Oto Yıkama Dükkanı Açma Maliyeti, İşlemleri ve Kazancı Nedir
Konu Başlıkları
Oto yıkama dükkanı göze dişe dokunur bir masrafı olmayan bir girişim olarak görünse de aslında en az 100 bin lira sermaye ile açılabilecek bir dükkandır. Günümüzde araç gerek ücretleri arttı. Bu yüzden geçen sene 50 bin liraya rahat açılabilecek bir oto yıkama dükkanı için mekan hazır olmak şartı ile 100 bin lira sermaye koymak gerekiyor.
Bu işi yapmayı düşünenlerin günde 30 araba yıkayabilecekleri bir lokasyon seçmesinde yarar vardır. Kiracı çok ucuz olsa da kimsenin gelmediği bir iş yeri daima zarar edecektir. Bu açıdan günde 30 araba yıkanabilirse günlük 2 bin lira geliri olacaktır. Bu gelir net değildir çünkü eleman maaşı ve kullanılacak temizlik malzemeleri elektrik su kira masrafları düşüldüğünde böyle bir işyerinin işlek olması gerekiyor.
Oto Yıkama Dükkanı Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurulur
Kurs sertifikası veya ustalık kalfalık belgesi gereken ilk belgedir. Daha sonra belediyeye gidilerek yönlendirme doğrultusunda imar müdürlüğüne de gitmek gerekiyor. Ot yıkama dükkanında atık suyun uygun bir şekilde tahliye edilmesi gerekiyor bu yüzden iş yeri planının çıkarılması gerekiyor.
Kimlik belgesi fotokopisi ile önce hazırladığınız kira sözleşmesini ve tapu fotokopisini alarak ve vergi levhanızla beraber oda kayıtlarını da yaptıktan sonra imar müdürlüğünden uygun raporu alırsınız. İtfaiyeden alınacak raporla birlikte böyle bir iş yeri için dilekçeyi belediyeye vermek başvuru için yeterli olacaktır.
Oto Yıkama Dükkanı Açma İzinleri Nasıl Alınır?
Yukarıda söz edilen gerekli belgeleri hazırladıktan sonra iş yerini açmak için engel kalmıyor. Dükkan açma izinleri belediyeden alınacak ruhsat ve vergi dairesinden çıkaracağınız vergi levhası ile süreç kendiliğinden ilerleyecektir. Burada önemli olan iyi bir rakip izleme analizi yapmak, rakiplerin hizmetlerindeki kusurları tespit etmek ve o kusurları yapmamaktır.
Müşteri çekmek en öncelikli hedeftir. Dükkan açma izinleri toplamda 1 haftada halledilecek bir süreçtir. Oto yıkamak için gerekli olan bilgi deneyim, size müşteri kazandıracaktır. Oto yıkama dükkanı trafiğin yoğun olduğu yerlerde seçilirse daha kazançlı olacaktır.
Oto Yıkama Dükkanı Ruhsatı Almak için Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir
- İtfaiyeden alınacak rapor
- İş yeri açma dilekçesi
- İmar belgesi
- Dükkan tapu fotokopisi
- Kira sözleşmesi
- Oda kayıt evrakları
- Ustalık belgesi
- Kimlik fotokopisi
Yeterli olacaktır.
Oto Yıkama Dükkanı Olması Gereken Malzemeler Nelerdir
Dükkanınızda en iyi hizmeti vermeniz için en temel malzemeleriniz olmalıdır. Araç yıkama için gerekli tüm kimyasal temizlik ürünleri parfümleri, cam bezleri, pompa makinesi, tazyikli su tabanca çeşitleri, kağıt paspaslar, araç tekerlek jantını temizleyecek özel solüsyonlar, köpükler olmalıdır. Ek olarak her oto yıkama dükkanında pasta cila makinesi olmalıdır. Her dükkanda bezleri sıkmak için merdane, koltukları yıkamak için makine, süpürge makinesi, soğuk yıkama makinesi bulunmalıdır.
Lüks yerlerde araç temizleme iç dış olarak 100 liraya, daha düşük muhitlerde ise 30-50 lira hizmet bedeli alınarak yapılmaktadır. Böyle bir dükkanda lastik değiştirme araç yağ değişimi yapma gibi hizmet çeşitliliği arttırılarak gelir arttırılabilir. İş yeri açıldıktan sonra alınan malzemelerin faturalarını saklayarak, ilk fırsatta KOSGEB desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunabilirsiniz. KOSGEB destekleri böyle girişimler için birçok yardımlar vermektedir.
Ayrıca eleman alırken, son derece kalifiye elemanlar almanız; oto yıkama işlemi sırasında oluşabilecek aksilikleri engeller. Oto kaportasında aşırı tazyikli su ile boya kaldırma, cam kırma gibi istenmeyen durumlarda verilen hasarı karşılamak başınızı ağrıtabilir. Ayrıca bu tür kazalar, müşteriyi kaçırır. Marka değeri oluşturmak ve kaliteli bir iş yeri imajı kazanmak kolay değildir ama bir kez kazanılırsa uzun yıllar size para kazandırabilecek bir iştir.