Akdeniz Ateşi Nedir?
Konu Başlıkları
Ailevi Akdeniz Ateşi sürekli olarak tekrarlayan yüksek derecede ateş ile akciğerde karında veya eklem yerlerinde oluşan ağrılar ile kendini belli eder. Bu hastalık kalıtsaladır. Genetik sebeplerle; iltihaplı ataklarla seyreden Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı, otoenflamatuar bir hastalık olarak açıklanır. Yani kalıtsal gen mutasyonu sebebiyle nedeni belirsiz iltihaplı bir durum oluşur ve bağışıklık sistemi de buna yetemez, yenik düşer. Ayrıca Amiloidoz, proteinin dokuların dışında birikmesine sebep olur ve organlarda hasara neden olabilir.
Ailevi Akdeniz ateşi genel olarak daha çocukken teşhis edilir. Maalesef günümüzde hastalığın kesin bir çözümü bulunmamaktadır. Oluşan şikâyetler hastaların hayatları boyunca sürebilir. Fakat 1970’lerde bulunan “Kolşisin” isimli bitkisel ilaç ateşin ve atakların çok hafiflemesinde etkin rol oynar.
Ataklar bu ilaç sayesinde kontrol altına alınabilir. Bu ilaç sayesinde bu hastalığa sahip olan bireyler ataklar geldiğinde çok çok hafif bir şekilde atlatabilir hatta bazı durumlarda atakların gelmesi tamamen bile engellenebilir. Hastalığın tedavisinin etkili olabilmesi için tedavinin erken başlaması çok önemli bir durumdur. Erken ilaç tedavisi ile hastalığın ilerlemesi önlenebilir.
Hastalığın teşhisini ve tedavisini Romatoloji uzmanı gerçekleştirir. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığına ülkemizde çok sık rastlanmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hastalığın erken teşhisi ve erken tedaviye başlanması çok çok önemli bir durumdur.
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri genellikle çocuklukta kendini gösterir. Ataklar oluşur. Atakların sıklığı herkeste değişiklik gösterir. Sadece ataklar esnasında büyük sorun teşkil eder ataklar haricinde birey normal hayatına devam edebilir, hiç bir sağlık sorunu yoktur. Ataklar ortalama 12 saat ila 36 saat sürer. Hastalanın büyük çoğunluğunda ortalama %90’ında ilk oluşan atak 20 yaşından önce olur ve eklemleri tutan ataklar da günlerce, haftalarca veya aylarca sürebilmektedir.
Sürekli ateşler tekrarlar, ağrılar oluşur. Ve vücudun zarla kaplı olan bölgelerinde karında, kalpte iltihaplanma atakları oluşur. Bunlar oluştuğunda bireyde genelde yüksek ateş görülür ama ateşin normal olduğu bireyler de vardır. Bazı bireylerde kas ağrıları da oluşabilir.
Bu hastalıkla beraber görülen ilk ataklar ateş ve karın ağrısıdır. Bazen bu rahatsızlığa sahip bireyler uzun süre atak geçirmezler. Atakları tetikleyen unsur bilinmemektedir fakat stresin etkili olduğu düşünülmektedir. Çocuklarda görülen ataklar çok ağır olmaktadır, hiç bir günlük olan aktiviteyi devam ettiremediler.
Akdeniz Ateşinin Bulguları Nelerdir?
Yüksek ateş genellikle 38 derecenin üstündedir. Sürekli olan karın ağrısı vardır. Bu karın ağrısı çok çok şiddetlidir, apandisitle karıştırılabilir. Eklem ağrıları görülmektedir. Ateş ve karın ağrısından sonra en sık görülen belirtilerden biri eklem ağrılarıdır. Ayak bileği ve dizlerde ağrı yoğun şekilde görülür.
Genelde 1 ila 2 hafta devam eder ve sonra ağrı geçer. Göğüste ağrı görülür, genelde ateş ile birlikte görülmektedir ve tek taraflı ağrı oluşur. Vücutta kırmızı döküntü görülür. Bu döküntü genellikle diz kapağının altında ve ayaklarda görülmektedir. Kandaki iltifatlarda artış görülebilir. Bu yüzden takibini ve kontrollerin iyi yapılması gerekmektedir.