Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir? 2023

Kiracı olarak oturulan evde bazı durumlarda ev sahibi ile uyuşmazlık yaşanabilir. Bu durum çoğu kez usulsüzce evden çıkartılmak istenmesi hallerinde yaşanan bir durum olur. Kimisi ev sahibini şikayet etme yolları arar kimi ise kiracıyı şikayet etme. Taraflar arasında oluşan anlaşmazlıklar kanunen belirli önlemlere başvurularak çözüme kavuşturulabilir.

Süreçte belirli kurallara uymayarak düzenli olarak kirasını ödemeyen bir kiracı dava yoluyla tahliye kararı alınarak evden çıkarılabilir. Bu süreç mahkemeye yansıdığında kiracı hapis cezası ve eşyalarına haciz uygulamasıyla karşılaşabilir. Taraflar arası uzun süreli uyuşmazlıklarda ise devreye Tüketici Hakem Heyeti girebilir. Uyuşmazlık sürecinde açılan bir mahkemede tahliye davası 1.5 yılı bulabilir.

Haksızlık Yapan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir?

Kedisine ev sahibi tarafından haksızlık yapıldığını düşünen bir kiracı ilk olarak Tüketici Hakları Kanununda belirtilen hükmü kullanarak başvuru da bulunabilir. Kiracı ile ev sahibi arasındaki anlaşmazlığın giderilebilmesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurulması gerekir.

Kiracının yasal düzenlemelerle korunan hakları bulunur. Türk Borçlar Kanuna göre tarafların hakları korunur. Bu kanunda hem ev sahibi hem de kiracı için tarafları korumayı sağlayacak yasal düzenlemeler bulunur.

Ev Sahibi Kiracıyı Hangi Koşullarda Çıkarma Yetkisine Sahiptir?

Ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlık çözülemediğinde belirli nedenler ortaya konarak kiracı evden çıkarılabilir. Yapılan sözleşme dikkate de alınarak alalede bir sebepten dolayı ev sahibi kiracıyı evden çıkaramaz. Makul bir açıklaması olması gerekir. Öncelikle ev sahibi müşkül durumda kalmış olabilir. Ev sahibinin kendisi, annesi, babası, çocukları ya da kardeşi ihtiyaç duyduğunda kiracı için tahliye davası açılabiliyor.

Buradaki en önemli detaysa tahliye davası sona ermeden bir başkasına kiralanan ev kusurlu bulunur. Kiracı isterse 12 aylık kira bedelini tazminat açarak talep edebilir. Kiracı aynı evde 10 yıldır yaşamaya devam ediyorsa ev sahibi yasal hakkını kullanarak kiracıyı tahliye edebilir. Ancak son sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde bunu kiracıya yazılı olarak bildirilmelidir.

Böyle bir durumda evin tahliyesi sırasında yeni tutulacak evin emlakçı komisyonu ya da nakliye ücreti ev sahibi tarafından kiracı mağdur edilmeden verilmelidir. Elde bulunan taşınmazın riskli görülmesi yeniden imar edilmesiyle bu yenilenme sürecinin başlatılacak olunması durumunda da kiracı evden çıkarılabilir.

Ev Sahibi Kira Sözleşmesi bitmeden Kiracıyı Evden Çıkartabilir mi?

Ev sahibi ve kiracı arasında gayrimenkule yönelik sözleşme imzalanır. Bu sözleşme bağlayıcı hükmünde geçerli olur. Sözleşme içerisinde kira ödeme günleri, kira artış oranları detaylı bir şekilde yer alır. 

Sözleşmede anlaşılan süre dolmadan kiracı evden çıkarılamaz. Ev sahibinin böyle bir yola başvurmasında kanunlarca da haklı bir nedeni bulunmalıdır. Özellikle kiracı ödemelerini artık geciktirmeye başlamışsa ya da hiç ödeme yapmıyorsa bu haklı bir neden olarak görülebilir.

Böyle bir durumda sözleşme sona ermeden tahliye davası açılabilir. Öncelikle kiracıya noter onayıyla bir ihtar gönderilir ve süreçte kiracı olan kişiye 30 gün süre verilir. Yapılan kira sözleşmesi bitmeden evden ya da işyerinden çıkarılamaz. Düzenli olarak kirasını ödeyen bir kişiyi çıkarmak kanunen mümkün değildir ancak eve ihtiyaç duyulduğunda mahkeme yoluyla kiracının çıkması talep edilebilir.

Ev Sahibi Kiracının Eşyalarına El Koyabilir mi?

Ev sahibi kiracısı ödemesini düzenli olarak yapmayı bıraktığında belirli haklara sahip olur. Kira bedeli ödenmiyorsa hapis hakkı kullanılabilir. Kiracı temerrüde düşer. Yazılı olarak ihtar gönderildiği ve uyarı yapıldığı halde hala ödenmiyorsa kişi eşyaya el koyabilir ve tahliye talep edebilir.

Kiracı Türk Borçlar Kanunu 335.maddesi gereğince hapis altına alınabilir. Ayrıca bu duruma ek olarak malların haczi yapılabilir. Sözleşmede belirlenen ve ödenmeyen kira tutarı ödenene kadar eşyalar alıkonabilir, eşya alacak tutarında paraya çevrilmesi de talep edilebilir.

Ev Sahibi Kiracı Davaları Ne Kadar Sürer?

Ev sahibi ve kiracı arasında oluşan uyuşmazlık durumları davaya taşınabilir. Böyle bir durumda mahkemeye intikal eden süreç 3 ay ile 1.5 yıl arasında bir süreci kapsayabilir. Evin tahliye edilmesi davaları ise karar duruşması, gerekçeli karar yazısı ve hakim onayı tam 30 günü bulur. Bir tahliye davasının sonuçlanmasıysa tüm değerlendirmeyle beraber 451 günü (15 ay) bulur.

Kiracı mahkemenin almış olduğu tahliye kararına uyum göstermelidir. Karar sonrası kiracının 15 günlük daireyi boşaltma hakkı bulunur. Tahliye davalarında tüm masraf kiracıdan alınır. Ancak ilk aşama masrafları davacı tarafından ödenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu