Hamile Kalmamak için Ertesi Gün Hapı Fiyatları 2023

Hamile kalmamak için kullanılan yöntemlerin başında ertesi gün hapı gelmektedir. Bu hapın 2023 yılı fiyatı 40 TL ile 90 TL arasında değişmektedir. Döllenmeyi engelleyen bu hapların, düzenli cinsel hayatı olan kadınlar tarafından kullanılması önerilmemektedir.

Ertesi Gün Doğum Kontrol Hapı Fiyatları 2023

Ertesi gün hapı, hamile kalmayı önleyen haplardan bir tanesidir. İlişkiden 1 gün sonra alınması gerektiği gibi yaygın bir inanış vardır. Ancak bu bilgi doğru değildir. Ertesi gün hapı ne kadar erken alınırsa o kadar etkili sonuç vermektedir. İlişkinin yaşandığı bir günlük süre içinde alınırsa %90’a varan başarılı sonuç gösterir. İlişkiden ne kadar çok sonra alınırsa başarı oranı da o kadar azalır.

Ertesi gün haplarının koruma etkileri kullanılan markaya göre değişiklik gösterir. Bilinmesi gereken en önemli şey bu hapların zaman geçtikçe koruma etkilerinin azaldığıdır. Piyasada satılan ertesi gün doğum kontrol hapları ve fiyatları şu şekildedir;

Hap MarkasıFiyatı
Yasmin37₺
Norlevo59₺
Ertes57₺
Ella83₺

Ertesi Gün Hapı Olası Yan Etkileri ve Zararları

Cinsel ilişki sonrasında uygulanabilecek acil korunma yöntemlerinden biri olan ertesi gün hapı yumurtalamayı erteleyerek istenmeyen gebelikleri önlemektedir. Sürekli kullanıldığı takdirde pek çok yan etkisi ve zararı vardır. 

Yüksek miktarda hormon içeren ertesi gün hapları yalnızca acil durumlarda ve korunmasız cinsel ilişkilerin ardından kullanılmalıdır. Korunmasız ilişkiden sonra ne kadar erken kullanılırsa o kadar etkili olurlar. Süre geçtikçe koruma etkisi azalmaktadır. Ertesi gün haplarının yan etkilerini ve zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Doğum kontrol ilaçlarının etkilerini azaltabilirler.
  2. Sadece progesteron hormonu içeren haplar, hem progesteron hem de östrojen hormonu içeren haplara göre daha etkili ve güvenilirdirler. Buna karşın östrojen hormonu içeren haplar mide bulantısına, kusmaya, meme hassasiyetine, baş ağrısına, karın ağrısına ve damla şeklinde kanamalara yol açabilirler.
  3. Bu hapların çok fazla kullanılması bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle yılda en fazla 3 kez alınmaları önerilir.
  4. Korunmasız cinsel ilişkiden en fazla 72 saat içinde alınması gereken ertesi gün hapları ağız yoluyla alınırlar. Bu ilaçları aldıktan sonra kusma veya ishal yaşanırsa tekrar alınmaları gerekir.
  5. En temel yan etkilerinden bir tanesi adet düzensizliğidir. Bu ilacı kullanan kadınların %20’ye yakınında kusma, mide bulantısı ve düzensiz kanamanın yanı sıra düzensiz adet dönemleri de görülmüştür.
  6. Alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
  7. Ertesi gün hapı dışında başka bir hamilelik önleyici hap kullanılıyorsa, ertesi gün hapı diğer hapla etkileşime girer ve ara kanamalara, karın ağrısına, baş dönmesine, halsizliğe ve meme hassasiyetine yol açabilir. Bu yan etkiler 3 gün boyunca devam edebilir. Düzensiz adet ise 1 ay veya birkaç ay devam edebilir. Bu etkiler her kadında görülmeyebilir. Ancak bu hapı kullandıktan sonra adet görülmezse bu durum gebelik belirtisi sayılmayabilir. Kesin tanı için test yapılması gerekir.

Ertesi Gün Hapı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çok fazla hormon içeren ertesi gün hapları doğum kontrol hapları gibi sürekli kullanılırsa ciddi yan etkiler yaşanabilir.  Hapın alınmasının ardından 3 saat içinde kusma olursa ilacın etkisi ortadan kalkacağı için ilaç tekrar alınmalıdır. Kişi kendini kötü hissederse ve yan etkiler geçmezse mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Düzenli bir cinsel hayatı olan ve çocuk sahibi olmayı düşünmeyen kadınlar bu hapı almadan önce bir kadın doğum uzmanına gitmeli ve kendileri için en ideal korunma yöntemi hakkında bilgi almalıdırlar. Markadan markaya etkisi değişen ertesi gün haplarının bazılarının 2 veya 3 doz alınması gerekirken bazılarının tek dozu yeterli olabilir.

Kondom gibi doğum kontrol yolları hem hamileliği önlerler hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kişiyi korurlar. Ancak ertesi gün haplarının böyle bir özelliği yoktur ve cinsel hastalıklara karşı koruma sağlamazlar. Bu hapların tek özelliği gebelik başlangıcını engellemektir.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi gün hapları cinsel ilişki yaşandıktan sonra en geç 3 gün içinde alınmalıdırlar. Cinsel ilişki yaşanma olasılığı yüksekse ve herhangi bir korunma yöntemi kesin olarak uygulanmayacaksa ilişkiden önce de alınabilir. Hapın etkili olabilmesi ve gebeliği kesin olarak engelleyebilmesi için süreye çok dikkat edilmelidir. Hapın erken alınması gebelik şansını aynı ölçüde azaltır. Ancak geç alınması halinde etkisi de azalacağından hamile kalma olasılığı artacaktır.

Hamilelik Belirtileri Nedir?

Hamilelik başladığı andan itibaren vücutta bazı farklılıklar meydana gelir. Hamilelik belirtileri gebeliğin seyrine göre her kadında farklı semptomlar şeklinde ortaya çıkabilir. Hamilelik nedeniyle salgılanmaya başlanan hormonlar, rahmin genişlemesi ve beslenmede yapılan değişiklikler her hafta ve her ay farklı hamilelik belirtilerine yol açar.

Hormonal değişimler: İlk belirtiler arasında östrojen ve progesteron hormonlarının çoğalması görülür. Bu hormonların artmasıyla birlikte göğüslerde hassaslaşır ve büyür.

Adet gecikmesi: Adet gecikmesi her kadının yaşadığı ilk belirtilerden bir tanesidir. Kesin hamilelik belirtisi olmamakla birlikte bu durum başka hastalıklara da işaret edebilir.

Meme hassasiyeti ve göğüslerde ağrı: Göğüslerin büyümesi, artan hamilelik hormonlarına bağlı olarak oluşan meme hassasiyeti ve göğüs ağrısı gebelik belirtileri arasında yer alır. Göğüs uçlarının etrafının koyu bir renk alması da başka hamilelik belirtisidir. Bu belirtiler döllenmeden hemen sonra da olabilir, hamilelik ilerledikçe de görülebilir.

Akıntı şeklinde kanama: Hafif lekelenme gibi görülen kanamalar gebeliğin başlangıcı olarak sayılabilir. Bu akıntılar normal adet kanamalarından daha farklıdır. Dış gebeliğin de belirtisi olabilen kanamalar mutlaka doktora gösterilmelidir.

Baş dönmesi: Metabolik değişimler nedeniyle sık sık görülen baş dönmeleri gebeliğin belirtilerinden biridir.

Yorgunluk ve sürekli uyuma ihtiyacı: Progesteron hormonlarının artmasıyla birlikte uyuma isteği ve yorgunluk oluşabilir. Bu belirtiler genelde ilk üç aylık dönemde görülür ve üç aydan sonra azalır.

Sindirim sorunları: Artan progesteron hormonuna bağlı olarak yemeklerin yemek borusundan geçişi yavaşlar. Bu da sindirimi zorlayabilir.

Cilt sorunları: Bazı bölgelerde kahverengi lekeler oluşabilir. Hamilelik lekeleri daha çok göğüs uçlarında, kasıklarda, karında ve göbek çevresinde görülür. Bu lekelerin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte östrojen hormonuna bağlı olarak oluştukları düşünülür. Hamile kadınların yüzde 70’i ile yüzde 90’ında cilt lekeleri görülmektedir. Cilt lekeleri dışında sivilceler ve çatlaklar da görülebilir.

Kabızlık: Sindirim sisteminin yavaşlamasından ve rahmin büyümesinden dolayı bağırsakların son kısımlarına yapılan baskı artar. Buna bağlı olarak kabızlık ortaya çıkabilir.

Baş ağrısı: Hamile kalmadan önce migreni olan kadınlar gebelikleri sırasında bağ ağrısı yaşayabilirler. Migreni olmayan kadınlarda da gebeliğin ilk üç aylık döneminde baş ağrısı sorunu görülebilir. İlk üç aylık dönemde görülen baş ağrısı için ağrı kesiciler önerilmez. Bunun sebebi fetal gelişim açısından ağrı kesicilerin risk oluşturabilmesidir.

Mide bulantısı: Yiyeceklere ve kokulara karşı aşırı hassasiyet sonucu mide bulantıları görülebilir. Gebeliğin ilk dönemlerinde her 4 kadından 3’ünde mide bulantısı şikayeti vardır. Fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişen mide bulantısı östrojen hormonunun ve Beta HCG hormonunun artmasıyla ortaya çıkar. Bulantı çoğu zaman kusmayla sonuçlanabilir.

Kokulara karşı aşırı hassasiyet: Sigara, ter kokusu, yemek, parfüm ve benzeri kokular mide bulantısını tetikleyebilir. Hamilelikteki koku hassasiyetine östrojen hormonu neden olmaktadır.

Sık sık idrara çıkma: Gebeliğin ileri dönemlerinde daha çok idrara çıkılır. Bebeğin başının mesaneye yaptığı baskının artması idrara çıkma sıklığını artırabilir. 

Kasıklarda ağrı: Hamileliğin 4. ve 5. haftalarında kasıl ağrıları görülebilir. Embriyo rahmin iç duvarına yerleştiği için kasık ağrıları daha da artar. Eğer kasık ağrılarına kanamalar eşlik ediyorsa doktora gitmek ve durumu bildirmek gerekir. 

Saymış olduğumuz belirtiler dışında huysuzluk, ruh halinde değişimler, şişkinlik, burun tıkanıklığı, ağızda metalik tat oluşumu, diş eti kanaması, vajinit ve karpal tünel sendromu olarak bilinen ellerde karıncalanma ve uyuşma da pek çok kadında hamilelik sırasında gözlemlenir.

Hamilelik Testi Fiyatları 2023

Hamilelik testi fiyatları markaya test şekline göre değişmektedir. Buna göre en çok alınan gebelik testi fiyatları şu şekildedir;

  • Days Comfort erken gebelik testi: 8 TL – 15 TL
  • Predictor Early erken gebelik testi: 6,5 TL – 55 TL
  • Predictor Express gebelik testi: 17 TL – 37 TL
  • Oncomed hızlı gebelik testi: 6,5 TL – 15 TL
  • Artımed erken gebelik testi: 15 TL – 24 TL
  • Prodoctor hamilelik testi: 4 TL – 15 TL
  • Albi evde gebelik testi 10’lu: 23 TL – 46 TL
  • Clear Pink Early erken gebelik testi: 4 TL – 14 TL
  • Miratech erken gebelik testi: 16,5 TL – 24 TL
  • Laboquick 10’lu gebelik testi: 18 TL
  • Ovula 5’li gebelik testi: 17 TL – 22 TL

Kürtaj Fiyatları 2023

10 haftadan büyük hamileliklerde kürtaj yasal değildir ve yapılmasına izin verilmemektedir. Kürtaj fiyatları kuruma ve hamileliğin evresine göre değişiklik gösterebilir. 4 – 6 haftalık gebeliklerde ortalama 600 TL, 6 – 8 haftalık gebeliklerde ortalama 700 TL, 9 haftalık gebeliklerde ortalama 900 TL ve 10 haftalık gebeliklerde ortalama 1000 TL gibi ücretler istenmektedir. Bazı kurumlarda bu fiyatlar 2 ya da 3 katına kadar çıkabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu