Temettü Nedir? 2023 Yılında Temettü Veren Hisseler Hangileri

Temettü, borsada bir şirketin belli bir zaman dilimi içerisinde, özellikle son 1 yıl içerisinde elde ettiği kar payı olarak ifade edilmektedir. Bir şirketin ortaklarının, net kar üzerinden elde ettikleri kazanç olarak da belirtilmektedir. Bu, hem nakit olarak hem de hisse senetleri olarak, 2 şekilde dağıtılmaktadır.

Temettü Hissesi Nedir?

Şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ortaklarına sağlamış olduğu haklardan birisi de temettüdür. Kısacası kârdan pay alma olarak isimlendirilebilir. Daha net bir tanım yapmak gerekirse; işletmelerin ortaklarının, dönem boyunca elde etmiş oldukları kârdan pay alma yani edilmiş olan toplam kârdan herkesin üstüne düşen miktarı almasına temettü denmektedir. 

Bahsi geçen şirketin yatırımda bulunmuş yatırımcıya ödeyecek olduğu temettü, yıl içinde yıl boyunca edilmiş olan yıllık net dönem kar oranına göre belirlenmektedir.

  • Ortaklardan bu hakka sahip olanlar, ödenmiş olan sermaye içindeki sermayeye düşen hisse senedi miktarına göre paylarını alırlar.
  • Bu işlem sayesinde hangi ortağın ne kadar pay alabileceği belirlenmiş olur.
  • Yıl boyunca edilmiş olan bu kâr oranından vergi ve diğer giderler çıkarılmaktadır.
  • Çıkarılan giderlerden sonra geriye kalmış olan kısmında % 20’sinden az olmamak kaydıyla dağıtımı gerçekleştirilmektedir.
  • Bahsettiğimiz bu işleme de temettü dağıtımı denilmektedir.
  • Temettü, ister hisse senedi isterse de nakit olarak dağıtılabilir.
  • Bu seçim temettüyü kullanacak kişinin inisiyatifine kalmıştır.
  • Temettü hisse senedi olarak dağıtılırsa bedelsiz sermaye artırımına eklenerek, karşılık olarak yeni pay senedi verilir.
  • Uygulanan temettü işleminin kararı, sorumlu yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınmaktadır. 

Borsada Temettü

Borsada Kar payı ya da temettü olarak isimlendirilen bu durum, dönem içerisinde şirketlerin elde etmiş olduğu kazançlardan hisse senedi, nakit ya da her ikisini de hak sahibi olan hissedarlarına kâr payı olarak dağıtması anlamına gelir. Dağıtılacak olan temettüden şirket hissesine sahip olan tüm ortaklar edilen kârdan pay alma hakkına sahip olabilecektir.

Temettü dağıtacak olan şirketin ortaklığında bulunan yatırımcılar, ödenmiş olan sermaye içinde bulunan hisse senedi miktarına göre kârdan pay alabilir. İlgili temettü oranları bu konuyla ilgilenen yatırımcıların oldukça önemle takip ettiği bir konudur. Şirketlerin yıl sonundaki bilançolarına göre pay edilecek olan temettü oranları belirlenmektedir. 

Temettü Nasıl Alınır?

  1. Yatırımcılar şirket hissesine sahip olmak kaydıyla temettü almaya hak kazanabilirler.
  2. Şirket hissesine sahip olmadan temettü almaya hak kazanılamaz.
  3. Hem bu sayede de ilgili şirkete ortaklık etmiş hemde kar payından yani temettüden almaya hak kazanmış olurlar. 

Şirketlerin kar payı dağıtımında 1 gün önceye kadar almış olduğu hisse senedi, bu paydan yararlanmak isteyen yatırımcıların temettü alma hakkını sağlamaktadır. Şirketler ortaklara yıl boyunca edilmiş olan kar paylarından oluşan temettü dağıtım kararını yönetim kurulunun teklif vermesiyle genel kurulda alarak dağıtım tarihini hissedarlara duyurur. Dağıtılacak olan temettü hisse senedi veya nakit olarak verilecek ise pay alacak olan şirket ortaklarının yatırımı yapılacak hesaplarına otomatik şekilde aktarılabilir. 

Temettü Dağıtımı Nedir? 

Temettü dağıtımı farklı yollarla yapılır. Bu yollar, nakit, hisse senedi ya da bir kısmı nakit bir kısmı hisse senedi olarak verilir. İlgili şirket olurda bedelsiz sermaye artırımına gidecek olursa temettüyü hisse senedi olarak verebilir. Bu noktada bahsi geçen şirketin belirlenmiş olan güncel piyasa değer oranı baz alınarak yatırımcılara hisse verilir.

Temettü dağıtma kararı alan ilgili şirket borsa da herhangi bir işlem görmüyorsa dağıtacak olduğu ilk temettü payını nakit olarak vermek zorundadır. Yatırımcılara verilecek olan temettü ödemeleri genel olarak Mayıs ayının sonlarına doğru yapılmaktadır. 

Şirketlerin temettü dağıtımı uygulamak gibi zorunlu bir şartı yoktur. Ancak şirketlerin piyasada adını duyurabilmesi ve tercih edilen bir şirket olabilmesi için önem teşkil eden bir husustur.

  1. Temettü dağıtımı yapan şirkete pozitif geri dönüşler sağlamaktadır.
  2. Bu sayede bir nevi kendi reklamını yapmış olacaktır.
  3. Temettü dağıtımı yapan şirketler yatırımcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Temettü dağıtımı konusunda verimliliği yüksek şirketler yatırımcılara ve yatırım yapmayı düşünen kişilere daha çok güven vermektedir. Bu konuda yatırım yapmayı planlayanlar için hem temettü gelirinin olması hemde sermaye gelirine sahip olunmasını sağlayan şirketler için daha karlı ve kazançlı gözüyle bakılmaktadır. 

Temettü Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? 

Temettü hesaplama işlemi hakkındaki örnekleri aşağıda görmeniz mümkündür;

  • Şirket olarak %40 temettü ödemesi yapılması planlanıyor.
  • Yatırımcılardan herhangi birinde bu şirketin 100 adet hissesi var. 
  • Bu hisseler yazılı değerle ölçülür. Bu hisselerin değeri borsada 1₺ olarak geçmektedir. 
  • Bu duruma göre yatırımcı hisse başına 40 kuruş temettü almaktadır. 
  • Yatırımcının elinde 100 adet hisse bulunduğundan dolayı toplam olarak 40₺ temettü ödemesi almış olur. 

Bu kısımda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Sahip olunan hisse senedinin fiyat değeri, alınan pay başına temettü kadar düşmektedir. 

  1. Yatırımcının elinde 10 ₺ bulunuyorsa bu noktada 0.60 ₺’den işleme alınmaya başlayacaktır.
  2. Temettü alabilmeniz için temettü dağıtımı yapılacağı günden 1 gün öncesine kadar hisseye alım emri vermiş olmanız yeterlidir.
  3. Ancak yapılan temettü ödemesinden sonra alınan hissenin fiyatının düşeceğini unutmamakta fayda olacaktır.
  4. Bu işlem temettü ödemesi ve hisseye uzun süreli yatırım yapacak kişiler için avantaj sağlayacaktır. Kısa sürede bir avantaj sağlamayacaktır. 

Hisse Senetlerinde Temettü Garantisi Var Mıdır? 

Sahip olunan hisse senetlerinde sabit bir getiri olmadığı gibi temettü içinde aynı şey söylenebilir. Sebebi ise şirketlerin zarar etme ihtimalinin olabilmesidir. Bu konuda temettü için yatırım yapacak yatırımcılara önceden temettü dağıtımı  konusunda garanti verilememektedir. Şirketlerin sahip oldukları net gelirleri üzerinden vergi ve yedek akçe gibi kesintiler yapılmaktadır.

Bu kesinti sonucunda da minimum değer %20’lik kısım üzerinden olacak şekilde dağıtım işlemleri gerçekleştirilmektedir. Buna bağlı olarak bu konuda herhangi bir rakam vermek yanlış olur. Yapılan temettü dağıtımının dışında avans işlemi de mümkün olmaktadır. Sermaye Piyasası Kurulu’nun ettiği tebliğde yazılmış olan şartlara uyum gösteren yatırımcılar için bulunan dönem aralarında kar payı üzerinden avans verilmektedir. 

Temettü Veren Hisseler 2023

  • CEMTS (Cemtaş Çelik Makina Sanayi) 
  • ADEL (Adel Kalemcilik)
  • AKMYG (Akmerkez Gayrimenkul) 
  • BIMAS (BİM Marketler zinciri) 
  • OSMEN (Osmanlı Menkul)
  • YONGA (Yonga Mobilya) 
  • AGHOL (Anadolu Holding) 
  • EGEEN (Ege Endüstri ve Ticaret) 
  • CLEBI (Çelebi Yer Hizmetleri) 
  • LKMNH (Lokman Hekim) 
  • AYES (Ayes Akdeniz Yapı)
  • BFREN (Bosch Fren Sistemleri ) 
  • TKFEN (Tekfen İnşaat) 

En Fazla Temettü Vermiş Şirketler

Yatırım yapılmasındaki amaç, uzun vadede iyi kazançlar elde etmek olduğundan, alınan hissenin karlılığının da sürdürülebilir yani istikrarlı bir yatırım olmasına özen gösterilidir. Bir şirket, temettü kazançlarını, yatırımcısıyla paylaştığı sürece kar getirecek bir yatırım olma özelliğini de taşımaktadır.

Yatırım için seçilen şirketler arasında, döviz fazlası olan şirketler tercih edilmedir. Sanayi odaklı bir hisse alınacaksa eğer, ihracat ağırlıklı hisseler daha çok kazandıracak hisseler olmaktadır. Ayrıca, iyi temettü veren şirketler, defansif şirketler olarak göze çarpmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, geçmişte en yüksek temettü verim oranıyla, Oyak Grubu şirketlerinden Adana Çimento, bolu çimento %10’un üzerinde temettü performansını yakalamıştır.

En çok temettü dağıtmış şirketlerin başında ise; 8,5 milyar ₺ ile Türk Telekom başı çekmektedir. Takip eden şirket ise, 3,4 milyar ₺ ile Tüpraş, 2 milyar ₺ civarında dağıtılan oranla, İş Bankası, Akbank, Ford Otosan, ortaklarına temettü dağıtmıştır.

Temettü Emekliliği Nedir? 

Temettü emekliliği bir nevi bireysel emeklilik sistemine benzerlik göstermektedir. Temettü emekliliği, temettü veren şirketler ile düzenli yatırımlar eşliğinde çalışılması veya uzun vadeli birikim sonucunda biriken miktarın tek seferde toplu olarak yatırılmasıyla beraber ilk haline göre oldukça büyük bir portföye ulaşması anlamına gelmektedir.

Emekli olma durumu, geçmiş dönemlere oranla çok daha zor bir hale gelmiştir. Emekli olmak isteyenlerin emeklilik yaşları yükselmiş bu da emekli olmayı zorlaştıran en büyük etkenlerden birisi olmuştur. Yaş sınırı kadınlarda 60 erkeklerde ise 65’e kadar çıkarılmıştır. 

  • Nüfusunun %50’lik dilimi geçimini asgari ücret üzerinden sağlamaktadır.
  • Asgari ücret üzerinden geçimini sağlayanların da sigorta primi en düşük değerden yatırılmaktadır.
  • 2023 yılı itibariyle net belirlenen asgari ücret 2.825 ₺ olarak belirlenmiştir.
  • Bu verilere göre alınan en düşük emeklilik maaşı ise 1.500 ₺ olmuştur.
  • Bu fiyat yeni emekli olanların ilk başta alacağı fiyat olabilir.
  • Ne kadar emekli maaşı alınacağı, hangi kurumdan ve koldan emekli olduğunuz konusuyla değişiklik gösterecektir. 

Ülke olarak emeklilik anlamında yeni reformlar yapılmazsa hayatı boyunca asgari ücretli bir işte çalışmış ve sonunda emekli olmuş bir kişi emeklilik maaşını asgari ücretin altında almak zorunda kalabilir. Bahsedilen emekliliğe geçiş protokolü sürdürülen çalışma hayatının başında gelecek için belirli bir yatırım yapmak isteyen herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Bu olası durumun önüne geçebilmek için temettü emekliliğini inceleyip tercih edebilirsiniz. 

Temettü Emekliliği Örnekleri Nedir?

Bu yatırımı yapanların en büyük amacı, maaşı olan ve harcamalarını yaptıktan sonra geriye kalan, yani artan paralarla veya belli bir birikim sonucunda elde edilen paralarla, temettü verimi yüksek şirketlere düzenli olarak yatırım yapmak olarak söylenebilmektedir.

Uzun vadede, en az 50 yıl çalışarak emeklilik hakkı kazanacak bir kişiye, doğru yatırımlar ve stratejilerle, 15-20 yılda emeklilik parasını oluşturacak kadar kazanç sağlayabileceği bir yatırım olması, özellikle yatırımcılar için ilgi çekici özelliğini ilk sıralarda tutmaktadır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu