Emekli Anne veya Babanın Maaşı Kız Çocuğa Bağlanması 2023

Devletin belirli şartları taşıyan kız çocuklarına yönelik olarak yaptığı 1 aylık ödemesi bulunur. Bu aylık ödeme kapsamında kız hem anne hem de baba aracılığı ile aylık olarak belli bir miktar ödeme almaktadır.

Kişi kanunlarla belirlenmiş şartlara yönelik olarak başvurularda bulunur. Bu şartları karşılayacak bir durumda olursa hem annesinden hem de babasından belirli bir aylık alabilmektedir.

Annesinin ve babasının dünyada olmadığı ve adının yetim aylığı olarak adlandırıldığı bu oran kız çocuklarına hangi şartlarda verilir? Anne babanın; işyeri, mesleği ya da statüsü bu aylığın bağlanmasında önemli midir ve kanunlarda yeri nedir?

Emekli Anne ya da Babanın Parasının Kız Çocuğuna Bağlanması

Eğer vefat eden ve hayatta bulunmayan anne ve babaya sahip olan kız; anne ya da babasından herhangi bir şekilde birinin emeklilik durumu bulunuyorsa kız bundan dolayı tam olarak kıza aylık bağlaması yapabilir.

Bu hayatta olan tüm kardeşlere kız çocuğuna paylaştırılan bir para olur. Anne ya da babadan herhangi biri SSK ya da Bağkur aracılığı ile bir işyerinde çalışıyorsa ve bu çalışma esnasında hala SSK ve bağ-kur üzerinden bir prim ödemesi de bulunuyorsa ve bunun üstünden emekliliği bulunuyorsa, kız bu her ikisinden de faydalanabilir.

Eğer iki ebeveynden birinin böyle bir durumu varsa o ebeveynin maaşı bağlanır. Eğer her iki anne babada SSK ile bağ-kur aracılığı ile bir çalışması ya da emekliliği mevcutsa her ikisine ait maaş tam olarak kız çocuğuna bağlanacaktır.

Çıkan Kanuna Göre Ölen, Emekli Anne ya da Babadan Dolayı Kızının Aylığa Bağlanması;

Bu da devletin 2008 yılında kanunlarına eklemiş olduğu bir maddeden dolayı bir değişimdir. Eylül ayında eklenen bu madde ile birlikte şöyle bir kural getirilmiştir.

  • Eğer kişinin anne ve babasında yani her iki ebeveynin de 2008 yılının sonrasında bir vefat süreci gerçekleşmişse farklı bir ödeme ile karşılaşacaktır.
  • Kızın annesi ve babası ayrı ayrı olarak hayatta iken herhangi bir kurumda çalışıyor ve sosyal güvencesi varsa ebeveynlerden daha yüksek bir sigorta primine sahip olan kişinin aylığının tamamı kıza verilecek, sigorta primi daha düşük olan kişinin de yarısı kıza bağlanabilecektir.

Kurallara baktığımızda maaşın düşük ya da yüksek olduğu ve sigorta priminin düşük yada yüksek olarak yaptığı kişinin belirlemesi net bir şekilde verilmemiştir.

Bunlardan herhangi biri olabilir yani anne ya da babadan herhangi birinin düşük, herhangi birinin yüksek oranda bir sigortaya sahip olması önemli değildir.

  • SGK’ya bağlı olarak çalışmış ve vefat etmiş, anne babanın hükmünü yukarıda bahsetmiştik.
  • Bağ-kur aracılığı ile emekli olmuş anne babanın hükmünde de aynı şeyler geçerlidir.
  • Yüksek olarak bir maaş üzerinden emekliliğe sahipse bu maaşın tamamı düşük olarak bir emekliliğe sahipse de bu maaşın yarısı kız çocuğuna verilecektir.
  • 4C emeklilik dediğimiz emekli sandığı aracılığı ile emekli olan herhangi bir ebeveynin ile bunun yanında bağkurdan veya SSK’dan emekliliği başlatılmış olan ebeveynin kızları hayatta ise her 2 ebeveyne ait emeklilik tutarı da tamamı verilecektir.

2023 Yılı İtibariyle Kız Çocuğunun Anne ve Babasından Kalan Aylığı Bağlanmasının Kuralları;

  • Kız çocuklarının ölen ebeveynlerinden kalan emekli aylıklarını, aylık olarak bağlanıp ondan faydalanabilmesinin belirli şartları bulunmaktadır.
  • Bunlardan biri kızın evli olmamasıdır.
  • Kız evli olmayacak ya da evlenip boşanmış olacak.
  • Böyle bir durumda maaş bağlanabilir ama evli olursa eğer kişiye bu anlamda bir aylık, gelir bağlanmaz.
  • Belki de akla takılan önemli sorulardan birisi de kızın evlenip ayrılmış ancak çocuğunun bulunmasıdır.

