En İyi ve Popüler Canlı Yayın Uygulamaları 2023

En İyi ve Popüler Canlı Yayın Uygulamaları Andy Warhol’un “herkes gün geldiğinde 15 dakikalığına da olacaktır” sözünü doğrular nitelikte. Sosyal medya çılgınlığının giderek katlanmasının etkisiyle her gün yeni bir yenilik yer ediyor yaşamamıza. Artık canlı yayınlar yalnızca TV kanallarıyla sınırlı kalmayarak farklı birçok platform üzerinden de yapılabiliyor.

Arkadaş, eş ve dostlarınız dışında takipçilerinle canlı yayınlarla buluşup sesinizi büyük kitlelere duyurmayı başarabilirsiniz. Hatta aynı yerde olmasanız da ayrı bölgelerden bile aynı canlı yayın üzerinde buluşmanız mümkün. Sektöre yönelik bi çok firma farklı yazılımlarla sektöre giriş yaptı. Fakat en iyisi, kullanışlısı hangisi? En İyi ve Popüler Canlı Yayın Uygulamalarını sizler için listeledik.

Twitch

Twitch Canlı Yayın Uygulaması canlı yayınlar konusunda video ve kliplere olanak tanımasının da etkisiyle özellikle de canlı oyun içeriğinde yayın yapan oyun severlerin en popüler mekanıdır. Platform üzerinde amatör oyunlara yönelik yapılan çok sayıdaki yayınlar dışında profesyonel bir şekilde oynanan eSpor maçları da karşınıza çıkabilir.

Twitch üzerinde canlı yayın yapabilmek için;

  • Uygulamayı açınca ve sağ üstte yer alan Profil simgesine tıklayın.
  • Ardından “Canlı yayına git” bölümüne giriş yapın
  • Açacağınız canlı yayının kategorisini seçip açıklamasını yazın ve “akışa başla” yazısına tıklayarak canlı yayınınıza başlayın.

Ayrıca bir dip not olarak aktaralım ki, cep telefonu üzerinden canlı yayın yapacaksanız türünüz yalnızca “Yatay mod” üzerinde olabilir. Yayını açarken dilerseniz sohbeti gizleyip sessize alabilirsiniz. Ayrıca yayın tamamlanınca platform üzerinden başka mecralarda paylaşılma imkânı da verilmektedir.

Açtığınız yayınlar üzerinden sistem sizlere bağış toplayıp para kazanma imkânı tanıyor. Yayınların ağırlığı Oyun ve Genel üzerinde yapılır. Sistemi Adult yayınlara karşı oldukça sert ve direkt olarak engellemektedir.

Discord

Discord canlı yayın uygulaması aslında uzun süredir var olsa da son dönemlerdeki oyun üzerinden açılan yayınlar bu yazılımın da daha popüler bu konuma gelmesine neden oldu. Çalışma sistemi Twitch’ten oldukça farklı. Discord uygulamasında kendinize sunucu ve özel kanallar oluşturuyorsunuz.

Yapacağınız yayın da sunucu ya da kanalınıza özel oluyor ve orada kalıyor. Anlayacağınız discord daha bireysel bir yazılım. Diğerlerine yayını ancak bilgisayarınızın ekranı vs. Paylaşarak yapabilirsiniz.

Bigo Live (bigo.tv)

Bigo live ülkemizde diğerlerinin biraz gerisinde kalsa da dünya genelinde en çok kullanılan canlı yayın uygulamalarından bir tanesidir. Twitch kadar eski bir mazisi yok. Daha yeni bir yazılım. Kullanımı oldukça kolay olduğu için onu tercih etmelerine neden oluyor. Bigo live’ı oyun severlerin dışında dil ya da dans gibi farklı kategorilerdeki birçok meraklı takip etmektedir.

Buradaki canlı yayınlarla kendilerini geliştiriyorlar. Yayın içinde birçok hediye seçenekleri bulunuyor. Bu seçenekler de yayını yapan kullanıcıya para kazanımı olarak geri dönmektedir. Bu özellik +18 yayın yapanların da iştahını kabartıyor. Özellikle bayan kullanıcılar bu program üzerinden ciddi anlamda gelir elde etmektedir.

WatchESPN

WatchESPN oyun oynayanlar dışında daha çok spor yapanların kullandığı bir platform. Eğer bir spor tutkunuysanız ve izlediğiniz yayınlar bunlar üzerindeyse bu seçenek tam da sizlere göre! 

Basketbol ağırlıklı olmakla birlikte, Voleyboldan Bez Bal’a kadar farklı birçok seçenek karşınıza çıkıyor. Tek olumsuz yanı içindeki ücretli paketler. Bu paketleri alarak arşiv yayınlarına ulaşıp onları da izleyebiliyorsunuz. Fakat bu tamamen sizlerin tasarrufunda, dilerseniz almayabilir ve ücretsiz kullanabilirsiniz.

Twitter Scope

Twitter her ne kadar sosyal medyada ki en büyük yazılı kaynak olsa da, canlı yayın yapmak isteyen kullanıcıları için de Twitter Scope uygulamasını geliştirdi. Twitter Scop’un en büyük özelliği yayına başlamadan önce kendinizi gözlemleme şansınızın olması. Direkt yayına başlamadığınız için hazırlık aşamanızı tamamladıktan sonra yayına başlayabilirsiniz. Dilerseniz herkese açık yayınlar yapabileceğiniz gibi dilerseniz de sadece seçtiğiniz kişilere özel yayınlar yapabilirsiniz.

Eğer yayın türünü “Herkese açık” olarak seçerseniz tüm takipçilerinize yayına başladığınıza dair otomatik bir bildirim gönderilir. Hatta bir de bu yayınınız tweet atarsanız yayına katılan kişi sayısı oldukça fazlalaşacaktır. Onları orada tutmak da sizin yeteneğinize kalmış.

Instagram Live

Instagram sosyal medya kullananların en çok tercih ettiği canlı yayın uygulamasıdır. Her ne kadar resimlere bakıp, hikayeler paylaşsanız da takipçilerinize özel yayında açabilirsiniz. Instagramda canlı yayın yapabilmek için;

  • Instagram’ı telefon ya da tabletinizden açın 
  • Hikâye ekle bölümüne girin
  • Canlı video başlat seçeneğine tıklayın

Canlı yayına başladığınızda takipçilerinizin tamamına yayına başladığınıza dair bir bildirim gidecektir. Canlı yayın yaparken kapatmak istediğinizde “Yayını sonlandır” seçeneğine basmanız yeterli. Bu aşamadan sonra sizlere canlı yayında ulaştığınız toplam kitlenin sayısal rakamı çıkacak.

Ayrıca yayını açmadan hemen önce yayın ayarlarına girerek yayınınızı dilerseniz yalnızca seçtiğiniz kişilere yapmanız da mümkün. Canlı yayını kaçıran takipçileriniz için yapmış olduğunuz yayınızı tamamlandıktan sonra hikayenizde 24 saat süreyle yayınlayabilirsiniz.

Facebook Live

Facebook Live’ın Instagramdan en büyük farkı bilgisayar üzerinden web tarayıcısıyla ya da uygulama özelinde yayın yapma imkânı tanıması. Yapısı Instagramla benzer özelliklerdedir. Analitik yönden baktığımızda, Instagram toplam izleyici sayısı gibi özellikleri barındırdığı için bir tık önde diyebiliriz.

Facebook’ta canlı yayın başlatmak için;

  • Uygulamayı açın ve Sol üst köşede yer alan “kamera” simgesine tıklayın.
  • Sağa kaydırarak “Canlı yayın” seçeneğini bulun.
  • Bu aşamada dilerseniz canlı yayınınız için bir açıklama yazabilirsiniz.
  • Dilerseniz arkadaş seçimlerini yaparak yayını yalnızca belirli kitleye yapabilirsiniz.
  • Son aşamada “Canlı video başlat” sekmesine tıklayın ve yayına başlayın.

Youtube Live Streaming

Youtube Live Streaming de canlı yayını uygulama dışında bilgisayar ortamında yapmaya izin veren yazılımlardan.  Fakat canlı yayını açmak için bazı katı kuralları var. Örneğin, doğrulanmış bir telefon numarası ve az da olsa belirli bir takipçi kitlenizin bulunmasına ihtiyacınız var.

YouTube’da canlı yayına başlamak için,

  • Youtube’u açarak sağ üst köşede yer alan “kamera” simgesine dokunun.
  • Telefon numaranızı daha önce doğrulamamışsanız ve ilk kez yayın yapıyorsanız öncelikle telefon numaranızı doğrulamanız gerekir.
  • Bu aşamada yayının içeriğinin kategori seçimini yaparak devam ediyoruz.
  • Akış bağlantısını Facebook’ta paylaşabilir ve canlı akış penceresine geçebilirsiniz.
  • Yayın aşamasında dilerseniz yorumları kapatabileceğiniz gibi mikrofonu da kapatarak yalnızca görüntü aktarımı yapabilirsiniz.

LiveStream

Livestream’ı diğerlerinden ayıran en büyük özelliği hiç şüphe yok ki ücretli oluşu. Üstelik bunlar çok da düşük rakamlar değil, birçok kesim tarafınca yüksek olarak adlandırabileceğiniz seviyede. Ücretli olması, onu reklamlar açısından cazip kılıyor. Çünkü karşınıza hiç reklam çıkmıyor. Diğer canlı yayın uygulamaları ücretsiz olduğu için can sıkıcı reklamların sık sık karşınıza çıkma ihtimali yüksek.

Streamroot

Streamroot amatör zihniyetlerden öte daha profesyonel düşünenlere yönelik bir uygulama. Streamroot sizlere özel sunucular sunmaktadır. Görüntülü canlı yayın yaptığınız gibi dilerseniz bir DJ edasında radyo yayını da yapabilirsiniz.  Uygulama biraz daha teknik bilgili ve birikimler gerektiriyor. Global şirketler yoğun bir şekilde kullansalar da bireysel canlı yayın yapan amatör yayıncıların diğer alternatiflere yönelmesi onlar için daha iyi olabilir. 

Kickflip

Kickflip yazılım itibariyle açık kaynak kodlu olduğu için emsallerinden biraz ayrışıyor. Eğer yazılım bilginiz varsa kendi sisteminizi oluşturabilmeniz ihtimal dahilinde. Eğer yoksa ve kendi hayallerinizin peşindeyseniz o zaman da bir yazılımcıyla anlaşmanızı tavsiye ederiz. Uygulama size tamamen özgürlük tanımlıyor, kodlarla dilediğinizi yapmanız mümkün. 

Bambuser

Bambuser son dönemlerde daha sık duyulsa da İsveç’te 2007 senesinde kurulan köklü bir firmanın yazılımı. Aslına bakarsanız popülerliğini canlı yayın uygulamasından ziyade “Haber kanalı” olarak kazanmış. Ülke bazından televizyonlarda yayınlanması uygun görülmeyen tüm içeriklere burada rastlamanız mümkün. Tabi bu durum onun birçok ülkede yasaklanmasına neden oluyor. Tıpkı Gezi olaylarından sonra bizim ülkemizde de yasaklandığı gibi

YouNow

YouNow ilk çıktığı dönemlerde blogTV mantığı kapsamında çalışmaktaydı. Sonralarında gösterdiği değişimle canlı yayın mantığını da benimsedi. Yayınlar aşamasında diğer birçok uygulamada olduğu gibi bağış mantığı da bulunmaktadır.

Rakiplerinin biraz gerisinde kaldığından söz edebilir fakat yine de takipçilerinin sayısı azımsanmayacak kadar yüksek seviyelerde. Oyun dışında, sohbet ve +18 gibi farklı kategorilere de yer vermektedir. Yayınlarda sınır yok desek yeri, olanlar bazen “yok artık” dedirtecek türde.

Dacast

Dacast, bulut mantığıyla çalışan bir uygulama. Hem profesyonel hem de amatörlere hitap edebiliyor. Profesyoneller için ek özellikler donatılmış ama bunların her biri ücretli üyeliklerle mümkün kılınmış. Başlangıç seviyesindeki yayıncılar ücretsiz bir şekilde yayın açabilirler. 

Dacast 2015 senesinde Media Reader Choice Awards ismi verilen ve canlı yayın açılabilen uygulamaların değerlendirilmesinin yapıldığı bir oylamada finalist olduktan sonra piyasaya adını daha sağlam bir şekilde duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu