Okunması Gereken Kitaplar Ve Okumanın Faydaları 2023
Konu Başlıkları
Kitap okumanın faydalı bir eylem olduğu oldukça klasik bir söylemdir. Ancak bu söylemin altı hiç de boş değildir. “Kitap okumak niçin önemlidir?” sorusunun cevapları saymakla bitmez. Bu yazımızda kitap okumanın neden faydalı olduğu, doğru bir kitap okumanın nasıl olacağı, ölmeden önce mutlaka okumanız gereken kitapların neler olduğu ve dünya üzerinde en fazla okunan kitapların hangileri olduğu üzerinde durduk.
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
- Yaratıcılığı arttırır Bireyin olaylara farklı açılardan bakabilmesini ve somut olayları soyut düzlemlere aktarabilmesini sağlar.
- Hayal gücünü arttırır Kitap okumak aslında başlı başına bir hayal etme eylemidir. Kitap okuduğunuz sırada kitapta geçen mekânı, olayı, kişileri kendi zihninizde tasavvur edersiniz. Bu durumda hayal gücünüzün daha sağlam ve gelişmiş olmasını sağlar.
- Stresi azaltır Kitap okumak kişiyi farklı olaylar ve düşüncelerle ilgilenmeye yönlendirdiği için bir nevi var olan yaşamdan soyutlanma hissi verir. Bu da var olan yaşamınızın size getirdiği strese indirilmiş büyük bir darbedir.
- Hayatta karşılaşılan problemlerle daha rahat bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olur Kitap okuyarak elde ettiğiniz bakış açıları ve şahit olduğunuz hayat tasavvurları sizi içinde bulunduğunuz duruma karşı daha farklı davranmaya itecektir. Bu da daha çok karşılaştığınız zorluklarla ilgili olacaktır. Çünkü genel olarak insanlar elde ettikleri kazanımları karşılaştıkları problemlere bir çözüm olarak entegre etmek isterler. Kitaptan elde ettiğiniz kazanımlarda bu şekilde değerlendirilebilecektir.
- Uykusuzluk problemine karşı etkilidir Kitap okumanın uykusuzluk çeken bireyler tarafından çözüm olarak kullanılabileceği de bir başka faydalı yönüdür.
Doğru Bir Kitap Okuma Nasıl Olmalıdır?
Kitap okumak kadar kitabı doğru okumak da oldukça önemlidir. Yani kitap okumaktan maksimum yarar elde etmek isteyen bir birey haliyle “nasıl daha verimli bir şekilde kitap okuyabilirim”, “okunan kitabın hafızada kalması için ne yapmalıyım?” gibi sorularında cevabını aramaktadır.
Etkili bir okuma için dikkat edilmesi gereken başlıca etmenler şunlardır:
Odaklanma: Okunan kitaptan istenilen verimin alınması için kitaba yoğunlaşmak gerekmektedir. Bunun için kitap okurken farklı şeyler düşünülmemeli ve bir şeyler yiyip içme gibi eylemlerden uzak durulmalıdır. Gereken odaklanmanın sağlanması, okuduğunuz kitaptan daha fazla faydalanmanızı ve okuduklarınızın daha akılda kalıcı olmasını sağlar.
Ortam: Kitap okuduğunuz ortam okuma verimliliği için önemli bir diğer kıstastır. Okuma yaptığınız ortamda dikkatinizi dağıtacak unsurların olması, okuma verimliliğinizi fazlasıyla düşürecektir. Bu yüzden kitap okuduğunuz yerin sessiz ve sakin olması, dikkat dağınıklığına neden olabilecek televizyon, telefon gibi cihazların yanınızda bulunmaması önem verilmesi gereken noktalardandır.
Motivasyon: Kitap okumalarınızla ilgili bir motivasyonunuzun olması okumalarınızın verimliliğini ve akılda kalıcılığını arttıracaktır. Bu motivasyon bir amaç veya zevk olabilir. Osmanlı tarihi hakkında bilgi sahibi olmak için Osmanlı tarihi kitapları okumak veya macera kitaplarını sevdiğiniz için entrikalı kitapları tercih etmek okuma motivasyonlarına örnek verilebilir.
Ölmeden Önce Okunması Gereken Kitaplar
Bazı kitapların yeri ayrıdır. Hani “şu kitabı mutlaka okumalısın” diye arkadaşlarınıza şevkle tavsiye ettiğiniz etkileyici kitaplardan bahsediyoruz. İşte bizim açımızdan ölmeden önce okunması gereken kitaplar:
- İtiraflarım – Lev Tolstoy
- Küçük Prens – Saint Exupery
- Fedailerin Kalesi Alamut – Vladimir Bartol
- Allah Senden Razı Olsun Bay Rosewater – Kurt Vonnegut
- Oliver Twist – Charles Dickens
- Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck
- Aşk ve Gurur – Jane Austen
- Semerkant – Amin Maalouf
- Diriliş – Lev Tolstoy
- Alice Harikalar Diyarında – Lewis Carrol
- Dönüşüm – Franz Kafka
- Yabancı – Albert Camus
- Mesnevi – Mevlana Celâleddin-i Rumi
- Morgue Sokağı Cinayeti – Edgar Allan Poe
- Ruhi Mücerret – Murat Menteş
- Monte Kristo Kontu – Alexandre Dumas
- Siyah Lale – Alexandre Dumas
- Gün Olur Asra Bedel – Cengiz Aytmatov
- Cengiz Han’a Küsen Bulut – Cengiz Aytmatov
- İnsan Ne İle Yaşar – Lev Tolstoy
- İntihar – Edouard Leve
- Martı – Jonathan Livingston
Dünya genelinde En Fazla Okunan Kitaplar
Geçtiğimiz yıl itibariyle dünya genelinde en çok okunan kitaplar ise şöyle:
- Simyacı Paulo Coelho
- 2 şehrin Öyküsü
- Yüzüklerin Efendisi
- Hobbit
- Küçük Prens – Saint Exupery
- Harry Poter Serisi – J. K. Rowling
- On Küçük Zenci – Agatha Christie
- Kızıl Köşkün Hikâyesi – Cao Xuegin
- Ayişe – Henry Haggard
- Aslan, Cadı ve Dolap – Clive Lewis
- Da Vinci Şifresi – Dan Brown