Mantıcı Dükkanı Açma İşlemleri, Fiyatları ve Kazancı 2023
Konu Başlıkları
İş yaşamında farklı türden iş olanakları yer alıyor. İnsanlar para kazanmak için kimi zaman başkalarının yanında çalışmak istemiyor. Bu noktada da kendi işlerini yapmak istiyorlar. Kendi işini yapacak olan insanların karşısına kendi istemlerine, yeteneklerine göre farklı iş türleri çıkıyor.
Bunlardan bir tanesi de Türk mutfağının olmazsa olmazları arasında olan mantı türleri yapılan mantıcı dükkanı açmaktır. İşte bu yazıda da ana hatları ile mantıcı dükkanı açma maliyeti, işlemleri, fiyatları ve kazancı noktasında temel bilgiler verilecektir.
Mantıcı Dükkanı Açmak Mantıklı ve Karlı mıdır?
Adım adım giderek mantıcı dükkanı açmak acaba karlı ve mantıklı bir adım mıdır diye merak edenlere bu sorunun yanıtı şu şekilde verilebilir: Eğer kişi kendi adına bir mantıcı dükkanı açmak istiyor ise öncelikle maliyetleri azaltma adına bazı şeylere dikkat etmeli ve bilmek durumundadır. Türü ne olursa olsun, ister klasik mantı, ister tepsi mantısı, ister Kayseri mantısı ya da bir başka mantı türü yapmayı biliyor ve kendini mantı yapma noktasında yeterli hissediyor ise böylesi bir adım atmalıdır.
İş yaşamının olmazsa olmazı hangi alanda işyeri açılacak olursa olsun, kişinin konuya olan hakimiyeti olacaktır. Sonuçta kimse işini bir başkasına tam anlamı ile bırakmamalıdır. Ayrıca bir aşçı çalıştırmanın da ciddi maliyetleri vardır. O yüzden tüm bunlara istinaden kişi eğer mantı yapmayı biliyor ise, mantı yapmayı seviyor ise o zaman doğru bir fizibilite çalışması ile mantıcı dükkanı açabilir.
Çok da iyi kazanç elde edebilir. Ülkemizde mantı sevmeyen kişi nerede ise yok gibidir. Bir de böylesi bir yer açarken hazır mantı yerine mutlaka özel taze el yapımı mantı kullanıldığı zaman her zaman için işin içine bir de el lezzeti girer ise oldukça karlı bir işyeri olacaktır.
Mantıcı Dükkanı Açmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir?
Mantıcı dükkanı açmak için ortalama olarak gerekli olan para 50 bin Türk Lirası ile 100 bin Türk Lirası arasında değişir. Burada vergiler için ortalama ödenecek rakam, defter tasdiki gibi işlemler ile 5 bin ile 10 bin Türk Lirası arasında değişir. Kira maliyeti aylık olarak ödenir ise yine 10 bin liradan başlayacaktır. Reklam, tabela giderleri için de en az 10 bin Türk Lirası ayırılabilir.
İç dizayn, masa, sandalye için de 25 bin ile 30 bin Türk Lirası arasında bir bütçe işyerinin büyüklüğüne göre ayrılabilir. Lakin eğer kişi bilinen bir mantıcı markasının bayilik alma düşüncesinde ise o zaman ayrıca bir de bayilik ücreti ödenecektir. Aylık kazancı çiğ mantının kilosu ortalama olarak 120 TL den satılabilir.
Bir porsiyon 200 gr mantı ise 40 TL rakamından satıldığı zaman yapılan işe göre değişmekle beraber aylık kazanç bir tabağın maliyeti 10 TL olduğunda günde her bir mantıdan 30 TL kar kalacaktır. Çiğ mantı satışında kazanç çok daha yüksektir. Dolayısıyla her şey çıktığında günlük 1500 TL gibi iyi bir kazanç elde edilebilir. Bu ise haftada 6 gün çalışıldığı zaman 36.000 gibi en az net kazanç elde edilecektir.
Mantıcı Dükkanı Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurmak Gerekir?
Mantıcı dükkanı açmak için istenen evraklar ile yaşanan kentte olan Ticaret Odasına başvurmak gerekir. Eş zamanlı olarak vergi dairesi, belediye kurumuna da başvurulması ve istenen evrakların teslim edilmesi gerekir.
Mantıcı Dükkanı Açma Ruhsatı Almak Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Mantıcı dükkanı açarken istenen evraklar şunlardır:
- Vergi levhası
- Ticaret sicil kaydı
- Defter tasdiki
- SGK giriş bildirgesi
- Faaliyet belgesi
- Odalar kayıt belgesi
- 2 tane fotoğraf
- İtfaiye uygunluk raporu
- Sicil kaydı
- Tapu ya da kira kontratı