Böyle bir durumda ise devlet, kişi resmiyette boşandığı için ve dul konumunda olduğu için ne kadar çocuğu bulunursa bulunsun bu haktan faydalanabilir.

Kız çocuğuna aylık bağlanmasının şartlarından biri de ve yukarıda saymış olduğumuz kurallarda dâhilinde ebeveynlerinin her ikisinin de vefat etmesi gerekir. Anne ve babadan herhangi biri yaşıyor olursa o aylıktan faydalanamaz.

Anne ya da babasına dair emeklilik parasından faydalanmak isteyen kızın yetim durumunda olması ve bu durumun dışında da herhangi bir yerden kazanç sağlaması gerekir.

Sigortalı bir şekilde herhangi bir iş kurumunda; yurtiçi ya da yurtdışı olarak çalıştığına dair bir belge ve bir bilgi saptandığında maaş kesilecek ya da hiç verilmeyecektir.

Yetim Aylığı Kesinti Sebepleri Nelerdir?

Anne babanın ölümü sonrası kıza bağlanan aylığın bazı sebeplerden dolayı düzenli olarak alınırken kesintiye uğraması ihtimali söz konusudur. Bu tarz bir aylık alan kişilerin de öğrenmek istediği ve bilmesi gereken bu konu da kızın yetim parası hangi şartlarda bir kesinti olur ve para verilmemeye başlanır? Sıralayalım;

  • Eğer yetim olan kız; anne ve babasından para alırken herhangi bir işte çalışmıyorsa ki kanun gereği herhangi bir işte sigorta yazılı olarak çalışmaması gerekir.
  • Aylığı almaya başladıktan kısa bir süre, belli bir süre sonrasında sigortası da bulunan bir işe başlarsa eğer kişinin maaşı kesilir.

Fakat bunun da kanunlarla belirlenmiş belirli bir miktarda ve şartı bulunur. Kişi aylık olarak düzenli ve sürekli bir işte SSK da bulunarak bir çalışma şeklinde bulunuyorsa aylığı kesilir. SSK’nın da bulunmadığı ve kısa süreli minik işlerde çalışıyorsa böyle durumlarda maaşta kesinti yaşanmamaktadır.

  • Bir başka yetim aylığının kesilmesi sebebi de kız çocuğunun anne ya da babasının ölümü sonrasında almaya başladığı maaş, ardından bir süre sonra evlilik gibi bir durumu ortaya çıktığında almış olduğu bu maaş kesintiye uğramaktadır.
  • Resmi olarak evlendiği andan itibaren bir daha hiçbir para alamaz.

Bir kızın vefat eden anne ve babasından hem de eşinden maaş alması;

Kız hayatta iken anne ve babasının vefatı ardından kendisine bir emekli maaşı bağlanır. Tabii anne ve babanın da sigortalılık durumunun bulunması gerekir.

Emekli sandığından bir emeklilik süreci bulunan anne ya da babadan aktarılan bu paranın ardında, evlenmiş olduğu eşi vefat etmesi sonrasında hem eşinden hem anne babasından 2 ayrı maaş alabilmektedir.

Biliyoruz ki kişi evliyken anne ya da babasının maaşını alamaz. Fakat anne ya da babası hayatta değillerse ve eşi ile evlenip ayrılması durumunda dul konumunda kalmışsa “dul aylığı” adı verilen bir miktar aylık olarak devletten alabilmektedir.

Bunun yanında evlilik sürecini bitirdiği içinde anne ya da anne ve babasından gelecek olan o aylığı da alma hakkı kazanır. Kız tekrar böyle bir sürece gelecek olursa evlenmesi sebebiyle her 2 taraftan aldığı maaşta kesintiye uğrayacaktır.

Emekli Olup Vefat Eden Anne Baba Maaşı Alınır mı?

Yetim aylığı alabilme şartlarını da hepsini karşılayan bir kişi için düşündüğümüzde bu mümkündür. Kişi, anneye de babasının ölümünün ardından maaş bağlanmasını gerektiren evli olmama durumu şartını sağlıyorsa ve her 2 anne baba da vefat etmişse bu 2 şartın sağlanmasının ardından para alabilir. Kız çocuğu kendi emekli olsa dahi yine anne ve babasından gelen parayı da alabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu