Uzman Çavuş Nedir, Nasıl Olunur, Gerekli Şartlar Nelerdir?

Uzman çavuş nedir? Türk Silahlı Kuvvetlerinde yer alan komutanlık birimlerinde askerlik görevini profesyonel olarak yapan kişilere denir. Askerliği bir meslek olarak yapan kişiler olarak adlandırılır. Uzman çavuş Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli personellerinden biri olarak görülür.

Uzman çavuşlar erbaş olarak sınıflandırılmaktadır. Uzman çavuş olmak için 25 yaş sınırı bulunur. Askerlikten geldikten sonra 3 yıl içerisinde uzman çavuş olma şansı olur. En az ortaokul mezunu olunması gerekir. Uzman çavuşlar ülke içerisinde ve ülke dışında Türkiye Cumhuriyetini en iyi şekilde temsil ederler.

Uzman Çavuş Alımları Ne Zaman?

Uzman çavuş olmak isteyen adaylar, yazılı sınav ile ön sağlık muayenesinden geçmek zorundalar. Daha sonra fiziken yeterlilik sınavına tabi tutulurlar. En son ise sözlü mülakata alınırlar.

Yeni düzenlemeye göre uzman çavuş olacak kişilerden KPSS’ye girme zorunluluğu getirildi. Uzman çavuş alımları ne zaman? Uzman çavuş alımları genel olarak yılda bir defa yapılmaktadır.

Uzman çavuş olma şartlarını yerine getiremeyen kişiler uzman çavuş olamazlar. Sağlık sorunu yaşayanlar ile terör örgütü ile zararlı guruplar içerisinde olanlar uzman çavuş olamazlar. Uzman çavuş olunması için, en az 1.65, en fazla 2.10 cm boyunda olunması gerekir. Uygun kiloda olanlar tercih edilir.

Uzman Çavuşun Görevleri ve Çalışma Saatleri Nelerdir?

Askerlik görevinde her askerin olduğu gibi, uzman çavuşlarında bazı görevleri bulunmaktadır. Uzman çavuşun görevleri ve çalışma saatleri nelerdir? Bunun haricinde uygun olan her çeşit işleri yapabilme olanakları bulunur. Bir askeri personelde olması gereken her türlü işi yapma uzman çavuşlarında görevleridir.

Uzman çavuşların sınıflarına göre farklı görevler bulunur. Eğitimci olanlar, eğitim işleriyle uğraşırlar. Kısacası her uzman çavuşun kendi branşına göre görevleri bulunur. Askerden beklenen bütün işlerin yapılmasında görevleri vardır. Subaylar ile astsubaylar arasındaki ilişkileri düzenlemede yardımcı olmaktır. Erler arasında iyi ilişkilerin kurulmasını sağlarlar. Sürücü ve nişancı görevlerini yerine getirmesi gerekir. Araçların bakımını ve onarımını yapar.

Uzman çavuşlar genel olarak muharebe görevlerini uygulaması gerekir. Askerler arasında nöbetleri ayarlamak. Bulunduğu yerin güvenliğini sağlaması gerekir.

Uzman çavuşların çalışma saatleri genel olarak 08 ile 17 arası olarak günlük 8 saat olmaktadır. Cumartesi ve Pazar tatil olur. Görev yaptıkları yerlere göre çalışma saatleri farklı olabilir. Haftalık çalışma saati 40 saattir.

Vücut Bölgesinde Dövme Veya Faça Uzman Çavuş Olmaya Engel midir?

Uzman çavuş olmak isteyen kişiler yazılı sınavı geçtikten sonra sağlık muayenesine çağırılırlar. Uzman çavuş olmak için vücut bölgesinde dövme veya faça uzman çavuş olmaya engel midir sorusunun cevabını birçok kişi merak etmektedir.

Yazılı sınavı geçenler, daha sonra sağlık muayenesinden geçerler. Yapılacak ön sağlık muayenesinde, vücudunda yara, yanık, kesik, ameliyat izleri bulunmaması gerekir. Diğer yandan uzman çavuş olmak için kişinin vücudunda kalıcı dövme ve faça izleri olmaması gerekir. Genel olarak vücudun hiçbir yerinde kusur olmaması gerekir.

Uzman Çavuş Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?

Uzman çavuş olmanın bazı kolay yönleri ile zor yönleri bulunmaktadır. Uzman çavuş olacak kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de Uzman çavuş olmanın zorlukları ve kolaylıkları nelerdir olmaktadır. Uzman çavuşların görevi itibarıyla ailelerinden uzak kalmaları başlıca sorunlardan biridir.

Askerlikte ast üst sorunu olması nedeniyle uzman çavuşlar bu konuda sıkıntı yaşarlar. Gece nöbetleri bulunur. Sınıfına göre bazı tehlikeler olur. Bazı durumlarda mıntıka temizliği yapılmaktadır. Bulundukları yere göre görevleri de farklı olur. Uzman çavuşlar en az 2 yıl en fazla 5 yıl sözleşme imzalarlar.

Uzman çavuşlara polislik teklif edilir. Aldıkları maaşları yüksek olmaktadır. Senelik izinleri bulunur. 55 yaşında emekli olma olanağına sahiptirler. Boş bulunan lojmanlarda oturma olanağı bulurlar.

Uzman Çavuş Ne Kadar Maaş Alır?

Uzman çavuşlarda maaşlar değişken oranlarda olmaktadır. Uzman çavuş ne kadar maaş alır genel olarak çok sorulan sorulardan birisidir. Uzman çavuşların maaşları, yapmakta oldukları hizmetler, kıdem ve rütbelerine uygun olarak ve hangi şehirde görev yaptıklarına göre değişkendir. Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan uzman çavuşlar yüksek oranda ücret alırlar.

Yeni uzman çavuş olanlar yaklaşık olarak 10 bin lira ücret alırlar. Güneydoğu ve Doğu çevresinde vazifesini yapmakta olan uzman çavuşlar 15 bin lira civarında ücret alırlar. Uzman çavuşların maaşlarına ilave olarak görev aldıkları bölgelerin durumuna göre de ek ücretler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu