KOSGEB Üniversite Mezunu Desteği ve Başvurusu Şartları 2023

KOSGEB üniversite mezunu desteği 2023 yılında da, devlet tarafından işletmelere nitelikli elaman desteği kapsamında verilmeye devam ediyor. Üniversite mezunlarının daha iyi şartlarda istihdam edilmeleri ve öncelikli olarak mezunlarının iş sorunlarının çözümünü hedefleyen destek, işletmelere de önemli katkılar sağlamaktadır.

Adıyla da anılan bu destek hakkındaki tüm detayları, sizlerle paylaştık. Yazımızın devamında, KOSGEB üniversite mezunu desteği 2023 yılı şartları, hangi işletmelerin ve hangi mezunların bu destekten yararlanacaklarına kadar birçok önemli detaya yer verdik.

Daha önceki yıllarda da verilen bir destek olmasına rağmen, KOSGEB tarafından sağlanan desteğin 2023 yılına kadar çeşitli değişiklikler yapılarak verilmeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Son olarak 2023 yılının Ocak ayında küçük düzenlemelerle son halini alan KOSGEB nitelikli eleman desteği 2023 yılında, yine üniversite mezunlarının istihdam edilmesinde önemli rol oynamaktadır.

KOSGEB Üniversite Mezunu Desteği 2023

Birçok işletme sahibi ve işletme mezunu bu destek hakkında az da olsa bilgi sahibi olsa da, hiç bilmeyenleri aydınlatmak ve desteği daha önceden duyanlar için kısa bir hatırlatma yapmak detaylara inmeden önce daha sağlıklı olacaktır.

2023 yılında olduğu gibi son birkaç yıl öncesinden beri üniversite mezunlarının istihdam edilmesini sağlamak için devlet tarafından, işletmelere sağlanan bir destektir.

Bu desteğin birincil amacı, üniversite mezunlarının işe alımını sağlamak olurken diğer bir amacı ise işletmelere destek olunarak işsizliğin azaltılmasını sağlamaktır. Yani işsizliğin azaltılması, işletmelerin desteklenmesi, üniversite mezunlarının işe alınması, bu desteğin 3 temel esası olarak göze çarpmaktadır.

İşletmelere 24 ay boyunca verilen bu destek kapsamında, 50 bin TL işletme katkısı devlet tarafından sağlanmaktadır. Gerekli tüm şartları sağlayarak işletmesinde 2 ya da 4 yıllık üniversite mezunu çalıştırmak isteyen işletmelerin tamamı, bu katkıdan rahatlıkla yararlanabilirler.

İşletmelerin istihdam edeceği üniversite mezunları, daha çok handikaplı sayılabilecek bölümlerden mezun olan kişileri kapsamaktadır. İşletme tarafından yapılacak başvurunun KOSGEB tarafında onaylanması durumunda, çalışanın SGK girişinin yapılmasının ardından destek almaya başlanabilir.

Devletin bu destek kapsamında üniversite mezunları için, çalışanın aylık net maaşının %60’ının 3 aylık aralıklarla toplu bir şekilde verildiği görülmektedir. Yani işletmede bu proje kapsamında istihdam edilen kişinin aylık net olarak 3 bin TL maaş aldığını düşünürsek, her 3 ayda bir bu maaşın %60’ının KOSGEB tarafından toplu olarak verilmesi mümkün oluyor.

Buna göre 3 bin TL net maaş alan biri için aylık 1800 TL, KOSGEB ödemesi söz konusu oluyor. 1800×3=5400 TL bu proje kapsamında olup da 3 bin TL maaş alan biri için işletmenin 3 aylık aralıklarla alacağı tutar olarak hesaplanabilir.

KOSGEB üniversite mezunu desteği 2023 yılı kapsamında, çalışanın SGK giderleri için herhangi bir yardım yapılmazken, yukarıda da belirtildiği gibi sadece net maaşın %60’ı hibe olarak işletmeye geri ödenmektedir.

KOSGEB Üniversite Mezunu Desteği için Şartlar

KOSGEB üzerinden işletmelerin bu desteği alabilmesi için, aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir.

Başvurusu alınacak kişinin, geçici ya da kalıcı mezuniyet belgesinin alınması zorunludur. Destek sağlanacak kişilere verilecek net maaşların, proje kapsamında belirtilen maaşların altında bulunmaması şartı aranmaktadır. Buna göre ön lisans mezunları için en az 2500 TL, lisans ve lisans üzeri mezunlar için de en az 3500 TL net aylık maaş verilmesi şarttır.

Projeden destek alınması için istihdam edilen personelin, işletmede tam zamanlı olarak işe alınıyor olması ve SGK kapsamında istihdam edilmesi şartı bulunmaktadır.

KOSGEB Üniversite Mezunu Desteği Başvurusu

Personelin istihdam edilmesi söz konusu olmalıdır. Mevcut çalışan için böyle bir başvuru yapılması durumunda, başvuru geçersiz sayılmaktadır. Başvuru yapılıp onay alındıktan sonraki 45 gün içerisinde, başvuruda istihdam için ismi geçen üniversite mezununun işe alınarak tam zamanlı olarak SGK girişinin yapılması şarttır.

  • Bir işletme aynı süreç içerisinde, en fazla iki üniversite mezunu için KOSGEB desteği alabilmektedir.
  • Desteklenen sektörler listesinde yer almayan işletmeler, bu projeden yararlanamazlar.

Başvuru sahibi işletmenin, normal personel olarak en az 5 kişiyi SGK kapsamında istihdam etmeye devam etmesi gerekir. Yani işe alınacak üniversite mezunu ya da mezunları dışında, normal daimi çalışan sayısının en az 5 olması şartı bulunmaktadır.

Destekten Faydalanacak Üniversite Mezununda Aranacak Şartlar

KOSGEB üniversite mezunu desteği 2023 yılı içerisinde bu destekten faydalanacak mezunun, aşağıdaki şartları sağlıyor olması gerekmektedir;

  • Son 2 aylık süreçte, herhangi bir işte istihdam edilmemiş olması
  • Tam zamanlı bir işte çalışabilmesine engel bir durumunun bulunmaması
  • İstihdam edilecek üniversite mezunlarının, 2 veya 4 yıllık mezunlar olması gerekmektedir.
  • Maaş desteği alınacak üniversite mezununun yabancı uyruklu, emekli, kendi işinin sahibi ya da mevcut işletmenin sahibi olmaması gerekmektedir.
  • İstihdam edilecek üniversite mezununun, son 1 yıllık süreçte aynı işletmede çalışmamış olması gerekir.
  • Proje kapsamında destek alınması planlanan kişinin, yeni mezun biri olması şartı bulunmaktadır.

KOSGEB Üniversite Mezunu Desteği için Gereken Belgeler

Aşağıdaki belgeler, işletme tarafından başvuru esnasında hazırlanarak sunulması gereken belgelerdir;

  • İşletmenin SGK hizmet listesi dökümü
  • İşe alınacak üniversite mezunu için aylık ödenecek tutarın ne kadar olduğunu gösterir dekont
  • Ticaret sicil gazetesi kaydı
  • İmzalanıp kaşelenerek hazırlanmış istihdam edilecek kişinin maaş bordrosu
  • İşe alınacak kişiye ait diploma veya diploma yerine geçecek herhangi bir belge

KOSGEB Üniversite Mezunu Desteği için Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB üniversite mezunu maaş desteği başvurusu yapmak için işletmenin ve istihdam edilecek kişinin yukarıdaki şartları sağlaması durumunda, aşağıdaki adımları izleyerek başvuru yapılabilmektedir.

Projeden destek almak isteyen işletmenin, öncelikli olarak KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması aranan şartlar arasındadır. Kayıt işlemleri, internet üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

KOSGEB veri tabanına işletme kayıt edildikten sonraki süreç e-devlet portalı üzerinden devam edeceği için, istihdam edilecek kişinin e-devlet giriş bilgilerine sahip olması gerekir.

İşletme yetkilisinin KOSGEB hesabına giriş yaptıktan sonra, KOSGEB tarafından sunulan işletme geliştirme destek kapsamında başvurusunu yapması gerekmektedir.

Tüm başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından onay verilmesi durumunda, KOSGEB destek başvurusu da yapılabilmektedir. Proje için istenilen tüm bilgi ve belgelerin, KOSGEB sistemi üzerine online olarak yüklenmiş olması gerekmektedir.

Başvuru sonrasında, KOSGEB tarafından gönderilecek e-posta dikkate alınarak başvurunun genel durumu hakkında da KOSGEB yetkilileri aranarak daha detaylı bilgi alınabilir. Gerekli iletişimin ardından, üniversite mezununun istihdamı sağlanabilmektedir.

Kosgeb Destek Verilen Sektörler Hangileridir?

  • İnşaat sektörü
  • İçecek üretiminde faaliyet gösteren sektörler
  • Ana metal sanayi
  • Perakende ve toptan ticaret yapılan sektörler
  • Gıda imalatının yapıldığı sektörler
  • Bilgisayar programlama
  • Turizm ve otelcilik
  • Suyun arıtılması, dağıtılması ve toplanması için faaliyet gösteren sektörler
  • Bilimsel araştırma ve geliştirme alanında faaliyette bulunan sektörler
  • Seyahat acentesi ve benzer alanlarda rezervasyon hizmetinin verildiği sektörler

KOSGEB Üniversite Mezunu Maaş Desteği Onayı Ne Kadar Sürer?

Yapılan başvuruda herhangi bir eksiklik olmaması durumunda, başvurular ortalama 1 ay içerisinde olumlu veya olumsuz sonuçlanmaktadır. Bu süreç içerisinde belirli aralıklarla KOSGEB yetkilileri ile iletişim kurmak, başvuru süreci için olumlu olacaktır.

2 Yorum

  1. “Yeni mezun” ifadesini gördüm. “Yeni mezun”un kapsamını öğrenmek istiyorum.
    Kim yeni mezun, kim yeni mezun değil?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu