Elektrik Mühendisi Nedir, Ne İş Yapar ve Nasıl Olunur? 2023

İş dünyası içinde çok değişik türden meslekler bulunuyor. İnsanlar gerek kendi istemlerine göre, gerek ise aldıkları eğitimlere göre farklı alanlarda çalışıyorlar. İş yaşamında olan meslekleri mavi yakalılar ve beyaz yakalılar olarak iki ana eksende incelemek mümkündür.

Mavi yakalılar emek eksenli olarak çalışırken beyaz yakalı olarak tabir edilenler ise genelde masabaşı olarak çalışırlar. Lakin öyle meslekler de vardır ki hem masa başı, hem de aktif olarak iş yaşamında olabilirler.

Bu bölgelere verilebilecek olan en bilinen mesleklerin başında elektrik mühendisliği gelir. Mühendislik sektöründe inşaat mühendisliği, makine mühendisliği gibi hem masa başı, hem sahada görevi olan mesleklerin başında gelir. Bu bağlamda bakıldığında da aşağıda verilen detaylarından da anlaşılacağı gibi son derece geniş bir iş alanı vardır.

Elektrik Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Elektrik mühendisi olmak için yapılması gereken tek şey üniversitelerin mühendislik fakültelerinde elektrik mühendisliği lisans bölümünü bitirmiş olmaktır. Kimi üniversitelerde elektrik elektronik mühendisliği bir aradadır. O zaman da bu bölümü okuyanlar hem elektrik hem elektronik mühendisi olabilirler. Lakin sadece elektronik mühendisliği okuyanların elektrik mühendisi olma durumu yoktur.

Ayrıca elektrik mühendisi olan kişi kendi adına çalışacak ise o zaman mutlaka Elektrik Mühendisleri Odasından kısaca SMM denilen serbest mühendis müşavir belgesini gerekli eğitimleri tamamlayıp, sınavı geçerek alması gerekir.

Elektrik Mühendisi Çalışma Saatleri ve Görevleri Nelerdir?

Elektrik mühendisi olan kişilerin çalışma saatleri çalıştığı kuruma ve yaptığı işe göre değişiklik gösterebilir. Bu durum biraz da aktif olarak sahada olup olmamasına bağlı olarak da değişir. Elektrik mühendisleri kendi meslekleri ile çok geniş bir alanda çalışırlar. Bunların başlıcaları şunlardır:

  • Elektrik tesisatı kurulan yerlerde şantiye şefliği yapabilirler
  • Asansör firmalarında asansör mühendisi olarak ekstra bir eğitim aldıktan sonra çalışabilirler
  • Her türlü elektrik tesisatı çizebilirler
  • Fabrikalarda elektrik bakım mühendisi, bakım sorumlusu olarak çalışırlar
  • Yüksek gerilim işletme sorumluluğu yapabilirler
  • Elektrik dağıtım şirketlerinde arıza bakım ve diğer bölümlerde bölüm sorumluluğu
  • Yapı denetim firmalarında kontrol mühendisliği yapmakta olduğu temel işler arasındadır. Ayrıca kendi alanlarında danışmanlık da yapabilirler.

Elektrik Mühendisi Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?

Elektrik mühendisi olmak iyi bir eğitim alınmış ve iyi bir kurumda çalışıldığı zaman son derece keyifli bir iştir. Lakin yapı denetim ve asansör firmalarında kimi zaman sadece diploma kiralama ve çok düşük ücretler ile çalıştırılma gibi bir durum da her zaman için söz konusudur. Yüksek gerilim işletme sorumluluğunda da elektrikle ilgili önlemler alınmazsa kimi riskler söz konusudur.

Elektrik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

TMMOB yani Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği tarafından her yıl mühendisler için belirlenen bir birim fiyat vardır. Mühendisler hangi kurumda olursa olsun bu maaşın altında hiçbir yerde çalışamaz. Lakin genel olarak bakıldığında elektrik mühendislerinin başı son derece yüksektir.

En az 10 bin TL kazançları vardır. Burada maaşları belirleyen faktörler arasında kişinin çalıştığı kurum, eğitim aldığı okul, deneyimi, yabancı dil bilip bilmemesi gibi parametreler maaşı belirleyici faktörlerdir.

Çalıştığı kurumlarda geçen zaman içinde kıdemi arttıkça maaşları da otomatik olarak yükselir. Ayrıca diğer beyaz yakalılarda olduğu gibi üç ayda bir ek maaş gibi kimi sosyal olanaklarda global ölçekli firmalarda mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu