Barmen Nedir, Ne İş Yapar ve Nasıl Olunur? 2023

Hemen hemen herkesin merak ettiği konulardan birisidir barmenlerin yaşam tarzları ve çalışma şartları. Barmenler, barlarda veya müzikli ortamlarda alkollü ya da alkol içermeyen içecekleri veya sıcak soğuk içecekler ve birçok yiyecekleri barlara gelmekte olan müşterilere sunan görevlilere verilen mesleki unvandır. Barmen veya Barmaid unvanı alan görevlilerin sunum becerilerini kullanarak misafirlerin istediği hizmetleri en iyi şekilde yapmaları gerekmektedir.

İngilizce de bu iş takımında yer alan erkek barmen, bayan ise barmaid olarak adlandırılır. Günümüzde barmen ya da barmaid olmak için belli bir zorunlu kılınmış belli bir eğitim şartı bulunmamaktadır. Barlarda servis yapma konusunda becerileri olan kişiler barmen olabilir.

Tabi içkileri iyi bilmek ve birbiri ile uyum sağlayan lezzetler ortaya koymak ise mesleğin en önemli kuralıdır. Ancak barda çalışan herkese barmen adı verilmez. Barmen barlarda içki sunumu yapan ve meşrubat sunumundan sorumlu olan erkeklere verilen mesleki unvandır. Barlarda bu işi kadınlarda yapabilmektedir.

Barmen Olma Şartları Nelerdir?

Meslek icabı barmen olmanın da birtakım şartları vardır. Yukarıda da bahsettiğimizi gibi barmen olmak için herhangi bir eğitim şartı zorunlu konulmamıştır.

Ancak profesyonel bir barmen olarak işe başlamak için üniversitelerin yeme ve içme işletmeciliği bölümünde gerekli eğitimleri almak faydalı olacaktır. Bunun dışında barmen olmak için belirli bir eğitim süresi olmamakla birlikte adaylarda belirli bir mezuniyet kriteri aranmamaktadır. Barmen olmak için aranan şartlar şunlardır;

  • Normal liselerden ya da ilköğretimden mezun olan kişilerin barmen olabilmeleri için gerekli tecrübe ve deneyimleri kazanmaları gerekmektedir. Bunun için gerekli eğitimleri alarak işe başlarlar.
  • Özellikle Millî Eğitim Bakanlığı o onaylı mekanlarda barmenlik yapmak isteyenlerin ilgili sertifikalara sahip olmaları onlar için avantajlı olmaktadır.
  • Barmenlerin büyük bir bölümü küçük yaşlarda garsonluk yapmışlardır.
  • Yabancı turistlerin geldiği tatil beldelerde eğlence alanlarında otellerde gibi farklı alanlarda çalışan barmenlerde yabancı dil şartı aranmaktadır. İngilizce Almanca gibi bir ya da birden fazla yabancı dil bilmeleri gerekir.

Barmen Çalışma Saatleri ve Görevleri Nelerdir?

Barmenlerin şartları ve saatlerine diğer meslek gruplarına göre biraz daha farklıdır. İki vardiya yapabilirler. Mekânın yoğunluğuna göre ve işletmede çalışan barmen sayısına göre de değişebilir. Barmenler çalışma saatleri gece 2, 3 ya da 4’e kadar uzayabilir.

  • Bunun dışında barmen olmak isteyenler çalışmakta oldukları barlara hâkim olması gerekmektedir. Gerek çalışanlar gerekse de mekâna gelen müşterilere güler yüz tatlı dilli olmalıdırlar.
  • Birbiri ile uyumlu enfes lezzetler ortaya koyma konusunda beceriye sahip olmalıdır.
  • İkna kabiliyeti iyi olmalıdır barın temizliğinden ve düzeninden barmenler sorumludur.
  • Kişisel bakıma ve düzgün bir diksiyona sahip olmalıdır

Barmen Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?

Barmen olmanın kolaylıkları kadar zorlukları da vardır işinde profesyonel olmuş bir barmen mesleği icra ederken kesinlikle zorlanmaz. Ancak mekâna her ırktan kişiler geleceği için bu meslekte sabırlı olmak çok önemlidir.

Gece çalışan birini sağlığı bulabileceği için barmen olmak biraz olabilmektedir. Bu nedenle barmen olacak kişilerde aranan şartlarda birisi de gece çalışma gücüne sahip olmalıdır. Yüksek sesli ortamda çalışmak zor ve yorucudur. Kamuya bağlı çalışma olanağı olmadığı için barmenler özel sektörde çalışırlar. Bu nedenle maaşları düşük olabilir.

Ancak müşterileri bahşiş bıraktığı için kendilerine ek kazanç elde edebilirler. Barmenlik yarı zamanlı çalışma fırsatı da sunabilir. Bu nedenle üniversitelerde okuya öğrenciler harçlığını çıkarabilmek için yarı zamanlı olarak barlarda ve eğlence mekânlarında barmenlik yaparlar.

Barmen Maaşları Ne Kadar?

Barmen maaşı da çok sık araştırılan konular arasında yer almaktadır. Özel sektörde yer aldığından dolayı barmenler en fazla 5500 ile 7000 bin Türk lirası arasında bir maaş ile çalışabilirler.

Yarı zamanlı çalışanların maaşı biraz daha düşüktür. Ancak müşterilerden bahşiş aldıklarından dolayı ek gelir elde edebilme fırsatları vardır. Mekânın yoğunluğuna ve gelen müşteri sayısına göre de barmen maaşları artabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu