Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir?
Konu Başlıkları
Akreplerin 1750 adet farklı türleri vardır. Bu türlerden sadece 50 tanesi zehirlidir ve bu 50 tane akrep türünün 20-25 tanesi insana zehir bulaştırabilir. Bu sayı az gibi gözükmektedir fakat oldukça fazladır. Siyah akrep türü ve sarı akrep türü zehirli olan ve evlerde en çok görülen akrep türlerindendir.
Akrep sokması akreplerde bulunan zehirden dolayı çok tehlikelidir. Bu tehlike alerjik bazı durumlara da yol açabilmektedir. Her yerde karşımıza akrep sokarsa öldürür mü sorusu sık sık çıkar. Tatbikî de erken önlemler alınırsa ölümcül olmayabilir. Bebekler, çocuklar, kalp rahatsızlığı olanlar, yaşlılar akrep sokması karşısında büyük tehlike ile karşı karşıyadırlar. Çünkü dirençleri düşüktür. Şimdi akrep sokması belirtilerine göz atalım.
Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir?
Kişiyi akrep soktuğunda inanılmaz bir ağrı duyar, akrebin soktuğu bölgede yanma ve uyuşma görülür. O bölge kesin şişer, karıncalanma görülebilir. Kişide İlginç bir şekilde göz baş Veya boyun hareketleri oluşabilir. Ağızda köpüklenme görülebilir. Kişi çift görme yaşayabilir, kişide terleme, kusma yüksek derecede kan basıncı veya düşük kan basıncı da görüşebilmektedir.
Çocuklarda ağlama kesin görülür, huzursuzluk görülebilir, nefes darlığı görülebilir. İstemsizce idrarını kaçırma da görülebilmektedir. Akrep sokmalarında acil müdahale çok önemli bir şeydir. Bir kişiyi akrep soktuğunu gördüğümüzde her şeyden önce ambulans aramalıyız veya hemen kişiyi hastaneye götürmeliyiz. Eğer şartlarınız el veriyorsa akrebi yakalamanız ve hastaneye akrep ile gitmeniz daha doğru olacaktır.
Doktor akrebe bakarak daha doğru bir müdahale uygulayabilir. Akrebi kesinlikle eliniz ile tutmamalısınız. Cam bir kavanozu akrebin üstüne koyarak akrebi yakalayabilirsiniz. Cam kavanozu akrebin üzerine geçirdikten sonra bir kağıt yardımı ile cam kavanozu kapatabilirsiniz. Bu işlemi etrafınızdaki kişilerden yardım alarak yapabilirsiniz. Eğer ki akrebi yakalamaktan korkuyorsanız veya yakalamakta zorlanıyorsanız fotoğrafını da çekebilirsiniz.
İlk belirtiler çok hafif olabilir ve ciddiye almayabilirsiniz ama daha sonra büyük tehlike altına girebilirsiniz. Akrep sokmalarını kesinlikle ciddiye almalıyız. Ulusal zehir danışma merkezinden de durumun ciddiyetini almanız mümkündür. Ulusal zehir danışma hattı tüm saatlerde aranabilir. Ulusal zehir danışma merkezinin numarası ise 144 tür.
Telefonda yaşınız, kilonuz ve yaranız hakkında bilgi vererek yapmanız gerekenler hakkında bilgi alabilirsiniz ve durumun riskini danışma merkezindekiler belirleyebilir. Eğer ki akrebi gördüyseniz, akrebin şeklini görünüşünü anlatarak da daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz.
Akrep ilk soktuğunda sabunla ve su ile yıkamalısınız ve daha sonra yaranızın üstüne buz koymalısınız. Kesinlikle yaralı bölgeyi kesmemelisiniz, kanatmamalısınız. Elinizden geldiğince yaraya dokunmamalısınız. Yaranızı mümkünse kalp seviyenizden aşağıda tutmanız gerekir.
Çünkü bu şekilde zehir vücuda daha yavaş şekilde yayılmaktadır. Eğer ki hastaneye araba ile gidecekseniz kesinlikle arabayı dizim kullanmamanız gerekir. Yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz.
Akrep sokmasında ciddi bir ağrı olacağı için idare etmek için hastaneye gidene kadar bir adet ağrı kesici alabilirsiniz. Fakat içeresinde opiat bulunan ağrı kesicileri kesinlikle almamalısınız. Eğer akrep sokan kişinin durumu ağır ise ve em önemlisi alerjik hastalıkları yok ise akrep serumları uygulanabilir. Bu akrep serumları kişiyi çok rahatlatacaktır.
Fakat bu serumlar daha önceden akrep sokması yaşayan ve bu serumu kullanan kişiye tekrardan verilemez. Bunun haricinde son 5 yılda tetanos aşısı olmayan bireylerin kesinlikle aşı yaptırılması önerilir. Görüldüğü üzere aslında çok önemsemediğimiz şeylerin sonuçları çok kötü olabiliyor.
Bu yüzden bir konu hakkında bilgisizsek mutlaka bilgi sahibi bir kişiden yardım almalıyız. Etraftan duyduğumuz şeylerle hareket etmemeliyiz. Çünkü bunlar doğru şeyler olmayabilir ve sonuçları kişiyi ölüme kadar götürebilir.