Eczane Açma Maliyeti, İşlemleri ve Kazancı Nedir? 2023
Konu Başlıkları
Eczacılık mesleği Türkiye koşullarında en potansiyel faaliyetlerden biridir. Şartları yerine getirenler için eczane açmanın büyük avantajları var. Eczaneler ülkemiz sağlık sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Eczanelerde çok çeşitli hijyen ürünleri ve tıbbi takviyelerin yanı sıra bir hastanın ihtiyaç duyabileceği tüm ilaçları bulabilirsiniz.
Tüm eczaneler temel koşullarda aynı ürünlere sahip olsa da bazı eczanelerin iş yükü vardır ve yakındaki eczanelerden farklı olabilir. Ülkemizde ilaç ve diğer sağlık ürünleri hariç eczane açma maliyeti yaklaşık 100.000 TL’dir. Mağazanın dekorasyonu, rafların donatılması, tabela, ruhsatlandırma gibi işlemlerin yapılması için ortalama 100.000 TL harcanacak.
Ancak ilaçlar ve diğer sağlık ürünleri için yine de 100.000 TL ek sermayeye ihtiyacınız var.. İlaç ve benzeri ürünleri tüm illerdeki eczanelerden satın alabilirsiniz. Bu mevduatlar genellikle size ödemeniz için 5 gün verir. Yani eczaneyi açtığınızda tüm ilaçlarınız ve diğer sağlık ürünleriniz için nakit ödeme yapmanıza gerek yoktur. Bu yerler ecza depolarıdır.
Eczane Açmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir
Eczane açmak için ilk başta 100.000 TL para gereklidir ancak daha sonra kazanılan paralar ile eczane yoluna girecektir. Aylık kazancı 2023 senesi için ortalama 25.000 TL civarıdır. Harcanan sermayeyi yaklaşık 1 senede fazlasıyla çıkarmaktadır.
Elbette stratejik lokasyonlarda kiralar çok yüksek olabiliyor. Hastane ve eczanelerin yakınındaki işyerlerinin kiralarının yüksek olacağı kesin. Ancak hastane ve eczanelerin yakınında yeni açılan yerlerde kiralar düşecek. Bu durumda bu lokasyonlarda hangi hastane ve eczaneleri açıp kiralayacağınıza önceden karar vermek mantıklı olabilir. Lokasyona göre de aylık kazanç ve gider değişmektedir.
Eczane Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurulur
Eczaneyi herkes açamaz. Eczane açılması için ilk başta yaklaşık 5-6 sene süren eczacılık fakültesini okumanız gerekmektedir. Daha sonra diploma alınca eczacılar odasına kayıt yaptırmanız gerekir. Daha sonra iş yeri açma belgesi almalısınız ve eczanenizi bu şekilde açabilirsiniz. İlk başvurulacak yer il ya da ilçe sağlık müdürlüğüdür.
Eczane Ruhsatı ve Açma İzinleri Nasıl Alınır
İl sağlık müdürlüğü ile belediye arasında bazı evraklar ile basitçe açılır. Eczane açmak diğer dükkânların izinlerine göre daha kolay alınır. Ruhsat vermek için bazı şartlar sunar devlet. Bunlardan birisi şudur; İlaç laboratuvarları müşterilere veya hastalara zarar vermeyecek şekilde ayrılmıştır.
Deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerin meydana gelmesinden önce ruhsatlı eczane sahibi olup, bu afetler nedeniyle eczane gibi kullanılan dükkanların ağır hasar gördüğünü ve kullanılmayacak hale geldiğini belgeleyen eczacılar için ayrı bir prosedür uygulanır. En az 20 metrekarelik bir arsa üzerinde kullanılabilir veya iki yıldan eski olmayan geçici bir binada eczane işletme ruhsatı verilebilir.
Eczane Açmak İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir
- Kroki gereklidir
- Mezuniyet belgesi gereklidir
- Ruhsat gereklidir
- Eczane açılış dilekçesi gereklidir
- Kimlik fotokopisi gereklidir
- Özgeçmiş gereklidir
- Fotoğraf ve bazı harç makbuzları gereklidir
Eczanede Olması Gereken Malzemeler Nelerdir
Eczaneler, bu ilaç standartlarını sağlarken mevcut malzemelere ihtiyaç duyar. Bu donanımlardan dolayı ilaçlar, aşılar veya diğer gerekli tıbbi ürünler uygun şartlarda saklanabilir. Eczanelerde zorunlu donanıma ek olarak tıbbi donanım ve ilaçlar da bulunmalıdır. Ayrıca eczane laboratuvarlarında bulunması gereken maddeler
Sağlık Bakanlığı çevresince belirlenir ve tüm eczaneler tarafından bilinmesi gerekir. Tıbbi soğutma takımları, termal kontrol ekipmanları, tıbbi atık dolapları ve kantarları eczanelerin olmazsa olmaz donanımlar arasında yer almaktadır.
Uygun ortamı sağlamak için kullanılan buzdolabından farklı olarak sıcaklık ve nem kontrol ekipmanları da eczanelerin sahip olması gereken ekipmanlardan biridir. Eczanelerde kullanılan buzdolaplarına ani sıcaklık değişimlerini önlemek için monitör veya termometre takılmalıdır. Aksi takdirde soğuk zincir kırılabilir ve malzeme kullanılmadan etkinliğini kaybedebilir veya kaybedebilir.