Ustalık Belgesi Alma Süresi, Şartları ve Evrakları Nisan 2023

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır sorusu kısa süre içerisinde bir işe girmek ya da kendine ait bir işletme kurmak isteyen çalışanların hayalini kurup yanıtını büyük bir merakla aradıkları soruların başında gelir. Ustalık belgesi almak düşündüğünüz ya da gözünüzü korkuttuğunuz kadar zor değil.

Fakat temin edebilmek için resmi işlemleri tamamlamanız ayrıca da talep edilen yükümlülüklere haiz olmanız gerekmektedir. Kanunen belirlenen çok sayıda ki meslek grubunda faaliyet gösterebilmek amacıyla Ustalık Belgesini mutlaka temin etmeniz gerekiyor.

Ustalık Belgesi ve Eğitimleri Nedir?

Ustalık belgesi Mesleki Eğitim’in 3308 numaralı kanun kapsamınca açık bir şekilde tanılandırılmıştır. Usta, her hangi bir mesleğin gerektirmiş olduğu bilgi, beceri ve iş deneyimlerini kazanmış ve tüm bunları mal ve hizmet üretimi kapsamınca iş hayatınca kabul edilen standartlarda uygulamayı başaran çalışanlara denilmektedir.

Üretimi planlayan; üretim aşamasında karşılaşılabilecek problemleri yetenek ve yetkinlikleri kapsamında çözümleyen, üretimle ilgili detay hesaplamaları yapabilen kişilere mesleki yeterlilik belgesi taktim edilir, bunun bir diğer ismi de Ustalık Belgesi’dir. 

Mesleki Eğitim Merkezleri tarafınca belirli meslek gruplarını icra eden çalışanların hayalini kuran kişilerin bu belgeyi direkt olarak temin edemediğini aktaralım. Ustalık belgesini alabilmek için öncelikle kalfalık eğitimini başarıyla tamamlamanız ve Kalfalık belgesini almaya hak kazanmanız gerekmektedir. Bu zorunluluktaki meslek grupları 3308 Mesleki Eğitim Kanununa ait 17. Madde de açık bir şekilde tanımlanmıştır.

Kalfalık belgesini aldıktan sonra, ustalık belgesini alabilmeniz için en az bir yıl süreyle iş yerinde aktif olarak çalışmanız gerekmektedir. İşyerini değiştirme niyetinde olan kişilerin, işyerinden ayrılmadan 3 ay önce işlerini taleplerini işletmelere aktarmaları gerekmektedir. Aksi takdirde yeni işletmeniz sizi kanuni olarak çalıştırma yetkisine sahip değildir.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi, ülkemizde mesleki halk arasında bilinen ismiyle de çıraklık eğitim merkezleri tarafından verilir. Ustalık Belgesi almak isteyen yapmış oldukları başvuru sonrasında ilgili Kanun ve yönetmelikler kapsamında direkt ustalık sınavına alınıp aşarı sağlamanız halinde de ustalık belgesi verilir.

Eğer kalfalık belgesini almaya hak kazandıktan sonra ustalık eğitimine katılmışsanız, ustalık eğitimi çalışma süresince çalışma hayatınızı tamamladıktan sonra ustalık sınavına katılma hakkı elde edersiniz. Bu süre günümüz kanun şartlarında 5 sene olarak yer almaktadır. Bu süre sonunda katılım sağlayacağınız sınavdan başarı elde etmeniz durumunda ustalık belgesi alma hakkını elde edersiniz.. 

Ülkemizde toplamda 110 meslek dalına yönelik çıraklık eğitimi bulunmaktadır. Bu meslek dallarında eğitim verme, sınav yapıp değerlendirme ve belgelendirme gibi yetkilendirmelerini Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca yapılır. Nasıl alabileceğinize değindikten sonra belgeyi almak için gerekli evraklar hakkında bilgilendirme yapılım.

Ustalık Belgesi Almak için Gerekli Evraklar 2023

Ustalık belgesi için eğitime katılıp başarı kapsamında belgenizi almadan önce aşağıdaki evrakları toparlamanız gerekmektedir;

  • Başvuru dilekçesi
  • Öğrenim diplomalarının aslı dışında 1 adet fotokopisi
  • Nüfus Cüzdanı ya da TC Kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • 4 adet son 6 ay içinde çekilen vesikalık fotoğraf
  • Sağlık durumu ve fiziki açıdan mesleğinin gerekliliğini taşıyan işleri yapmaya uygun durumda olduğunuzu belgeleyen doktor raporu.

Tabi, bu belgeleri toplamadan önce Ustalık belgesi için gerekli şartları taşımanız gerekmektedir. Bu şartlara da yer verelim.

