Mülakata Katılacağım Ne Yapmalıyım Nelere Dikkat Etmeliyim?

Mülakat kurum, şirket ve firmaların işe alımlarında geçmeniz gereken olmazsa olmaz basamaklardan biridir. Hayallerinize giden yollarda kendinizi ve amacınızı resmi bir şekilde tanımlayıp tanıtacağınız ilk ve belki de en önemli noktadır. O yüzden mülakat sürecini doğru ve sağlıklı geçirmek oldukça mühimdir. Bu yazımızda mülakat sürecinde neleri yapıp nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili işe yarar bilgileri sizlerle paylaştık.

Mülakatta Kendimi Nasıl Daha İyi Tanıtabilirim?

Kendinizi ve hedeflerinizi doğru bir şekilde tanıtmak girdiğiniz mülakattaki temel hedeftir. Bu yüzden mülakata hazırlanan kişilerin kafalarında dönen ilk soru genelde “mülakatta kendimi nasıl daha iyi tanıtabilirim?” şeklindedir.

Bunun için öncelikle elde etmeye çalıştığınız pozisyon ve iş başvurusunda bulunduğunuz kurum hakkında yeterli bilgiye ve donanıma sahip olmalısınız. Özellikle ezbere dayalı bilgilerin mülakat öncesi tekrar edilmesi ihmal edilmemelidir. Bunun dışında yorumsal sorularla ilgili ezber yapmanız elbette mümkün değildir. Yorumsal sorularda heyecanınızın ve psikolojinizin, vereceğiniz cevap üzerindeki etkisi oldukça büyüktür.

Çünkü yorum sorularında konu hakkındaki genel fikir ve bakış açılarınız devreye girecek ve ne kadar etkili açılımlara sahip olsanız bile heyecan veya stresten bunları ifade edememeniz sizi istemediğiniz sonuçlara götürebilecektir. Bu yüzden heyecan ve stres kontrol altında tutulmalı, özellikle yorum sorularında kendinize ait cümleler kullanılmalıdır. Çünkü zannedilenin aksine edebi ve fazla süslü cümleler, genelde mülakatta size eksi puan olarak geri döner. Bunun yerine basit, net ve özgün ifadeler sizi zafere bir adım daha yaklaştırır.

Mülakatta Heyecan Yapmamak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Mülakatın temel problemlerinden biri olan heyecan asla ihmal edilmemesi gereken parametrelerden biridir. Doğru taktiklerle heyecanın üstesinden gelmek sandığınızdan çok daha kolaydır. İşte mülakatta heyecan yapmamak için yapılması gerekenler:

  • Mülakat öncesi bol bol pratik yapın. Özellikle mülakatına gireceğiniz iş ile ilgili öznel konuları bu tarz şeylerle ilgilenen başka kişilerle münazara edin. Kimseyi bulamasanız bile kendi kendinizle konuşun! Kendi argümanlarınızı sunun ve yine o argümanları çürütmeye çalışın. Bu sayede konuşma sırasındaki motivasyonunuz ve ifade alışkanlığınız artacak bu da heyecan konusunda size ciddi yarar sağlayacaktır.
  • Şartlanmış bir beyinden kurtulun! Başvurduğunuz iş her ne olursa olsun “ bu iş olmazsa olmaz benim için” gibi yanlış bir düşünce sizi strese ve heyecana sürükleyecektir. Her zaman için farklı alternatiflerinde var olduğunu unutmayın! Kaybetmeyi kabullenebilen bir yaklaşım sizi başarıya bir adım daha yakın tutacak ve aşırı heyecanın önüne geçecektir.
  • Mülakat öncesi kendinizi ses kaydına veya videoya alın. Mülakat öncesi kendi kendinize yapacağınız görsel ve işitsel çalışmalar mülakata daha hazır bir şekilde girmenizi sağlar. Buda fazla heyecana karşı oldukça yarar sağlayacaktır.
  • Sizi dinleyenlerden ziyade konuya odaklanın. Bu hayatınızın her alanında konuşmalarınızın kalitesini arttıracaktır. Mülakat içinde bu durum geçerlidir. Odak noktanızı sizi mülakata alan kişilerden ziyade konuda tutmanız, istenmeyen stres ve heyecana karşı etkili bir savunmadır.

Mülakata Giderken Nasıl Giyinmeliyim?

“Mülakata giderken nasıl hazırlanmalıyım, mülakata giderken nasıl giyinmeliyim?” gibi sorularda mülakatla ilgili kafaları kurcalayan diğer hususlardır. Bununla ilgili ipuçları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Erkekler daha açık renklerde kadınlarsa daha koyu tonlarda kıyafetler tercih edilmelidir. Çünkü erkeklerin kullanacağı ceket, gömlek ve kravatlarda ki koyu renkler mülakata fazla ciddi bir hava katabilir. Kadınlarda ise tam tersine bu durum  -kahverengi hariç- daha çok güven verici duracaktır. Bu yüzden kadınların siyah, lacivert gibi renkler tercih etmesinde fayda vardır.
  • Takı konusunda abartıya kaçılmamalıdır. Kadınlar için göze batan küpeler erkekler için fazla büyük saatler bu tarz yanlış kullanımlara örnek verilebilir.
  • Üst baş temizliği elbette oldukça önemlidir. Sadece mülakata gitmek için yola çıkmadan önce değil, mülakat yerine vardıktan sonrada genel bir üst kontrolünün yapılmasında fayda olacaktır.
  • Karşı tarafı boğmayacak hafif ama güzel bir koku tercih edilmelidir. Sizi mülakata alacak kişilerin güzel bir koku duyumsaması elbette sizin için olumlu bir parametredir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu