Finans ve Bankacılık Dersleri, Maaşları ve Taban Puanları 2023
Konu Başlıkları
Finans ve Bankacılık Bölümü öğrencilerin finans, bankacılık ve ekonomi alanlarında gelişimlerini ve eğitimlerini tamamlamalarını, reel sektöre atılımlarını sağlayan branştır.
Devlet ya da özel kuruluşlarda bölümün adında da yer aldığı üzere finans, bankacılık ve ekonomi değerlemelerinin yapılıp istatistiksel olarak raporlanmasını da içerir.
Bu bölümü okuyan öğrencilerde matematiksek zekanın ön planda olması avantajdır. Örnek vermek gerekirse, 4 yıllık lisans programı çerçevesinde her zaman rakamlar ön planda olacaktır.
Finans ve Bankacılık Bölümü Eğitim Süresi Nedir?
Finans ve Bankacılık Bölümü eğitim süredir 4 yıldır. Öğrencilerin 4 yılın sonunda 240 AKTS haklarını doldurmaları, beraberinde mezuniyet için gerekli tüm şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar arasında, aşağıda yer alan ve iş dünyasında başarıyı büyük ölçüde etkileyen matematik ağırlıklı bazı şu derslerin de verilebilmesi de bulunmaktadır;
- Genel Matematik
- İstatistik
- İktisada Giriş
- Banka Muhasebesi ve Raporlama
- Kredi Talep Değerleme ve Tahsisi
Uluslararası Finans ve Bankacılık Dersleri 2023
Uluslararası Finans ve Bankacılık Dersleri’nin sayısı 4 yıllık lisans eğitimi süresince değişiklik göstermektedir. 20 çeşidin üzerinde dersler arasında genel olarak şunlar yer almaktadır;
- Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi
- Bankacılığa Giriş
- İşletme Yönetimi
- Türk Dili
- İngilizce
- Genel Matematik
- Para ve Banka
- Bankacılık Hukuku
- Mesleki İngilizce
- Kredi Talep Değerleme ve Tahsisi
- Risk Yönetimi
- Kıymetli Evrak Hukuku
- Türk Vergi Sistemi
- İş Hukuku
- Maliye Politikası
- AB Ekonomi
Finans ve Bankacılık Bölümü Taban Puanları 2023
Taban puanları üniversitelere göre oldukça değişiklik göstermektedir. Bazı taban puanları ise şöyle;
İstanbul Ticaret Üniversitesi | 334,50 |
Beykent Üniversitesi | 308,79 |
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi | 250,48 |
Kırklareli Üniversitesi | 201,37 |
Finans ve Bankacılık Bölümü Mezunu Ne iş Yapar ve Görevleri Nelerdir?
Her geçen gün globalleşen dünyada inovasyonun etkisinin artması ile birlikte Finans ve Bankacılık Bölümü’nde de birçok revizeler gerçekleşti. Ancak temel olarak değerlendirmek gerekirse Finans ve Bankacılık Bölümü devlet ya da özel kuruluşlarda içeriğinde ekonomi yönetimi, bankacılık ve finans değerleri taşıyan tüm departmanlarda aktif görev almayı sağlayan branştır.
Bu bölüm mezunları aynı zamanda güncel ekonomik gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiği gibi diğer yandan alan derslerine de bir hayli hakim olmaları gerekmektedir. Bölüm mezunun görevleri için bölüm derslerinin içeriklerini incelemek yararlı olacaktır.
Finans ve Bankacılık Bölümü İş Sahaları Nelerdir ve Mezunları Nerelerde Çalışır?
Finans ve Bankacılık Bölümü mezunları, devlet kuruluşları ve özel kurumlarda görev alabilirler. Kamu kurum ve kuruluşları için öncelikle KPSS ve bazı aşamaların başarıyla gerçekleştirilmesi gerekirken özel sektörde de bu yönde geniş istihdam alanının bulunması, avantaj olarak görülmektedir. Bu bölümün mezunları ayrıca yurtdışında da kolaylıkla istihdam edilmektedir.
Finans ve Bankacılık Bölümü Mezunları Maaşları 2023
- Her ne kadar göreceli olarak değerlendirilse de Finans ve Bankacılık Bölümü Mezunları özel sektörde en az 3.500 TL- 4.000 TL maaş ile göreve başlamaktadırlar.
- Mevcut rakamlar çalışılan yıl sayısı vb unsurlar ile haliyle değişiklik gösterirken Türkiye’de bu bölüm mezunlarının ortalama 7.000 TL – 10.000 TL arasında kazanç sağladığı verilere de yansımaktadır.
- Avrupa’da 3.000 Euro – 4.000 Euro bandı da başlangıç olarak öngörülmektedir.
Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
Türkiye’de birçok üniversitelerde Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü bulunmaktadır. Bu yönde öne çıkan bazı özel üniversiteler ise şöyle;
- Koç Üniversitesi
- Sabancı Üniversitesi
- Bilkent Üniversitesi
- Medipol Üniversitesi
- Yeditepe Üniversitesi
- İstanbul Arel Üniversitesi
Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü KPSS Sınavı
Her yıl milyonlarca öğrencinin bir kısmı, Uluslarası Finans ve Bankacılık Bölümü KPSS Sınavı’nda ter dökmektedir. KPSS sınavında başarılı olan adaylar kamu kurum ve kuruluşlarında, devlet dairelerinde memur olarak görevlerine başlamaktadır. 2023 yılı KPSS ayrıntıları ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden belirli dönemlerde ilgililere sunulmaktadır.
Sizler için KOSGEB desteklerini merak ederseniz buradaki konumuzu tavsiye ederiz