Jeolog Ne İş Yapar? Maaşları ve İş İmkanları 2023
Konu Başlıkları
Jeoloji yer bilimi demektir. Bunu inceleyen bilim insanına da Jeolog denir. Öncelikle ‘jeolog’ kelimesinin anlamından bahsedecek olursak; ‘jeolog’ demek Dünya’yı ve onu şekillendiren süreçleri inceleyen kişiye denir.-
Jeolog Ne İş Yapar?
Jeolog, toprak ve kaya kalıntılarının toplanması, ayrıca mineral toplanılması, incelenmesi ve ölçülmesi ile beraber yer kabuğunun tarihçesini ve yapısını belirleme işini yapar. Ayrıca fosil kalıntılarını da inceleyip değerlendirmek, yorum yapmak işi jeoloğa aittir.
Doğal gaz, petrol, maden yatağı ve yeraltı sularının tespitini yapmak da yine yapılan işler arasındadır. Deprem, volkanik patlama gibi doğal afetlerin risklerini belirlemek de yine işler arasındadır. Pozisyona bakılarak depremden en zararsız şekilde nasıl çıkılacağını da araştırıp gerekli bilgiyi sunarlar. Arazı kullanımı ve kaynak yönetimi hakkında tavsiyelerde bulunurlar.
Jeolog Nasıl Olunur?
Jeolog olmak için öncelikle bütçesinde Jeoloji Mühendisliği bölümü barındıran bir üniversiteden mezun olarak, 4 yıllık bir eğitim sonucunda jeolog olma hakkı kazanılır.
Jeoloji Mühendisliği’nin yanı sıra, Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü de vardır. Bu bölüm de, jeolojiye benzemekle beraber, daha çok yeraltı suları, barajlar, göletler gibi su ile daha yakından alakası olan işlerle ilgilenirler.
Jeolog Olma Şartları Nelerdir?
- Çevredeki değişim ve gelişimleri yakından takip edebilecek bir gözlemci olması
- Verileri yorumlamak için teknik ekipmanı iyi bir şekilde kullanabilmek
- Yoğun çalışma temposuna ayak uydurmak
- Ekip çalışması sağlamak ve iyi bir iletişim sağlamaktır.
Jeolog Maaşları 2023
4500 ve 6000 TL arasında değişkenlik göstermekte olup, çalışılan yere (devlet veya özel oluşuna), işverene, tecrübeye göre değişkenlik gösterebilir. O yüzden net bir maaş belirtmek yanlış olabilir. Sadece yakın verileri değerlendirmek daha iyi olacaktır. Ortalama veri olarak 5 binlerde maaş aldığı söylenebilir.
Jeolog İş İmkânları Nelerdir?
Jeolog bir sürü alanda çalışma imkanı elde edebilmektedir. Bu alanlardan birisi de madencilik sektörüdür. Yani bir Jeolog iş imkanları dahilinde bir maden şirketinde çalışabilir.
Bir çok farklı yeraltı kaynaklarını inceleyip, analiz yapma konusunda da bazı şirketlerle anlaşıp çalışma yapma imkanı bulabilirler. İnşaat sektöründe de yine çalışmalar yapabilirler.
Mesela bir Jeolog ile bir İnşaat Mühendisi ortak iş de yapabilirler. Ya da bir Mimar ile beraber belki çalışma yürütme imkanı bulabilirler.
İnşaat sektörünün gelişimi ile, aslında bir çok şirkette Jeolog ihtiyacı doğabilir. Fakat maalesef iş alımlarında sıkıntılar olabiliyor. Bu genel olarak her meslek için geçerlidir. Diplomalı işsiz oranı ülkemizde o kadar fazla ki artık. Yani 4 yıllık bir fakülte mezunu olma ile de iş bitmiyor.
Bazı kişiler özel sektöre bazıları ise devlete yöneliyorlar. Bu tabi ki kişinin kendi tercihidir. Ama maalesef iş bulmak kolay olmuyor. Aynı zamanda tabi ki nasip meselesi. Bazı kişiler de hiç beklenmedik bir anda güzel bir iş sahibi olabiliyorlar.
Kişinin severek yapacağı bir işi tercih etmesi önemlidir. İllaki geliri de çok önemli. Eğer siz de üniversite sınavlarına girmeyi düşüyor iseniz, ayrıca Jeolog olmak istiyorsanız, Jeoloji Mühendisliği bölümünü iyi bir şekilde araştırıp, maaşına ve iş imkanına göre de bir araştırma yapıp ona göre tercih edebilirsiniz.
Şu anda ülkemizde birçok üniversite bu bölümü bünyesinde barındırıyor. Ama tabi ki her üniversitede olmayabilir. Özellikle yer bilimine, fosil kalıntılarına, kayaçlara, minerallere, pusulaya, çekice, lup (büyütece) ilginiz varsa bu bölümü tercih edebilirsiniz. Genellikle arazide iş yapılan bir bölümdür. Ama masa başı işi de bulunabilir.