Hipertansiyon Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, birçok nedenden dolayı oluşan yüksek tansiyondur. Gerekli önleyici tedbirler alınmadığı takdirde ülkemde her üç yetişkinden biri ciddi hastalıklara ve organ hasarına neden olabilecek yüksek tansiyondan (hipertansiyon) muzdariptir. Genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyonun nedenlerinden biri olmasına rağmen, çoğu hasta hala yüksek tansiyonun nedenini bilmiyor. Kontrol edilmesi gereken yüksek tansiyon, kan basıncının ani yükselmesinde beyin kanamasına ve felce neden olabilir.

Yüksek Tansiyon

Hipertansiyon, kanın kan damarlarının duvarlarında kan damarlarına uyguladığı yüksek basınçtır. Hipertansiyonun majör ve / veya minör kan basıncı normalden yüksektir. Hipertansiyon bazı kişilerde herhangi bir belirti vermeyebileceği gibi, o kişinin günlük yaşamına da engel teşkil etmez. Hasta uzun yıllar yüksek tansiyonu olduğunu bilmeden yaşamaya devam edebilir. Yüksek tansiyon; böbreklere, beyne, kalbe ve damar sistemine zarar verebileceği ve uzun süre herhangi bir belirti göstermediği için “sessiz katil düşman” olarak da bilinir. Yüksek tansiyon nedeniyle, yemek yiyen organların kan damarları tıkanabilir, genişleyebilir veya yırtılabilir. Yüksek tansiyon organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliğine neden olur. Uzman kontrolünde “yüksek tansiyon” takibi yapılmalıdır.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

“Sessiz düşman” katili terimi, yüksek tansiyon için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Nedeni, yüksek tansiyonun böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine yıllarca hiçbir belirti vermeden zarar verebilmesidir. Bu nedenle tansiyon, strese göre ölçüldüğünde baş ağrısı, baş dönmesi, Nefes darlığı, kalp arkadaşı, göğüs ağrısı, görme bozukluğu oluşabilir.

  • Halsizlik hali
  • Yorgunluk hali
  • Burun kanaması durumunun oluşması
  • Kulaklarda çınlama başlaması
  • Yürüme ve merdiven çıkmada güçlük çekmek
  • Normalden daha çok sık tuvalete gitmek
  • Gece uykudan uyanıp idrar çıkmak
  • Bacaklarda şişlik oluşması

Bir veya daha fazla hipertansiyon belirtisi hissettiğinizde, doktorunuza danışmalısınız. Her 100 kişiden biri, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, baş dönmesi ve bazen böbrek yetmezliğine neden olabilen çok yüksek tansiyondan (kötü huylu hipertansiyon) mustariptir. Bu acil bir durumdur ve organ hasarını önlemek için hastaneye kaldırılmalısınız. Yüksek tansiyon, çift görme, dilde topaklar, yüzde veya vücutta uyuşma durumunda da yüksek tansiyonu hissettirebilir.

Yüksek Tansiyon Tanısı Nasıl Konur?

Kan basıncı ideal değerin üzerinde olduğunda yüksek tansiyon oluşacaktır. Kan basıncınız 140/90 mm Hhg’den yüksekse, yüksek tansiyonunuz olabileceği anlamına gelir. Uzman kontrolünde hipertansiyon teşhisi, hastalığınızın boyutunu ve tedavinin seyrini belirleyecektir. Kan basıncı bir defada ölçülerek tanı konulamaz. Kan basıncını etkileyen birçok faktör vardır. Bir heyecan veya panik durumunda, kan basıncı anında yükselecektir. Bu nedenle doğru teşhis ve teşhis için yaklaşık 2 hafta boyunca haftada birkaç kez ölçümler yapılmalıdır. Hipertansiyon teşhisi için detaylı fizik muayene, elektrokardiyogram, eko kardiyogram, 24 saat tansiyon takibi ve laboratuvar testleri gereklidir. Sağlık açısından yüksek tansiyonu teşhis etmek için tansiyon ölçümünden bir saat önce yemek yemeden, dinlenmeden, sigara içmeden ve içmeden kahve içmelisiniz.

Yüksek Tansiyon Tedavisi

Hipertansiyon tedavisinin amacı kan basıncını 140/90 mm hg Hg’nin altına düşürmektir. Hastanın şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve organ hasarı varsa tansiyonu düşürülmelidir. Yaşam tarzı değişiklikleri, hipertansiyon tedavisinin temelidir. İlaç tedavisi aynı zamanda hipertansiyon tedavisinin önemli bir parçasıdır. Yüksek tansiyon tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü ve tuz alımı çok önemlidir. Hipertansiyon tüm tedavilere dirençliyse, renal arter tedavi edilerek kan basıncı kontrol edilebilir. Yüksek tansiyonun neden olduğu felç, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkları önlemek için erken teşhis çok önemlidir. Hipertansiyonun erken teşhisi ve kontrolü yaşam kalitesini etkilemeyecektir.

Diğer tüm tedaviler gibi, hipertansiyon tedavisi de kişiselleştirilmelidir. Hipertansiyon tedavisinde kullanılan tansiyon ilaçlarının bağımlılık yapıcı veya zararlı olduğuna inanmak yanlış olup, ilacın sürekli ve uzun süreli kullanımının yan etkilerine dayanarak bu durumdan kaçınmak yanlıştır. Günümüzde kullanılan ilaçlar, kan basıncını düzenlerken kardiyovasküler sistemi koruyabilir ve böbrek fonksiyonunun bozulmasını önleyebilir. Aslında amacı, ilaç tedavisi sırasında kan basıncını kontrol ederken diğer organları korumaktır. Hasta için doğru ilacı seçmek de önemlidir. Ayrıca hasta tamamen kontrol edildikten ve tansiyonu ayarlandıktan sonra ilacın kesilebileceği unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu