları Ne Zaman Yapılır?
Kalfalık belgesi sınavları her yıl düzenli bir şekilde yılda 3 kez düzenlenmektedir. Sınav yapılan ayları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Şubat
- Haziran
- Eylül
Yapılan sınavlar mesleki yeterlilik sorularını kapsamaktadır. Öğrenim görenler sınava katılıp başarılı olduğunda Kalfalık belgesini almaya hak kazanıyor. Tabi yazılı sınav dışında sözlü sınavda da başarılı olmanız bekleniyor. Yazlı sınavlardan 5 üzerinden en az 2, pratik uygulama sınavından da 3 almanız sınavda başarılı sayılmanız için yeterli bir not. Eğer sınavdan kalırsanız ya da katılım sağlayamazsanız bir sonraki dönemde yapılacak sınava tekrar katılım şansınız bulunmaktadır.
Kalfalık Belgesiyle Berber Dükkanı Açılır mı?
Kalfalık belgesiyle berber dükkânı açmak ne yazık ki mümkün değil. Dükkân açmak için kalfalık belgesinden sonra gerekli eğitimleri alarak ustalık belgesini de elde etmeniz gerekmektedir. Kalfalık belgesiyle herhangi bir usta yanından “kalfa” statüsünde çalışabilirsiniz. Fakat kendi başınıza bireysel olarak dükkân açma yetkisinden mahrum kalmanıza neden olur.
Kalfalık Belgesi Lise Diploması Yerine Geçer mi?
Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim görüp kalfalık belgesi almışsanız, Kalfalık belgesi lise diploması yerine geçer mi konusu aklınızdan mutlaka geçer. Mezuniyet derecesi Orta okul olan bir çalışan, kalfalık ve ustalık belgesi aldığında almış odluğu bu belge hiçbir suretle lise diploması yerine geçmez. Fakat meslek lisesinde eğitim, belgeyle bağdaşık bir bölümde okuyorsa bölümü göre değişkenlik göstermekle birlikte kalfalık belgesini 11. sınıfta, ustalık belgesini de 12. sınıfta alma hakkı kazanır.
Kalfalık Belgesi Kaç Yılda Alınır
Kalfalık belgesine sahip olabilmek için farklı şartlar vardır. Örneğin, 6 yıl süreyle bir iş yerinde sigortalı çalışansanız sınava direkt katılım sağlayarak başarılı olmanız durumunda kalfalık belgesini elde edebilirsiniz. Ya da bölüme göre değişkenlik göstermekle birlikte 2 veya 3 yıllık Mesleki eğitim merkezlerinde alacağınız eğitim sonrası gireceğiniz sınav kapsamında başarı elde edebilirseniz yine belgeyi alma hakkı kazanmış oluyorsunuz.
Kalfalık Belgesi İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır
Kalfalık belgesi alma aşamalarından birisi olan sağlık raporunu eğer mevcutsa iş yeri hekiminizden; çalıştığınız yerde böyle bir hekim yoksa da aile hekiminden alabilirsiniz. Özel hastanelerden alacağınız rapor da kurum tarafınca kabul edilmektedir. Fakat burada onların istemiş olduğu yüksek meblağlar devreye giriyor. Yukarıda saydığımız diğer yerlerden ücretsiz bir şekilde temin edebilmeniz mümkündür.
Mesleki Denklik ile Kalfalık Belgesi Alma
Mesleki Denklik ile Kalfalık Belgesi Almak için Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim görmek dışında mesleki denklik kapsamında da kalfalık belgesi alabilirsiniz. Bu aşamadaki tek ispatınız alanınız kapsamında talep edilen süre boyunca aktif bir kariyere sahip olmak. Süreyi tamamladıktan sonra eğitim görmeden direkt sınava girebilmeniz mümkündür.
Dikkat etmeniz en önemli detay, bu süreyi “sigortalı” bir şekilde çalışmak. Eğer yeterli süreyi dolduramamış ve kısmi eksikliğiniz varsa bu durumda da kalan süreyi Eğitim Merkezinde tamamlayarak yine sınava katılım hakkı elde edebilirsiniz.
Kalfalık Belgesi Sınav Soruları ve Cevapları
Kalfalık Belgesi Sınav Soruları ve Cevapları sınava katılım sağlayacak bütün öğrenciler tarafınca sınava katılım sağlamadan hemen önce araştırılmaktadır. Onlarca bölüm ve yüzlerce soru olduğu için her yıl 3 kez düzenlenen sınavın sorularını araştırmanıza gerek yok. Yapacağınız araştırmalar sizin kafanız daha çok karışacak. Araştırıp öğrenmeniz gereken tek şey mesleğiniz. Çünkü gelecek soruların tamamı mesleğiniz kapsamında uzmanlığınıza göre sorulmaktadır.