Diş Teknisyeni Olma Şartları, Maaşları ve İş İmkanları 2023

Hepimizin bildiği üzere ağız ve diş sağlığı oldukça önemli bir konudur. Hâl böyle olunca diş teknisyenleri için önemli bir iş sahası ortaya çıkıyor. Diş teknisyenliği bölümü ülkemizde oldukça rağbet gören bölümlerden biridir. Bu bölümden mezun olan kişiler hiç zorlanmadan iş imkânı bulabilmektedirler. Peki, diş teknisyeni nedir, diş teknisyeni nasıl olunur?

Diş Teknisyeni Nedir?

Diş teknisyeni demek diş hekimi demek değildir. Diş teknisyenleri diş hekimlerinin yanında çalışan kişilere denmektedir. Kısacası diş teknisyeni, diş doktorlarının kendilerine vermiş oldukları ölçüleri yapan, diş ve protezleri hazırlayan kişilerdir. Diş teknisyenleri daha çok laboratuvar ortamında çalışmaktadırlar.

Diş Teknisyeni Ne İş Yapar?

Diş teknisyenlerinin birçok görevi vardır. Peki, diş teknisyenleri ne iş yapar? Diş teknisyenlerinin görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Hekim tarafından alınan protez ölçülerini hastanın ağız yapısına göre hazırlamak,
  • Bitirmiş olduğu protezlerin şekillendirilmesini sağlamak,
  • Hastanın ağız yapısına göre hareketli ya da sabit protezler hazırlamak,
  • Hazırladığı protezlere cila uygulayarak estetik olarak güzel görünmesini sağlamak,
  • Yapısı bozulmuş ya da kırılmış protezleri tamir etmek,
  • Akrilik işlemler ve mum modelaj işlemleri yapmak,
  • İş boyunca kullandığı cihazların bakım ve onarımlarını yapmak diş teknisyenlerinin görevleri arasında yer almaktadır.

Diş Teknisyeni Nasıl Olunur?

Diş teknisyeni olmak isteyen kişiler gerekli eğitimleri almak zorundadır. Diş teknisyeni olmak isteyen bir kişi üniversitelerde bulunan Diş Protez Teknisyeni bölümünü okuyarak meslek sahibi olabilirler. Yine diş teknisyeni olmak için okunacak bazı bölümler bulunmaktadır. Ağız ve Diş Sağlığı bölümü okuyan kişilerde yine diş teknisyeni olabilirler.

Diş Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?

Diş teknisyeni olmak isteyen bir kişi öncelikle bu mesleği sevmelidir. Diş teknisyeni olmak isteyen kişiler bazı özellikler taşımak zorundadır. Bu özelliklerden bazıları şunlardır:

  • El ve göz koordinasyonuna sahip olmak,
  • Verilen işleri zamanında yapabilmek,
  • Dikkat ve konsantrasyon sahibi olmak,
  • Ekip ile çalışma ruhuna sahip olmak,
  • İş için gerekli raporları hazırlayabilmek,
  • Erkeklerin askeri yükümlülüklerini yerine getirmiş olması,
  • Fiziksel yeterliliğe sahip olmak,
  • Problemlere farklı bakış açıları ile yaklaşabilmek.

Diş Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

Diş teknisyenlerinin almış oldukları maaş, tecrübelerine göre değişebilmektedir. Örneğin işe yeni başlamış, henüz tecrübesi olamayan bir diş teknisyeni özel bir sektörde işe başlarsa asgari ücret ile işe başlayabilir. Bu durumda diş teknisyeninin maaşı 2850₺ civarında olacaktır. Devlete bağlı kurumlarda işe başlayan teknisyenlerin maaşları bundan daha fazla olabilir.

Diş teknisyenlerinin deneyim ve tecrübeleri arttıkça aldıkları maaş da bir o kadar artacaktır. En az 5 yıllık bir tecrübeye sahipseniz ve özel bir sektörde çalışıyorsanız alacağınız maaş 4000₺ civarına kadar yükselecektir. Bu durum çalıştığınız sektöre göre elbette farklılık gösterecektir. Yine devlet kurumlarında da diş teknisyenlerinin maaşları deneyim ve tecrübeye bağlı olarak 5000₺ civarında olacaktır.

Diş Teknisyeni İş İmkânları Nelerdir?

Diş teknisyenliği bölümünden mezun olan kişiler bölümü başarı ile tamamladıysa iş imkanları oldukça geniştir. Diş teknisyenliği mesleğine sahip olan kişiler kolay kolay boş kalmayacaktır.

Diş teknisyenleri ister kamu kurumlarında isterse özel sektörde kendilerine iş imkânı bulabilirler. Alanında yeterli deneyim ve tecrübe sahibi olduktan sonra güzel bir maaş alırlar. Diş teknisyenlerinin yine en çok çalıştıkları alanlardan biride özel diş laboratuvarlarıdır. Diş teknisyenleri üniversiteden başarı ile mezun olduktan sonra iş başvurusunda bulunarak iş sahibi olabilirler. Unutmayalım ağız ve diş bakımı günümüzde hemen herkesin dikkat ettiği konulardan biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu