Çocuk Eğitimi ve Gelişimi Nasıl Olmalı 2023

Çocuklar anne karnına düştükleri andan itibaren bedensel, zihinsel ve duygusal olarak gelişmeye başlarlar. Her gelişimle birlikte bebeğin ilerleyen yaşlarda alacağı eğitimin de temelleri atılmış olur. Bebek eğer sağlıklı bir şekilde gelişiyorsa ilerleyen zamanlarda alacağı eğitimde sorunsuz bir şekilde ilerleme gösterecektir. Aileler ‘’Çocuk eğitimi ve gelişimi nasıl olmalı?’’ sorusunu sorarken bu iki kavramın birbiri ile yakından ilişkili olduğunu unutmamalıdır.

Çocuk ve Bebek Eğitimi Nedir?

Bebeklik anne karnından itibaren başlayan ve 0-2 yaş aralığı olarak kabul edilen dönemi kapsamaktadır. Çocukluk ise 3-11 yaş aralığındaki bebeklikten sonraki dönem olarak bilinmektedir. Bebeklik dönemi aynen bir ağacın ilk tohumları gibi olup çocukluk dönemi ise ağacın yaprak verdiği döneme denk gelmektedir.

Çocuk ve bebek eğitimi nedir, bu dönemlerde nasıl bir eğitim anlayışı izlenmelidir gibi sorular ebeveynler tarafından sık sık gündeme getirilmektedir. Bebek eğitimi bebeklik döneminde elde edilmesi gereken kazanımlardan ve becerilerden yola çıkarak oluşturulmaktadır.

Bebeklik döneminde bebeğin bir fotoğraf makinesi olarak görülmesi ve her şeyi bu dönemde kavradığı dikkate alınarak eğitim verilmelidir. Bir binanın temelini andıran bebeklik dönemi eğitimlerinde kendini tanıma, duyguları tanıma, tuvalet eğitimi, konuşma ve iletişim kurma gibi çalışmalar yapılmalıdır.

Çocukluk dönemi bebeklik döneminin devamı olarak ilerleyen ve alınan eğitimlerle geleceğe hazırlanılan bir dönemdir. Çocuklar bu dönemde öz bakım becerileri, duyguları tanıma, empati kurma, zihinsel işlemler yapabilme, cümle kurabilme ve kendini ifade edebilme gibi eğitimler alırlar. Elde edecekleri bu beceriler ise ilerleyen zamanlarda yetişkinlik yaşantılarının şekillenmesine yardımcı olacaktır.

Çocuk ve Bebek Eğitimi Nasıl Olmalı?

Çocuk ve bebek eğitimi gelişimsel olarak takip edilmesi gereken bir süreci kapsamaktadır. Bebeklik döneminden çocukluk dönemine kadar olan süreçte gelişim evreleri bulunur. Eğitim verenlerin bu gelişim evrelerine dikkat etmesi ve kritik dönemlere uygun bir eğitim müfredatı oluşturması gerekmektedir. Çocuk ve bebek eğitiminde belirlenen bir düzen olmalıdır ve bu düzene uygun bir şekilde ilerlenmelidir.

  • Çocuklara ufak yaşlardan itibaren sorumluluklar verilmelidir
  • Bilmedikleri konular hakkında yaşlarına uygun açıklamalar yapılmalıdır
  • Kurallar arasında baskıcı bir ortam ya da aşırı hoş görülü gevşek bir ortam yerine rehberlikten yana ve destekleyici bir ortam oluşturulmalıdır
  • Sevgi bağı ile eğitim verilmelidir

Çocuk ve Bebek Eğitirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuk ve bebek eğitirken gelişimsel dönemlere dikkat edilmelidir. Örneğin 0-3 yaş döneminde olan bir bebeğin yapabilecekleri ile 6-7 yaş aralığında bir çocuğun yapabilecekleri farklı farklıdır. Gelişimsel dönem denilen bu aralıklara uygun eğitimler verilmeli ve bebeklerden/çocuklardan gelişim döneminin üzerinde bir beklenti içerisine girilmemelidir.

Aşamalı Eğitim

0-2 aylık döneminde agulama süreci geçiren bir bebek 6-8 aylık dönemde anlamsız ya da anlamlı bir ve ya iki heceden oluşan kelimeler söyleyebilir. Bu gelişimde aşamalı bir süreç olduğunu göstermektedir. Anne babalar bebek ya da çocuklarının belirli aşamalar kaydettikten sonra farklı seviyelere ulaşabileceklerini bilmelidir. Bir çocuk bir anda yazı yazamaz ama kalem tutma ve çizgi çalışmaları yaparak aşamalı bir şekilde ilerleyebilir.

Bireysel Farklılıklar

‘’Çocuk ve bebek eğitirken nelere dikkat edilmelidir?’’ sorusunda en can alıcı kısım bireysel farklılıklardır. Eğitim uzun bir süreçtir ancak her bebek ya da çocuk aynı anda eğitim alarak aynı sonuçları veremez. Örneğin bir çocuk okuma yazmayı 1-2 ay içerisinde kavrayabilirken bazı çocuklar bu süreci 1 yılda tamamlayabilmektedir. Ailelerin bu tür bireysel farklılıklara dikkat etmesi ve bebekleri/çocukları bu yönde gözlemlemeleri gerekir.

Destekleyici Eğitim

Anne babaların çocuk ve bebek eğitiminde destekleyici rolde olması gerekir. Rehber niteliğinde olması gereken anne babanın çocuğuna karşı sevgi dilini kullanması da önemlidir. Çocuklar eğitim sürecinde sevgiden yoksun kaldıkları süre boyunca eğitimi reddedebilmektedir.

Çocuk ve Bebek Eğitiminde Anne ve Babanın Önemi Nedir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk ve bebekler ilk eğitimlerini aile ortamında alırlar. Özellikle 0-3 yaş arasındaki dönemde alınacak olan eğitim hayatın geri kalanında çocuğun yaşantısını şekillendirecektir. Anne babalar 0-3 yaş dönemindeki bebekle ilk etkileşime giren kişiler olduğundan dolayı bebek çoğu bilgiyi ve hareketi ailesinden öğrenecektir.

Duyguları yansıtma, empati kurma, insanlarla ilişkiler, konuşma yeteneği ve daha pek çok konuda ailesinin bir kopyası olan çocuk için anne babanın kendi arasındaki ilişkide önemli olacaktır. Anne babanın birbirine karşı saygılı ve sevgi dolu bir ilişki beslemesi bebeğin eğitiminin daha kolay ve istenilen düzeyde olmasına yardım edecektir.

  • Anne babalar çocuklarının eğitiminde kendilerine uygulanan eğitimi birebir uygulamak yerine doğru buldukları eğitimi vermelidir
  • Çocuğa verilecek olan eğitimin temelinde sevgi yatar. Bu yüzden ebeveynler çocuklarına sevgi ile yaklaşmalı ve onlara karşı sinirli, sabırsız tutumlar sergilememelidir
  • Anne babalar çocuklarını yenilenen çağın şartlarına uygun bir şekilde eğitmelidir. Sadece zihinsel gelişime değil bedensel ve duyusal gelişime de dikkat edilmesi gerekir
  • Çocuklara küçüklükten itibaren aile içerisinde görevleri olduğuna dair bilgiler verilmeli ve yaşına uygun sorumluluklar verilmelidir
  • Okuma alışkanlığı ve insanlarla olan ilişkiler anne ve babadan öğrenildiğinden dolayı anne ve babanın doğru rol model olmak için kendine dikkat etmesi gerekir. Bir anne baba ne kadar bilinçli hareketler yapıyorsa çocukta aynı şekilde bilinçli bir birey olarak yetişecektir

Çocuk ve Bebek Zekâ Eğitimi

Anne karnında başlayan zeka gelişimi annenin hamilelik psikolojisinden beslenmesine kadar pek çok detaydan etkilenmektedir. Doğumdan sonraki süreçte ise zeka gelişiminin desteklenmesi için bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve zeka eğitimi verilmesi gerekmektedir. Çocuk ve bebek zeka eğitimi için ailelerin öncelikle bebekleri ile sevgi diline bağlı bir iletişim kurmaları gerekmektedir. Bütün ihtiyaçları karşılanan ve kendisi ile sık sık konuşulan bir bebekte zeka gelişimi daha üst düzeylerde olabilmektedir.

Çocuk ve bebekte zeka eğitimi için;

  • Bol bol konuşmalar yapılmalıdır
  • Resimler, nesneler gösterilmelidir
  • Farklı müzik türleri dinletilmelidir
  • Açık havaya çıkma, uyku düzeni kurma ve sağlıklı beslenme konularına dikkat edilmelidir
  • Çocuğun zekasını geliştirecek etkinlikler düzenlenmelidir
  • Zeka geliştirici oyunlar oynanmalı ve bol bol okuma yapılmalıdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu