Eczacı Ne İş Yapar ve Nasıl Olunur? 2023

Türkiye’de 40 kadar eczacılık fakültesi bulunmaktadır. Eğitim süresi 5 yıl olmaktadır. Çeşitli sağlık kuruluşlarında yapılan staj ile bu süre 6 yıl olmaktadır.

Eczacı olma şartları nelerdir?

Eczacı olmak için ilk önce Eczacılık fakültesinden mezun olunması gerekir. Eczane açmak için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra Sağlık müdürlüklerine başvuru yapılır. Eczacılık fakültesinin 5 yıllık lisans programından mezun olmak ve zorunlu olan 6 aylık stajı bitirmesi gerekir. Stajı tamamlayamayanlar eczane açamaz ve eczane teknisyeni olamaz. Diğer bir şart ise, UES sınavına girilmesi şarttır.

UES sınavını kazananlar 3 yıllık eğitim görerek uzman eczacı unvanına sahip olurlar. Eczacılık fakültesinde iyi derecede İngilizce bilmek önemlidir. Eczacı olabilmek için staj yapmak önemlidir. 5 sene eczacılık fakültesini okumuş olsanız bile staj yapmadıktan sonra eczacı olamazsınız.

Eczacı Çalışma Saatleri ve Görevleri Nelerdir?

Eczacılık fakültesini bitirip staj gördükten sonra eczacı olmaya hak kazanmış olursunuz. Eczacı çalışma saatleri ve görevleri nelerdir? Eczacının görevleri şunlardır.

  • Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar hakkında hastaları bilgilendirmek.
  • Reçetesiz olarak satılan ilaçları, hastanın şikayetine göre vermek.
  • Hastanın Tansiyonunu ölçmesi gerekir. Tansiyonun durumuna göre müdahalede bulunmak.
  • Eczane dosyalarını haftalık ve aylık olarak düzenlemek gerekir.
  • Tıbbi ekipmanlar hakkında hastaya bilgiler vermesi gerekir.
  • Hastanın mahremiyeti hakkına uyması gerekir.
  • Kemoterapi ilaçları ile solüsyonları hazırlaması gerekir.
  • Son kullanım tarihi geçen ilaçları belirlemesi gerekir.

Eczacıların çalışma saatleri günlük 8 saat olmaktadır. Ayda bir veya iki defa nöbetçi olmak vardır. Resmi tatil günlerinde tatil olmaktadır.

Eczacılarında emekli olabilmeleri için 25 yıllık sigortalı olması, 5450 gün prim yatırması ve 51 yaş şartını tamamlamaları durumunda emekli olabilmektedirler.

Eczacı Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?

Eczacı olmakla bazı zorluklarla ve kolaylıklara karşılaşılmaktadır. Eczacı olmanın zorlukları ve kolaylıkları nelerdir? Hekim ile hasta arasında gerekli iletişimi sağlayan bir hizmet alanıdır. Eczacı konumu itibariyle vatandaşa daha yakın olması nedeniyle en yakın sağlık danışmanı olarak bilinir.

İlaçların verilmesinde çok dikkatli olması gerekir. Eczacı olmanın avantacı ise kendi işyerinizin olmasıdır. Çalışma saatleri olarak 8 saat çalışılmaktadır. Nöbetçi haricinde eve yakın bir işyeri olması nedeniyle evinize yakın olursunuz. Kendi işinizin patronu olmanızdır.

Eczacıların çalışma koşulları olarak sağlık hizmetlerine bağlı olarak devlet bünyesinde veya özel şirketlerde görev almak olmaktadır. İlaç kokusu oldukça fazla olur. Eczacıların iş bulma olanakları oldukça fazladır. Özel sektörde ve devlet bünyesinde iş bulmaları oldukça fazladır. Diğer yandan kendilerine ait bir işyeri açabilirler.

Eczacının hastalık gibi durumlarda 24 saatten fazla eczaneden ayrılması durumunda, eczacı kişi bu durumu sağlık müdürlüklerine bildirmesi gerekir. 15 günlük bir ayrılma söz konusu olduğunda, yardımcı eczacı varsa o yardım eder, yoksa başka bir eczacı tayin etmesi gerekir.

Eczacı Maaşları Ne Kadar?

Eczacıların almakta oldukları maaşlar merak edilmektedir. Eczacı maaşları ne kadar? Eczacıların almış oldukları en az maaş 6 bin lira kadar olmaktadır. Ortalama ücret ise 5 bin lira kadardır. Eczacıların almış oldukları maaş genel olarak farklı olmaktadır. Baş eczacıların almış oldukları maaş 10 bin liraya kadar yaklaşmaktadır.

Devlet bünyesinde çalışan bir eczacı bekar ise net maaşı 8 bin 500 lira olarak belirlenmiştir. Devlette çalışan bir eczacı evli ve birde çocuğu bulunuyorsa alacağı maaş 11 bin lira üzerinde olmuştur. Kendi eczanesinde çalışan bir eczacı ise 7 bin 500 lira ile 12 bin lira arasında bir maaş alır. Özel eczanede görev yapıyorsanız tecrübenize göre değişik olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu