Zeyilname Nedir? Çeşitleri ve Örnekleri ile Düzenleme

Poliçe içerisinde yer alan koşulların düzenlenmesi ve değiştirilmesi durumunda oluşturulan belgeye zeyilname adı verilmektedir. Zeyilname sigorta poliçelerinin yenilenmesi, iptal edilmesi, ek ilave ve yapılan tüm değişiklikleri içermektedir. Zeyilname ücretli olarak yapılabildiği gibi bazı koşullarda ücretsiz olarak yapılabilmektedir. 

Buna primli veya primsiz zeyilname denir. İkametgâh değişikliklerinde zeyilname primsiz olarak yapılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda prim alınabilmektedir. Bu durumda ise başvuru yapan kişiden ya prim alınır ya da prim iadesi yapılır.  Prim iadesi yapılabilmesi için özellikle satış içerikli sözleşmenin iptal edilmesi gerekmektedir.

Zeyilname yapılan sözleşmelerin düzenlenmesini sağlayan işlemdir. Düzenlenme koşulları bazen sözleşmeye ilave edilecek bir bilgi veya hatanın telafi edilmesi adına olabilmektedir. Belgelerde yapılan her değişiklik zeyilname olarak geçer. Ancak zeyilname belgenin aslı yerine geçmemektedir. Düzenlenme işlemi yapıldıktan sonra belgedeki değişiklikler görebilirsiniz.

Zeyilname Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Düzenlenir?

Hayatımızı daha kolaylaştırmak, kendimizi çeşitli kaza olasılıklarından korumak adına sigorta poliçesine başvurmaktayız. Sigorta çeşidi ne olursa olsun maddi ve manevi garanti olmaktadır. Yapılan sigorta sözleşmelerinde güncelleme, yenileme gibi durumlarda zeyilname işlemi ile düzenleme yapılmaktadır. 

Zeyilname nedir, ne zaman ve nasıl düzenlenir sorusunun yanıtına cevap olarak kısaca açıklayalım. Zeyilname sigorta sözleşmelerini düzenlemek için kullanılan işlemdir. Buna göre zeyilname her türlü sigorta sözleşmesinde gerekli değişikliklere ihtiyaç duyulduğu zaman düzenlenmektedir. 

Örneğin sigorta güncelleme zamanı geldiğinde zeyilname işleminden yararlanılmaktadır. Çünkü değişiklik yapılması gereklidir. Söz gelimi sigorta sözleşmelerinde eğer değişiklik zorunluluğu mevcutsa mutlaka zeyilname yapılması gerekir. Zeyilname ile tarafların güncelliği sağlanmaktadır.

Özellikle sigortalar hata kabul etmemektedir. Yapılan yanlışlar sigortayı olumsuz etkileyebileceğinden hemen güncel bilgiyle değiştirilmesi ve düzeltilmesi talep edilmelidir. Bu yüzden zeyilname çok önemli bir görev üstlenmektedir. Zeyilname yapılmadan herhangi bir sigorta sözleşmesinin değiştirilmesi imkansızdır. Bu yüzden bu konuda hassasiyetli davranılması gerekir.

Zeyilname Nasıl ve Neden Düzenlenir?

Genel tanımı ile zeyilname sigorta evrak düzenlemesidir. Zeyilname yapılabilmesi için evrak üzerinde işlem yapılması gerekir. Buda yüzde yüz değişikliği, düzenlemeye gerektirir. Poliçe sözleşmesinde yapılan küçük bir hata veya bilgilerin güncellenmesi durumunda zeyilname yapılır.

Elbette ki zeyilname yapılabilmesi için ortak hareket edilmesi gerekir. Bu ne demek oluyor diye açıklayacak olursak zeyilname yapılması kararlaştırılan belge sigortalı ve sigortacı arasında ortak anlaşılarak düzenlenmelidir.   

Her iki tarafta belgenin düzenlenmesine onay vermelidir. Bunun yanı sıra sigortacı sözleşmede üstlendiği görevleri yerine getirmeli, sigortalıda sözleşmede yer alan şartlara uymalıdır.

Zeyilname Çift Taraflı Onay Gereği

Zeyilname hazırlanabilmesi için öncelikle sigorta sözleşmesinde adı geçen sigortalı ve sigortacının ortak karar alması gerekmektedir. Sigorta sözleşmesi üzerinde yapılacak düzenleme işlemi de her iki tarafı ilgilendirmektedir. Dolayısı zeyilnamelerde tarafların birinde karşıt görüş durumu varsa hazırlanması olanaksızdır. Zeyilname çift taraflı onay önemli ve gereklidir. Her iki tarafında sözleşmenin düzenlenmesine izni olduğu takdirde zeyilname işlemi yapılmaktadır.

Zeyilname Ne Zaman Düzenlenir?

Zeyilname sigortacılıkta son derece önemli bir işlemdir. Sözleşme evraklarının tekrar düzenlenebilmesine olanak sağlar. Sözleşmede bilgi hatası olduğunda, değiştirilmesi gereken herhangi bir bilgi olduğunda zeyilname 2 tarafın onay vermesi ile düzenlenebilmektedir.

Zeyilname düzenlenmesi gereken her durumda sözleşmeli taraflarında izni ile yapılır. Zeyilnamenin herhangi bir zamanı yoktur. Gerekli durumlarda sigorta sözleşmesi üzerinde zeyilname oluşturarak değişiklik yapılır. Ancak durup dururken zeyilname düzenlenemez. Primli ve primsiz olarak zeyilname işlemi düzenlenmektedir.

Sigorta sözleşmesinde bahsi geçen adres değişiklik gerektiriyorsa primsiz olarak adres değişikliği yapılabilir. Ancak keyfi olarak yapacağınız araç plakası değişikliğinde prim ödemesi yapılması gerekmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Zeyilname Nedir?

Her araç sahibi aracını zorunlu olarak trafik sigortası yaptırması gerekir. Araca trafik sigortası yapılırken çeşitli bilgiler kaydedilmektedir. Araç plakası da aracın kimliğini belirleyen en önemli niteliktir.

Eğer aracın plakası ile ilgili bir sorun, hata veya değişim söz konusu olacaksa zeyilname düzenleme işlemi yapılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası zeyilname işlemi ile tekrar düzenlenerek kayıt altına alınır. Trafik sigortaları üzerinde plaka değişimlerine sıklıkla rastlanılmaktadır.

DASK Zeyilname Nedir?

Dask genel açılımı ile deprem afet sigortalar kurumudur. Bilindiği üzere deprem ile gelen afetlerden maddi ve manevi olarak korunabilmek adına deprem sigortası zorunlu hale getirilmiştir. Dolayısı ile deprem sigortası herkesin yaptırması gereken bir sigorta türüdür. 

Dask zeyilname deprem sigortalarının üzerinde düzenleme yapılmasını sağlamaktadır. Deprem sigortasının yapıldığı ev adresi üzerinde bir değişiklik yapmak durumunda kalınırsa bu sorunun çözmek adına Dask zeyilname hazırlanması gerekir. Zeyilname işleminin ardından Dask sigortası güncel olarak kullanılabilir hale gelmektedir.

Deprem sigortası yapılan adres acele ile yanlış yazılmış veya ikametgâhın değişmesi söz konusu olmuş olabilir. Böyle durumlarda sigortalı ya da sigortacı zeyilname yapılmasını talep etmelidir. Ortak anlaşma sonucu değişiklikler düzenlenmelidir.

Zeyilname Belgesi için Örnekler Nasıl Bulunur?

Zeyilname sigorta sözleşmelerinin güncel olarak düzenlenmesinde etkilidir. Zeyilname yapılmadan herhangi bir bilgi sözleşme ekletilemez ya da çıkartılamaz. Bu yüzden sigortalı olan kişi, sigorta yaptırdığı sigorta şirketi ile durumu ayrıntıları ile konuşup anlaşmalı ve zeyilname ile ilgili bilgileri sözleşme üzerinde göstermelidir.

Zeyilname belgesi için örnekler oldukça fazladır. Herhangi bir sigorta sözleşmesinde yapılabilecek basit hata zeyilname oluşmasına neden olabilir. En çok isim ve adres değişiklikleri için zeyilname yapılmaktadır. Trafik sigortalarında araç plakaları, deprem sigortalarında ise adres değişiklikleri yüzünden zeyilname oluşturulmaktadır. Güncel bilgiler sözleşmeler için önem teşkil ettiğinden mutlaka zeyilname düzenlenmesi hazırlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu