SSK Birikmiş Parayı Almanın Yolları Nisan Güncel 2023

Kişiler belirli birkaç sebepten dolayı SSK üzerinde birikmiş olan paralarını almak istemektedirler. Böyle bir durumda parayı alabilmenin de belirli şartları vardır. Bu şartlara sahip olan kişiler paralarını nasıl alabilirler? Nereye başvurulmalıdır? gibi başlıkları inceleyeceğiz.

1- Bir Kişi Neden SSK Birikmiş Primini Almak İster?

Kanunlarımız gereği kişinin emekli olabilmesi için belirli bir yaşı ve sigortalılık süresini tamamlaması gerekir.

  1. Bunun da yanı sıra eğer prim borcu varsa kişinin belli bir miktar ödemesi gerekmektedir.
  2. Bu borcu kapatabilmesi emekli olmasını sağlayacaktır.
  3. Bu 3 şartın karşılanamadığı durumlarda kişi hesabında biriken SSK primi almak istemektedir.

2- SSK Primlerinde Biriken Primi Geri Alabilmek Mümkün müdür?

Kişi farklı kanuni şartlara takılarak emekli olamayacağını anladığında prim talebinde bulunabilir. SSK’ya prim talebinde bulunduğunu da öncelikle bir yazılı kağıt üzerinde talebi ve sebebi ile beraber bir yazı bulundurması gerekir. Ödemenin nasıl yapılacağı ve neye göre değerlendirileceği konusuna gelince;

  • Kanunen belirtilmiş olan kişilerin; ölümden, yaşlılıktan veya herhangi bir hastalıktan kaynaklı olarak birikmiş olan primlerinin ödenmesi işi, belirli bir sayı ile çarpılıp karşı tarafa verilir. SSK prim ödemelerinde ise daha farklı bir yol izlenir.  
  • Eğer kişi sosyal güvenlik kurumu tarafından bir sigortaya sahip ise oraya ödemiş olduğu primleri toplu alma gibi bir süreç olmamaktadır. Buradan para alamaz.
  • Kişi eğer bu kurum üzerinden değil de Bağ-Kur üzerinden bir sigortaya sahip ise yapılan giderleri geri alabilmektedir. Yine bunun için başvuruda bulunması gerekir.

3- SSK Birikmiş Olan Parayı Kimler İstediklerinde Çekebilirler?

Kişinin aktif olarak faaliyette bulunduğu iş hayatı süresince yatmış olan primleri istenildiği takdirde belirli şartları karşılıyorsa geri verilebilmektedir.

Bu kapsamda normal şartlarda kişinin emekli olabilme yaşı dolmuş fakat bazı sebeplerden dolayı emekli olamıyorsa;

Emekliliğinin süresinin dolmuş ve yaşından dolayı bir sıkıntı çıkmayacak durumda ise kişi yatırmış olduğu primleri istediği takdirde geri alabilir.

SSK ya da Bağ-Kur üzerinden bir çalışma yaşamı varsa yine bu kişi birikmiş parasını alabilir. Ayrıca SSK rapor parası hesaplamak için SSK Rapor Parası Hesaplama ve Sorgulama yazımızı okuyabilirsiniz.

4- SSK Birikmiş Olan Primi Almaya Kimlere Hak Tanınmaz?

SSK üzerinden birikmiş primleri toplu olarak alabilmenin şartları olduğundan bahsettik. Şimdi ise hangi şartlarda bu para alınamaz? Bunu birkaç madde ile açıklayalım.

Açıklamanın hemen öncesinde şunu da söylemek gerekir ki kişi emekli olamıyor, bazı şartlardan dolayı bu koşulları taşımıyor ise çalışmış olduğu süre boyunca ödemiş olduğu primleri alabilmek için ne yapabilir konusunu okuyorsunuz.

SSK birikmiş parayı alamama sebepleri şunlardır:

  • Eğer 25 yaşını doldurmamış, aşmamış ise bu parayı alamaz. Bu kural ayrıca erkekler için geçerlidir.
  • Kişi eğer 20 yaşını aşmamış ise yine bu parayı alamaz. Bu kural da kadınlar için geçerlidir.
  • Bağ-kur kapsamında eğer kişinin kendisine ait olan bir şirketi söz konusu ise yani kendi işini kurmuş ve yönetim pozisyonunda ise yine alamaz.
  • Kişiyi, SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu ile güvenlik sağlayan bir yerde çalışıyor olması dahilinde yine bu parayı alamaz.

5- Kişinin SSK Prim Birikimlerini Yakınları Alabilir mi?

Normal şartlarda yaş kısıtlaması, sınırlamasını aşmamış olan ya da prim gününde eksiklik söz konusu olan kişiler toplu halde çalıştıkları ve yatırdıkları prim kadar SSK’dan geri alabilmektedirler.

Eğer bu ödemeler kişinin sağlığında ismen yatırılmışsa ve hem yaş olarak hem de prim günü olarak bir eksiklik durumu söz konusu ise bu tarz kişiler prim talebinde bulunamıyor.

