SGK Tahsis Talep Formu Doldurma İşlem Adımları 2023

Öncelikle şundan bahsetmek gerekir ki tahsis talep formu hangi durumlarda istenir? Çeşitlerine göre de farklı şart ve yaptırımlar aranmaktadır. İlk defa sigortalı olarak bir giriş yapacaksa emekliliği için prim gün sayısı ve sigortalılık süresinin şartı aranıyor.

Anne babası ya da eşinin vefatından dolayı bir ölüm aylığı bağlanacaksa SGK tarafından emeklilik başvurusu işlemleri gerçekleştirmek istediği zamanda da kişinin tahsis talep formunu doldurması istenmektedir. Bu belge ile birlikte SGK tarafından kişiye bir aylık bağlanabilmektedir.

Tahsis talep formu doldurulurken eğer kişi yaşı geldiği ve buna hak kazandığı resmi olarak belgelendiği için, emekliliğinden dolayı bir sigortalılık başvurusunda bulunacaksa sadece sigortalı kısmına kendisi doldurması gerekir.

Eğer kişi eşinden ya da babasından annesinin vefatından dolayı bir ölüm aylığı talep edecekse sigortalılık kısmına Ölüm aylığı talep edeceği kişinin yani hak sahibinin maaşı bilgileri üzerinden başvuru yapması gerekir.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; herhangi bir ölüm, evlenme, eğitim ya da emeklilik süreci gibi durumlarda nereye gidilirse gidilsin kişiden eksiksiz ve doğru beyanlar ile tahsis talep formu istenecektir.

Eğer sürekli iş göremezlik raporu arıyorsanız, web sitemizde ilgili konuyla ilgili detaylı bir yazımız bulunuyor. SGK Sürekli İş Göremezlik Raporu ve Malul Aylığı Ödemeleri başlıklı yazımız, sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.

Tahsis talep formu üzerinde dikkat edilmesi gereken ve doldurulması şart olan kısımlar şunlardır:

  • Kişiye ait olan TC kimlik numarası 11 hane olacak şekilde bu bölgeye işlenmelidir.
  • Ardından başvuran kişinin; ismi ve soy ismi yazılmalıdır.
  • Kişinin sigortalı olduğuna dair sicil numarası ya da BAĞ-KUR numarası ve tahsis numarası yazılmalıdır. Eğer kişi emekli oluyorsa sicil numarası; BAĞ-KUR’dan emekli alıyorsa 4B BAĞ-KUR numarası forma işlenmelidir.
  • Eğer kişi başkasının emekliliğini bir vefat durumundan dolayı alacaksa tahsis numarasını yazması gerekir. Hak sahibi denen kısmı ise bu şartta bir şey yazmanız gerekli değildir.
  • Eğer kişi başkasının emekliliğini bir vefat durumundan dolayı alacaksa tahsis numarasını yazması gerekir. Hak sahibi denen kısmı ise bu şartta bir şey yazmanız gerekli değildir.
  • Sigortasından dolayı ilk defa bir başvuruda bulunacaksa buna yaşlılık aylığı çeşidi olarak işlenir.
  • Herhangi bir sebepten dolayı işyerindeki bir kaza sonucu iş göremezlik başvurusunda bulunan kişi ise burada iş kazası geliri ya da sürekli iş göremezlik geliri olarak yazı geçmesi şarttır.
  • Malulen emekliliği bulunuyorsa da yine malulen emeklilik olarak bilgi formunu doldurması gerekir.
  • Herhangi bir İşte çalışırken kaza sonucu vefat yaşanmışsa iş kazası Ölüm geliri olarak kutucuğa İşlenmelidir.

Sigortalı olan kişiye yakınlığı başvuru formunda istenen bilgidir. Sigortalı kısmına eğer kendisi ise kendisi kısmına eğer hak sahibi ise hak sahibi kısmına işaretleyerek yakınlık derecesinin de belirtilmesi gerekmektedir.

Bu kısımlarda doğru beyanlar vermek önemlidir. Bundan sonraki tüm işlem süreçleri verilen cevaba göre şekillenecek.

  • Kişinin ölüm tarihinin beyanı tahsis talep formu üzerinde bu kısma gelişi yapıldığında eğer ölen bir yakınından dolayı bir aylık alma durumu söz konusuysa vefat eden kişinin ölüm tarihinin bu kısma işlenmesi şarttır.
  • Ödemelerin alış şekli bu kısma gelindiğinde de kişinin aylık olarak ödemeyi alacağı şekil; banka ya da PTT Şubesi aracılığı ile olup olmayacağını tahsis talep formu üzerine beyan etmesi gerekmektedir.
  • Bu kısımda kişi sigortalı bir şekilde başvuruda bulunuyorsa sigortalı kısmına eğer hak sahibi adına başvuruyorsun hak sahibi kısmına belirterek onaya göndermelidir. Tam da bu noktada belirtmiş olduğunuz banka numarasına maaş yatırımı gerçekleştirilir.

Emeklilik başvurularında: aylık, gelir ve talep belgesi ismen olaraktan geçen bu belge e devlete giriş yaptıktan sonra da sosyal güvenlik kurumu, hizmetler, tahsis beyan ve taahhüt belgesi kısmından forma ulaşarak doldurabilirsiniz.

Tahsis Talep Formu Tek Tek Doldurma Adımları

Kişinin tahsis talep formunda bulunurken bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının miktarının bilinmesi gerekmektedir.

Böyle durumlarda sağlık güvencesi bulunan kişinin sağlık güvencesinden faydalanma durumu söz konusuysa, faydalanacak olan kişinin derecesi yani aile yakınlığı bulunuyorsa;

  • Evet kutucuğu işaretlenmelidir.
  • Eğer hak sahibi başvuru yoksa bu kısım geçilir.
  • Doldurulmasına gerekliliği şart değildir.
  • Ama eğer yakını değil hak sahibi değilse bu kısım işaretlenmelidir.
  • Maaş alırken de bu kısma işaretlediği cevap maaş miktarını etkileyecektir.

Kişinin bakmakla yükümlü olduğu herhangi bir kişinin varlığı ile onun sağlık yardımı talebinin olup olmamasını işaretlemesi gerekir.

Varsa Evet yoksa Hayır olarak yazması yeterli olacaktır. Aylık olarak kazanılan asgari ücretin tutarından azlığı ya da çokluğu da yine burada beyan edilmelidir.

Kişi bu rakam üzerinden değerlendirmeye alınacaktır. Eğer bir para hakketme durumu söz konusu olursa (dul aylığı, ölüm aylığı gibi) bu belirtilen miktara göre farklı oranlar söz konusu olur.

SSK ya da BAĞ-KUR’dan herhangi bir aylık maaş ve bu maaş bilgileri varsa ilgili yerlere yazılmalıdır. SSK için 4A, BAĞ-KUR için 4B, emekli sandığı için ise 4C olan kısımlar doldurulmalıdır.

Kişinin yabancı bir ülkede yaşayıp buradan birisi sigortalılık geçmişi bulunuyorsa buraya beyan etmesi gerekir.

Kişiye ait olan;

  • Yaşamış olduğu yerin adresi (ikametgah olaraktan geçer.
  • Kişisel aktif telefon numarası (hem kişiye hem yakınına ait birer numara istenmektedir.)
  • Bir imzasının bulunması ile talep formu doldurulmuş olunur. (kişiye ait tüm formu kendisi bilinçli olarak doldurduğuna dair teyit ve kabul edici imzadır.)

Tahsis Talep Formunun Kullanım Alanları

Kişiye ait olan gelirin herhangi bir sebepten dolayı kesintiye uğraması ya da durdurulması sebebiyle yeniden başlatılmasında kullanılır. Kişinin yakını; eşi annesi ya da babasının vefatı sonrasında bağlanacak olan aylığın alımı için kullanılır.

Toptan ödeme dediğimiz ölen kişinin ardından alınabilen aylığın cenaze masraflarının kurum tarafından yapılmasını istenen bir beyanın ya da evlenme yardımı adı verilen talebinde yine gerçekleştirilirken tahsis talep formu ile iletilmesi gerektiği bilinir.

Kişinin gereken emeklilik yaşına erişmesi ile beraber bu tahsis talep formunu doldurarak işlemlere başlaması gerekir. Bir kişi uzun yıllar yurtdışında yaşamış ve yurt dışı kaynaklı bir borçlanma ile emekli aylığı bağlatma işlemleri yaptırmak istiyorsa bu form ile başvuruda bulunmalıdır.

İş kazası, İş göremezlik, vefat durumları ve herhangi bir engel durumlarında da undan dolayı (yüzdesi önemlidir) malulen emeklilik başvurularında da yine tahsis yine tahsis talep formu istenecektir.

Kişilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumundan alacakları belge 18 yaşını doldurmayanların dışında 20 yaş ve yüksek öğrenim görecek yaş grubu olan 25 yaş kişiler için alınabilecek belgenin sistemi için doldurulur. Kişi mezuniyetinden sonra gireceği iş içinde, sigortalılık dönemi içinde yine öğrenim belgesini talep ederken tahsis talep formu istenecektir.

Doldurulan tahsis talep formu üzerindeki bilgilerin gerçek ve doğru olmasına özen göstermek gerekir. Hukuken önemli işlemler olacağı için devletin dolandırılması hükmü alabilirsiniz.

İşlerinizde gerçekleşemez fark edildiği an tüm işlemler ve faydalandığınız haklar iptal edilmiş olacaktır. Gerçek dışı ve doğru bilgiler beyan edilmediği anlaşıldığı takdirde yapılan ödemeler geri alınır.

Hatta faiziyle beraber geri alınır. Ve bir suç olduğu için de Türk Ceza Kanunu’na göre Cumhuriyet savcılığına suç talebinde bulunulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu