Aşçı Aşçıbaşı Nasıl Olunur?
Konu Başlıkları
İş yaşamı tam anlamı ile sonsuz bir umman gibidir. Çok değişik türden işler bulunuyor. Bu işler de çok farklı eğitim, bilgi, deneyim gerektirebiliyor. Kimi meslekler son derece eski iş alanları iken, kimi iş alanları sonradan yaşanan teknolojik gelişmelere istinaden insanların yaşamına giriyor. Nitekim aşçılık mesleği de dünden bugüne gelen işler arasında yer alıyor.
Lakin dünyada yemek konusunda yaşanan gelişmelere istinaden bu alanda inanılmaz dünyanın her yerinde yeni yeni yemekler ortaya çıkıyor. Bu da aşçılık mesleğinin popülerliğini korumasına ve hem eski, hem yeni meslek olmasını mümkün kılıyor.
Aşçı ve Aşçıbaşı Nedir Ne İş Yapar?
Adım adım giderek önce aşçı nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir. Aşçı yemek alanında bilgi, birikim, deneyimi olan, son yıllarda bu alanda eğitim almış kişililerdir. Aşçıbaşı ise birden fazla aşçının olduğu bir yerde usta aşçıdır. Aşçıların şefi konumundadır. Bilgisi, deneyimi, iş tecrübesi ve ustalığı ile diğer aşçılardan bir üst seviyededir.
Aşçı bulunan ortamlarda yemek yapan kişilerdir. Lakin şimdiki zamanda üstte de ifade edildiği gibi aşçılık kendi içinde uzmanlaşmalar ortaya çıkan bir iş alanıdır. Kimi aşçılar sadece pasta, kimi aşçılar sadece Türk mutfağı, kimi aşçılar sadece meze soğuk yemek, kimi aşçılar da dünya mutfağı alanında çalışabilmektedir. Yine fine dining tarzında çalışan aşçılar da vardır.
Giderek da kapsam genişler durumdadır. Aşçıbaşı olan kişiler ise bir restoranda, bir pastanede ya da benzer bir işletmede gerekli koordinasyonu yapan şeflerdir. Yemek bölümünde tüm organizasyonu yapan kişilerdir.
Aşçı Mesleğinin Zorlukları Nelerdir?
Aşçılık mesleği dışarıdan son derece cazip bir alan gibi görünse de işin özünde kendi içinde zorluklar olan bir meslektir. Yemek işi sadece bilgi ve birikim ile yapılacak bir iş değildir. Kişilerin hijyene büyük bir özen göstermesi gerekir. Kendini sürekli olarak yenilemesi, dünyada yemek trendlerini takip etmek gerekir. Son yıllarda sunum ve yaratıcılık olgusu giderek öne çıkmaya başlamıştır.
Bu yüzden tüm bunları bilmek gerekir. Mutfak hataya yer vermez. Disiplinsizliğe yer vermez. Bunları bilmek ve buna göre hareket etmek gerekir. Stresin de en yoğun olduğu işler arasındadır. Tüm bunlar mesleğin en bariz zorlukları arasında ilk önce söylenebilecek olanlardır. Kişi mutlaka belli bir alanda uzmanlaşmaya gitmelidir.
Aşçı ve Aşçıbaşı Maaşları Ne Kadardır?
Aşçılık ücretleri son derece esnektir. 2 yıllık bir eğitim almış ön lisans mezunu aşçının maaşı asgari ücretinin biraz daha üstündedir.
Yine ön lisans mezunu işinde uzmanlaşmış aşçıların maaşları 20 bin Türk Lirasına kadar büyük ve kurumsal firmalarda çıkabilmektedir. Su şefi, aşçıbaşı gibi kıdemli aşçıların maaşları bu rakamların çok daha yukarısındadır. Maaşlar ayrıca çalışılan kuruma göre de değişiklik arz eder.
Aşçı Kalfalık ve Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?
Aşçı olmak için üniversitelerin dört yıllık gastronomi bölümünü ya da iki yıllık aşçılık bölümünü bitirmek gerekir. Bunun yanı sıra Halk Eğitim Merkezi, Çıraklık Eğitim Merkezi kurumlarından da kalfalık, ustalık belgeleri alınabilmektedir. Ayrıca özel eğitim merkezlerinde de bu aşçılık sertifika programları mevcuttur. Yani aşçı olmak isteyenlerin çok sayıda eğitim alabileceği yer vardır.
Aşçı ve Aşçıbaşı Emekli Maaşı Ne Kadar?
Aşçı, aşçıbaşı emekli maaşı tamamen çalışılan dönemde alınan maaşa göre değişir. Burada diğer tüm mesleklerde olduğu gibi çalışılan son dönemde alınan maaş belirleyici olan temel faktördür. Kişinin sigortası ne kadar yüksekten yatar ise aldığı emekli maaşı da o kadar yüksek olur.