Fakat kişi vefat eden kişinin yerine kanundaki haklar verildiği için mirasçı niteliğinde geri ödeme isteği ile başvuruda bulunabiliyor. Bunun da belirli şartları mevcuttur;

  • Vefat eden kişinin yakını olan mirasçının herhangi bir yerden dul aylığı bulunmaması lazımdır.
  • Yine vefat eden kişinin ölen kişi adına almak istediği bu parayı bağlayabilmesi için de kişinin sürekli aldığı bir yetim aylığı bulunmaması gerekir.

6- Her Türlü Şartı Taşıyorsunuz. Birikmiş Para için Nereye Başvurmanız Gerekir?

Kanunlarca belirtilmiş olan SSK birikmiş paranın çekimi için her türlü şartı taşıyorsunuz ve bu aşamada ne yapmanız gerekiyor? Böyle durumlarda:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na girerek işleminizi detaylı bir şekilde anlatıp form doldurarak yapmanız gerekmektedir.
  • Buraya gitmeden önce bu parayı talep ettiğinize dair bir dilekçe yazarak yine oradaki kuruma sunmamız gerekmektedir.
  • Yanınızda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunuza dair bir kimlik ya da kimliğin fotokopisini götürmeniz de yeterli olacaktır.

7- SSK’da Size Ait Birikmiş Olan Miktarının Hesaplanması Süreci Nasıl İşlemektedir?

Toplu bir şekilde SSK’dan birikmiş primlerinizi almak istiyorsunuz. Bunun için şunu söylemek gerekir ki hesaplamasının da öncesinde tüm işlemler bittiğinde başvurunuz dahilinde paranızı en geç 1 ay süresi içerisinde alabilmektesiniz.

SSK kurumlarınca izlenen yol şu şekildedir. Siz hesabınız üzerinde yatırmış olduğunuz primlerinizi hangi yıl içerisinde yatırdıysanız o yılın katsayısı ele alınarak işlem gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden de herkesin alacağı birikmiş paranın miktarı da farklı olacaktır.

Kanunlara göre 2008 yılı üzerinden; öncesi ve sonrası olarak bir hesaplama süreci söz konusudur. Eğer kişi prim yatırdığı günleri 2008 yılı öncesinde ise herhangi bir şekilde faize tabii tutulmadan kişinin o güne kadar yatırmış olduğun primlerin %20’lik kısmı üzerinden bir dönüt yapılmaktaydı.

2008 yılı öncesi ve sonrası dediğimiz için sonrasındaki kısımda yapılan birikimler ve ödeme talebinde de farklılık olur. Farklılık da şu şekildedir; yine aynı hesaplamalar geçerlidir.

Fakat o yıldan sonra karşılaşılan enflasyon miktarı ve sürekli dengesiz bir şekilde ilerleyen katsayı oranları üzerinden bir ödeme yapılır.

Ayrıca kronik hastalara verilen devlet yardımı hakkında Kronik Hastalara Maaş Devlet Hibe Yardımı yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

8- Birikmiş SSK Ödemelerimi Alarak Emekli Olabilir miyim?

Belki biraz kafa karıştırıcı ve en çok merak edilen konulardan birisi budur. Kişi prim ödemeleri eksikliğine ya da yaşa takıldığı için emekli olamamaktadır. Yaş sorununu halletse yine prim eksikliklerinden dolayı da bu problemi yaşamaktadır.

Peki, toplu olarak para aldıktan sonra kişinin emekli olması durumu mümkün müdür? Buna cevabımız; evet. Fakat kişi bu parayı toplu bir şekilde bu sebepten dolayı alabilir mi? Bunu maddeler halinde inceleyelim;

  • Kişi, devlet memuru ise geri ödemelerinde kesinti yaşanabilir ama yine verilir.
  • Kişiye ait 2008 yılı öncesinde böyle bir borca tabii tutulmuşsa sosyal güvenlik kurumu Böyle durumlarda yıllık üzerinden kanun değişimi sebebiyle ödemeyi gerçekleştirmez.
  • Bağ-Kur üzerinden bir prim ödemesi söz konusu ise toplu ödeme taleplerinde sadece bu miktarın %20 oranı kadarına talep edebilir.
  • Sadece SSK üzerinden değil diğer farklı sigorta çeşitleri üzerinden de yine ödeme alınabilmektedir.
  • Çalışan kişi 4B Bağ-Kur üzerinden bir sigortalılığı mevcut ise yatırmış olduğu primlerin tamamını gereği olarak geri alabilir.
  • Çalışan kişi eğer 4A kapsamında bir SSK girişi mevcutsa parayı alabilir. Fakat 2008 kanunu sebebiyle 2008 yılı öncesinde bir çalışma hayatı varsa toplu olarak alacağı para sadece 2008 yılının sonrasındaki çalıştığı dönemi kapsamaktadır.

9- Toplu Ödeme Hakkının Verilip Verilmediğini Nereden Sorgulayabilirim?

Yapılan başvurular sonucunda ödemenin yapılıp yapılmayacağını e-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra SSK toplu olarak prim ödeme kategorisini bulduktan sonra buradan sorgulama yapabilirsiniz.

Toplu bir şekilde geri ödeme alabileceğiniz birikmiş kısmın hesaplanması da yine buradan görülebilir. Yalnız net rakamlar burada verilmemektedir. Kesin ve net rakamlar o yılın katsayısı ve enflasyonu ile beraber oluşacağı için direkt Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmeniz daha garanti bir işlem olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu