Fakirlik Belgesi Başvuru Şartları ve Muhtarlık İşlemleri 2023

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? Nerelerde Kullanılır? Kimlere Verilir? gibi sorular için; Devletin yardıma ihtiyaç duyan kişilere yaptığı gıda yardımı, para yardımı, kömür yardımı, ayni yardım ya da diğer yardımlardan yararlanmak için fakirlik belgesinin alınması gerekir. Bu belge, kişinin geçinmek için devletin yardımına ihtiyaç duyduğunu belgeler.

Belediyelere, kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılan başvurularda kişilerden fakirlik belgesi istenmektedir. Bu belgenin teslim edilmemesi halinde kişiler devlet yardımlarından yararlanamazlar.

Fakirlik (Yoksulluk) Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yoksulluk belgesi olarak da bilinen fakirlik belgesi; maddi durumu iyi olmayan, sigortalı bir işte çalışmayan, üstüne kayıtlı gayrimenkulü olmayan, yardım almaksızın kendi başına geçinemeyen kişilere verilmektedir. Bu belgenin verilmesi, devletin yetki verdiği kişilerin inceleme ve araştırma yapması sonucu olur.

Yetkili kişiler fakirlik belgesi almak isteyen kişinin maddi durumunu detaylı olarak incelerler ve bir rapor hazırlarlar. Bu rapor neticesinde kişinin yoksulluk durumu netleşir ve fakirlik belgesinin alınmasıyla resmileşir. Resmi bir evrak olarak kabul edilen fakirlik belgesini alan kişiler devletin yaptığı yardımlardan ve ayrıcalıklardan faydalanabilirler.

Fakirlik Belgesi Nereden Alınır?

Yoksulluk belgesi muhtarlıklardan alınmaktadır. Fakirlik belgesinde kişinin ikamet ettiği yerin muhtarının imzası yer alır. Başvuru sahibine bu belge muhtarlıkta verilir. Üzerinde muhtarın imzasının olmadığı belgeler geçersiz sayılmaktadır.

Fakirlik Belgesi Nasıl Çıkarılır?

Muhtarlığa giden kişi öncelikle bu belgeyi almak istediğini söyler ve muhtardan bir form alır. Bu formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurduktan sonra muhtara imzalatır. Bu belgeyi almak isteyenler mutlaka kendi muhtarlarına gitmelidirler. Her başvuru sahibine bu belge verilmez. Fakirlik belgesinin alınabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.

Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir?

  • Reşit olanlara yani 18 yaşını dolduranlara
  • İkamet edilen yerin muhtarlığına başvuru yapanlara
  • Gayrimenkul sahibi olmayanlara
  • Konut sahibi olmayanlara
  • Sosyal güvencesi olmayanlara
  • Aylık geliri düşük olanlara fakirlik belgesi verilebilir.

İstisnai bir durum olarak; çok fazla çocuğu olan ve kalabalık bir ailesi olan kişi sigortalı bir işte çalışsa dahi durumunu belgelediği takdirde fakirlik belgesi alabilir. Burada önemli olan ailedeki kişi başına düşen gelirin düşük olmasıdır. Aynı gelire sahip 3 kişilik bir aile ile 10 kişilik bir ailenin kişi başına düşen geliri ortak olmayacağından ve yaşam koşulları eşit olamayacağından kalabalık aileli kişilere de yoksulluk belgesi verilebilir.

E-Devletten Yoksulluk Belgesi Alınır Mı?

Yoksulluk belgesi alabilmek için tek yetkili makam muhtarlıklardır. E-Devlet sisteminden fakirlik belgesi çıktısı alınsa bile bu belge tek başına geçerli sayılmamaktadır. Bu belgenin geçerli olabilmesi için muhtarın imzalamış ve onaylaması gerekir.

E-Devlet Üzerinden Fakirlik Belgesi Çıktısı Almak 

E-Devlet sisteminde fakirlik belgesi çıktısı alabilmek için şunları yapmanız gerekir;

  • Öncelikle turkiye.gov.tr adresine girin.
  • Daha sonra arama kısmına “fakirlik belgesi” ya da “yoksulluk belgesi” yazın.
  • Açılan sayfadaki sonuçlardan fakirlik belgesini bulun ve üzerine tıklayın. 
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra belgenin çıktısını alabilirsiniz.

Fakirlik Belgesi Nerelerde Kullanılır?

Bu belge genellikle yardım kuruluşlarından yardım talebinde bulunurken kullanılmaktadır. Pek çok yardım kuruluşu bu belgeyi başvuru sırasında talep etmekte ve başvurunun kabulü için şart olarak göstermektedir. 

Belediyelerin yaptığı eğitim, gıda, yakacak, giyim, sağlık ve nakit para gibi yardımlarda kişilerden bu belge istenir. Bazı kurumlar fakirlik belgesi dışında gelir tespit belgesi de isteyebilir. Yoksulluk maaşı başvurularında, KYK burs başvurularında, ayni ve nakdi yardım başvurularında ve kira desteği başvurularında bu belgenin ilgili kuruma teslim edilmesi gerekir. 

Fakirlik belgesi devlete ait kamu ve kuruluşlar dışında dernekler, vakıflar ve sivil toplum örgütleri tarafından da kişilerden talep edilir. Bunun sebebi yardıma gerçekten ihtiyacı olan kişileri tespit etmek ve bu kişilere ihtiyaç duydukları yardımı yapabilmektir.

Fakirlik Belgesi Geçerlilik Süresi

Belge üzerinde herhangi bir tarih varsa bu tarih belgenin geçerlilik süresidir. Ancak belge hazırlanırken herhangi bir tarih konmamışsa her resmi evrakta olduğu gibi yoksulluk belgesinde bu süre 6 aydır. Öğrencilerin burs ve eğitim amacıyla aldığı fakirlik kağıtları da 6 ay geçerli olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu