Baharatçı Dükkanı Açma Maliyeti, İşlemleri ve Kazancı 2023
Konu Başlıkları
Girişimcilerin ilgisini çeken konulardan biri de baharatçı dükkanı açma fikridir. Peki, baharatçı açmak karlı mıdır? Baharatçı dükkanı açmak için ne kadar sermayeye ihtiyacınız var?
Baharatçı Dükkanı Açmak Mantıklı ve Karlı Mıdır?
Öncelikle şunu söylemekte yarar var: Baharatçı açmak çok yüksek sermaye gerektirmez. Bundan dolayı çoğu insan için iyi bir iş fikri olarak öne çıkar. Tıbbi ve aromatik bitki ve ürünlere olan talep dikkate alındığında baharatçı açmanın son derece karlı olduğunu vurgulamalıyız. Baharatçı dükkanı açarken çeşitli detaylara dikkat etmeniz lazım.
Bunlar arasında en önemlilerden biri de şüphesiz ki dükkanın konumu oluyor. Baharatçı dükkanının konumu işlek bir caddede olmalıdır. İşlek olmayan bir alanda baharatçı dükkanı açmak, daha az satış yapmanıza yol açabilir. Bu sebeple de konum faktörüne özellikle dikkat etmelisiniz.
Diğer önemli nokta ise ürün çeşitliliği olmaktadır. Firmanızda tıbbi ve aromatik bitkiler hususunda pek çok farklı ürün seçeneği olmalıdır. Böylece her talebe yanıt verme olasılığınız artış gösterecektir. Çeşitlilik, herhangi bir işletme için önemli olduğu kadar baharatçı işletmesi için de önemli bir konu olarak bilinmektedir.
Baharatçı dükkanı için bir başka önemli konu da tabii ki tecrübe ve bilgidir. Eğer deneyiminiz yok ise bu alanda yeterince bilgi edinmeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü aktarcılara gelen müşteriler çeşitli sorular sorabilmekteler. Bu sorulara doğru yanıt vermek ve müşterinin ihtiyacını doğru şekilde karşılamak önemlidir.
Baharatçı Dükkanı Açmak İçin Ne Kadar Para Gerekli ve Aylık Kazancı Nedir?
Baharatçı açmak isteyenler için standart bir sermayeden söz etmek mümkün olmamaktadır. Çünkü firmanızın konumu, kira gideri, işletmenin büyüklüğü, tadilat için gerekli olan masraflar, ürünler için gereken sermaye, çalışacak insan sayısı gibi pek çok farklı faktör, baharatçı için gereken paranın miktarını etkileyecektir.
Fakat yine de ortalama bir maliyetten söz etmek elbette mümkündür. İşlek bir alanda yaklaşık elli metrekarelik bir baharatçı dükkanı için en azından üç yüz bin liralık bir sermayeyi gözden çıkarmanız lazım. Maliyet bu miktarı geçebilir, altında da kalabilir. Ama toplam maliyetin iki yüz elli bin liradan az olmayacağını söyleyebiliriz.
Baharatçı Dükkanı Açmak İçin İlk Önce Nereye Başvurmak Gerekir?
İşletmeyi kurmak için ilk olarak vergi levhası ve ruhsata ihtiyacınız var. Bunları edinmek için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine girmeniz gerekmektedir. Ayrıca sonradan çalışmak üzere bir muhasebeciyle de anlaşmanız lazım. Vergi levhası yaklaşık olarak iki gün içinde çıkmaktadır. Vergi levhası ile beraber çeşitli belgeleri belediyeye teslim ederek çalışma ruhsatı edinebilirsiniz. Ayrıca İşyeri ve Dükkan Açmak için Devlet ve KOSGEB Destekleri bulunmaktadır.
Baharatçı Dükkanı Açma Ruhsatı Almak Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Baharatçı dükkanı açmak için ruhsat almanız gerekir. Ruhsatı almak için bazı belgeleri beyan etmelisiniz. Gereken belgeler şunları içermektedir:
- İtfaiye Raporu
- Tapu Fotokopisi
- Harç Ödeme Faturaları
- Ticaret Sicil Gazetesi Örneği
- İmza Sirküleri
- Yapı Kullanıma Uygunluk İzin Belgesi
- Ticaret Odalarından Kayıt Bilgileri
- Ustalık Belgesi
- Vergi Levhası
- Başvuru Formu