Araştırmacı Nedir Ne İş Yapar? 2023
Konu Başlıkları
Araştırmacı ya da araştırma görevlisi rollerinde profesyonel bir proje ortaya çıkarmak için bilgi edinme edindiği bilgileri kaydını tutma, bilgileri organize etme ve benzeri görevleri yapmakla sorumludur. İlgili yükseköğretim kurumlarından eğitim öğretim faaliyetlerine katkısı bulunan bireylere araştırma görevlisi ya da araştırmacı unvanı verilir.
Fakat araştırma görevlisini tanımı sadece bununla sınırlı değildir. Aynı zamanda araştırmacı bilimsel alışmalara da faydalı olabilmek için yüksek akademi kurumunu yetkili organları tarafından kendilerine verilen inceleme, araştırma, deneysel çalışmaları yerine getirerek, sınav gözetmenliği, asistanlık ve öğretim görevlisi olmak gibi çalışmalar içende bulunan akademik personellerde araştırma sıfatına sahiptir.
Araştırmacı Olmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Araştırmacı olmak isteyenlerin birçoğu bulundukların üniversitelerde kaldığını veya mesleği icra etmek adına başka bir üniversitede görev aldığı biliniyor. Adından da anlaşıldığı gibi araştırma görevlisi çok yönlü bir çalışma planlarına sahiptirler. Gerek tez ve araştırmalar olsun gerekse de gerekli konularda derin incelemeler yaparak çalışmalara katkı sağlamak adına gerekli inceleme ve analizleri yapmaktadır.
Bu işi fakülte mezunu olarak yapmak isteyenler ise öncelikle bu iş için gerekli eğitimleri almaları gerekmektedir. Araştırmacı olmak için yüksek lisans veya doktora yapmak gibi başlıca koşulların yanı sıra bu mesleği yapmak isteyenlerin bilmesi gereken en önemli detay ise araştırmacını iki kategoriye ayrılıyor olmasıdır.
Araştırmacı Olmanın Başlıca Görevleri Nelerdir?
Araştırma olmanın başlıca görev ve sorumlulukları bir bilgiyi ya da bir gerçeği doğrulamak için sistematik bir şekilde kapsamlı araştırma yapması gerekmektedir. Araştırmacılar günümüzde endüstri, akademik, hükümet veya özel kurum ve kuruluşlar adına kapsamlı araştırma yapabilirler.
Özellikle adli olaylar söz konusu olduğu zaman araştırma işini en az bir dedektif kadar üstlenebilirler. Fakültelerde görev alan araştırmacılar bölüm ya da dekan başkanına karşı yerine getirmesi gereken önemli sorumlulukları vardır. Özellikle sınav kâğıdı ya da belge hazırlama aşamasında yer alırlar ve sınavlarda gözetmenlik yaparlar.
Bölümle ilgili tüm idari konu ve işlerde bölüm başkanı ya da dekanına yardım etmekle sorumludurlar. Bunun yanı sıra yüksek öğretim kurularında inceleme araştırma ve eğitim çalışmalarını kapsayan tüm konularda görevlidirler.
Araştırmacı Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir?
Her mesleğin hem zor hem de kolay yanları vardır. Araştırmacı olmanın da hem avantajları hem de dez-avantajları bulunur. Araştırmacı olmanın en zor yanı sürekli bir sınava tabi olmanızdır. Bu durum gelişim açısından sizin açınızdan faydalı olsa da sürekli değişen eğitim sistemi araştırmacıları sınava girmeye zorlamaktadır.
Çalışma saatleri belirsizdir. Yani mesai bitiminde bile araştırmacılar işleri evine taşıyabilme durumları söz konusudur. Günün her saatinde çalışmak zorundasınız araştırmacı olmanın en kolay yan ise rahat bir ortamda iş yapabiliyor olmasıdır. Araştırmacılara en fazla iş imkânı üniversitelerde bulunmaktadır. Çünkü ülkemizde üniversitelerin sayısı çok fazla olduğundan ve her üniversitede b mutlak bir öğretim görevlisinin olmasından dolayı araştırma görevlilerin olması zorunluluğu vardır.
Araştırmacı Ne Kadara Maaş Alır?
Araştırmacıların ne kadar maaş aldığı da en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Fakat araştırmacılar yoğun çalışmalarına rağmen çok yüksek bir maaşa alamamaktadırlar. Ayrıca araştırmacılar aldığı sorumluluk eğitimleri akademik kariyer özellikleri ve çalışma sürelerine göre farklı ücretlerde çalışmaktadırlar bu nedenle araştırmacıların aldığı maaşa konusunda ortalama bir rakam söylemek daha doğru olacaktır.
İşe yeni başlayan bir araştırma görevlisi 5 bin ile 7 bin Türk lirası bir maaş alabilir. Deneyimli bir araştırma görevlisi 8 bin ile 10 bin Türk lirası bir ücretle mesleğini icra edebilir. Araştırmacılar üniversitelerde iş bulamazlar ya da işle alınamazlarsa özel özel sektörde de iş bulma fırsatları vardır. Örneğin özel bir firmanın araştırma konularını üstelenerek maaş alabilmektedir.