Ustalık Belgesi Alma Şartları 2023

Ustalık Belgesi Alma Şartları 2023 yılı kapsamında aşağıdaki beklentiler kapsamında gerçekleştirilecektir;

  • İlköğretim ya da Ortaokul mezunu ya da 1996-1997 eğitim ve öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu pozisyonundaysanız, bu tarihlerden önce kalfalık belgesi temin etmişseniz başvurabilirsiniz.
  • 3 yıllık meslek lisesi mezunu olmanız ve eğitim gördüğünüz bölüm kapsamında başvurmanız durumunda ustalık belgesine başvurabilirsiniz..
  • Mesleki Yeterlilik Kurumlarınca alınmış dördüncü seviye yeterlilik belgesi temin etmeniz durumunda başvuru hakkınız oluyor.
  • Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış dördüncü seviye kurs belgesine sahipseniz başvurabilirsiniz.
  • Mesleki Açık Liste’de yüz yüze eğitimini tamamlamışsanız başvuru hakkınız bulunuyor.
  • Ek belge istenilen Belge Meslek grupları ya da dallarına yönelik Mesleki Eğitim Merkezi kapsamına girmeden önce önce esnaf ve sanatkârlar odası veya derneği tarafınca verilmiş ustalık belgesi bulunanlar, bu belgeyi yazılı bir şekilde belgelemek şartıyla başvurabilirler.

Kuaförler için Ustalık Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır

Kuaför Ustalık belgesi alma süresi çıraklık ve kalfalık süresi kapsamında değişkenlik göstermektedir. Denklik kapsamında kalfalık belgesinin alınabilmesi için ortalama olarak 2 ay süreyle beklemeniz gerekmektedir. Denklik işlemleri sonucunda 1 aylık süreli de sınav süresi bulunmaktadır. 

Eğer kalfalık belgeniz elinizde mevcutsa bu süreci kendiniz için muaf tutabilirsiniz. Bu durumda yaklaşık 1 ay süre sonrasında Ustalık Belgesi hakkını elde edeceksiniz. Yani denklik belgesi kapsamında ortalama 3-4 ay süre içinde ustalık belgesine sahip olabiliyorken, denklik belgesi bulunmayıp çıraklık eğitimi vasıtasıyla Ustalık belgesi almak isteyenler 5 yıl süre boyunca beklemek zorundalar.

Ustalık Belgesiyle Berber Dükkanı Açılır mı?

Ustalık belgeniz bulunmuyorsa berber dükkânınızı açmak gibi bir şansınız bulunamıyor. Berber dükkânı açmak için bu konuda yetkinliğiniz olmalı ve berber olmalısınız. Bu durumu belgeleyip ispatlamanın tek yolu da ustalık belgesi. Eğer ustalık belgeniz yoksa hiçbir şekilde işletme açma şansınız bulunmamaktadır.

Ustalık Belgesi Lise Diploması Yerine Geçer mi?

Ustalık belgesi mesleki açıdan yeterliliğinizi belgeleyen resmi bir evrak olduğu için hiçbir suretle diploma yerine geçmez. Eğer lise diplomanız varsa ve bu diploma da meslek lisesi tabanlıysa bu durumda kolay bir şekilde ustalık belgesini alabilir ve mesleki kariyerinize devam edebilirsiniz.

Ustalık Belgesi için Sağlık Raporu Nereden Alınır

Ustalık Belgesi İçin Sağlık Raporu eğer bir işletmede çalışıyorsanız iş yeri hekiminden alınabilir. Fakat bir işletmede çalıştığınız halde hekim bulunmuyorsa ya da kendi işletmenizde çalışıyorsanız aile hekiminden bu konuda destek isteyebilirsiniz. Her 2 kurumda da rapor için her hangi bir ücret talep edilmeyecektir. Bunlar dışında özel hastanelerden de sağlık raporu alabilirsiniz fakat ödeyeceğiniz ek ücretin bilgisini şimdiden sizlere aktaralım.

E-Devlet Ustalık Belgesi Sorgulama

E-Devlet Ustalık Belgesi Sorgulama yapabilmek için E-devlet üzerinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama kelimesini arama kutusuna yazdıktan sonra karşınıza çıkan ekrandan Ustalık belgesi sorgulama bölümüne girerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Ustalık Belgesi Sınav Soruları ve Cevapları

Ustalık Belgesi Sınav Soruları ve Cevaplarına yönelik çok sayıda arayış olsa da mesleki dalların genişliği ve soru sayıların fazlalılığı gibi etkenler göz önüne alındığında bu denli büyük bir arşive ulaşabilmek oldukça güç. Sınav tamamen sizlerin mesleki bilgileriniz kapsamında yapılmaktadır. Bu nedenle de işinizi gerçekten düzgün yaptığınızı düşünüyorsanız sınavdan hiç zorlanmadan geçerek başarı elde edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu