Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu Nedir?
Konu Başlıkları
Batı Nil virüsü, yıllar içinde dünya geneline yayılan bir tür arbovirüs enfeksiyonudur. İlk kez 1937 yılında Uganda’da tanımlanmıştır. Genellikle culex türü sivrisinek ısırması ile bulaşır ve yaz aylarında, Haziran Eylül ayları arasında vakalarda artışa rastlanır. Fakat Batı Nil virüsünün hızlı yayılma sebebi, bu tür sivrisineklerin farklı kanatlı hayvanları da ısırarak enfekte etmesidir.
En çok enfekte olmuş kuşlar bu virüsü çok uzak bölgelere taşımaktadır. Kuşların göç dönemleri de hastalığın yayılması için oldukça etkili bir dönemdir. En çok Afrika ve Asya kıtalarında görülmesine karşın son dönemlerde Avrupa ve Amerika kıtalarında da rastlanmıştır. Batı Nil virüsü ülkemizde de kuş göçlerinin yoğun yaşandığı mevsimlerde, göç yolları üzerindeki bölgelerde görülmektedir.
Batı Nil virüsü sivrisinek ve kanatlı, memeli hayvanlardan insanlara geçmektedir. İnsandan insana bulaşmaz. Bulaştığında insan yaşamını tehdit eden bu virüs, bazı nörolojik semptomlara neden olabilir. Virüsün kuluçka süresi 2 ile 15 gün arasındadır. Batı Nil virüsü bazen hiç belirti göstermemekle birlikte, 50 yaş üstü ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda farklı belirtiler gösterebilir. Peki, Batı Nil virüsü belirtileri nelerdir? Batı Nil virüsü tanısı nasıl konur ve nasıl tedavi edilir? Batı Nil virüsünden nasıl korunuruz?
Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Virüs vücuda girdikten 2 ile 15 gün sonra belirti göstermeye başlar. Bazen hiç belirti göstermese bile bazen ölüme kadar giden sonuçlara yol açabilir. Çoğunlukla ilk belirti baş ağrısıdır. Genelde grip benzeri belirtiler gösterir ve bunlara ek olarak baş ve sırt ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal güçsüzlük, deride kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösterebilirsiniz.
Eğer bunlar fark edilmeden hastalığınız ilerler ise, belirtiler de ağırlık da gösterir. Hastalığın ileri safhalarında belirtiler, uyuşukluk, zihin bulanıklığı, titreme, menenjit, felç görülen belirtilerdendir. Küçük çocuklarda yani 0-18 yaş grubunda yanak ve yüzde kızarıklık ve döküntüler de gözlenebilir.
Yapılan araştırmalara göre Batı Nil virüsü, çoğunlukla yaklaşık yüzde 80 gibi yüksek bir oranda belirti göstermez. Gösterilen belirtilerin çoğunluğunda aşırı yüksek ateş görülür. Buna Batı Nil ateşi de denilmektedir. Batı Nil virüsü vakalarının yaklaşık yüzde 20’ si ölümle sonuçlanır. Hastalık sonrası hastalarda, bilinç bulanıklığı, kaslarda kuvvetsizlik, baş ağrısı ve depresyon gibi belirtiler bir süre daha devam eder. Peki, Batı Nil virüsü nasıl teşhis edilir? Nasıl bir tedavi uygulanır?
Batı Nil Virüsü Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bu şüphe ile doktora başvurduğunuzda belirti ve şikâyetlerinizi eksiksiz belirtmelisiniz. Bu belirtilere göre doktorunuz kan testi ve omurilik sıvısı alınarak tespit yapılabilir. Bu virüse karşı kandaki antikor miktarları saptanarak virüs teşhis edilebilir. Peki, nasıl bir tedavi süreci izlenir?
Batı Nil virüsü için geliştirilmiş özel bir aşı veya tedavi yöntemi henüz yoktur. Günümüzde bir salgın halini almaması için aşı çalışmaları yapılmaktadır. Ama bu süreçte hastanın yaşam kalitesini artırmaya ve belirtileri azaltmaya yönelik tedavi şekilleri izlenir. Peki, net bir tedavisi bulunmayan bu virüsten nasıl korunacağız? Birlikte korunma yöntemlerine bakalım.
Batı Nil Virüsünden Korunma Yolları Nelerdir?
Bulaşma şekli insandan insana olmaması sadece sivrisinek ısırıklarına bağlı olması sebebiyle, sivrisinek ısırıklarından korunmak oldukça önemlidir. Riskli bölgelere seyahat öncesi koruyucu sprey ve ilaçlar kullanmak etkili bir yöntem olacaktır. Bu bölgelerde uzun kollu teninizi açıkta bırakmayacak kıyafetler tercih etmelisiniz. Riskli bölgelerde veya seyahatleriniz sonrasında halsizlik, ateş gibi belirtiler gösterdiyseniz sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız.