KYK Yurtları Hakları, Kuralları, Saatleri ve Dilekçesi 2023

KYK yurtlarında kalmak isteyen öğrencilerin uyması gereken belirli kurallar bulunur. Bu kurallar arasında dilekçenin teslim edilmesi, belirli saat aralıklarında giriş çıkışların düzenli olarak takip edildiği bilinmelidir. Bunun yanı sıra öğrencilerin yanında getirmesi gereken zararlı maddeler ile yurt içerisinde nasıl davranması gerektiğine dair de genel ilkeler ve kurallar belirlenmiştir.

KYK yurdunda kalacak bir kişinin belirli giriş çıkış saatlerine uyması gerekiyor. Önemli bir durum olduğunda bunun bildirilmesi gerekir. Sabah 06.00 itibariyle giriş ve çıkışlar yapılabilir. En geç gün içerisinde 23.00’a kadar giriş kabul edilir. Giriş-çıkış saatlerine uyulmadığında öğrenciler uyarı alır. KYK yurdunda kalacak bir öğrencinin yanında zararlı malzemelerin bulunmaması gerekiyor.

Bu maddeler arasında şunlar yer alır: Patlayıcı, yanıcı, delici ya da yaralayıcı bir alet bulundurulmamalı, kumar oynanmamalı, uyuşturucu ya da kişinin zihnini bulandırıcı bir madde ile yurtta bulunulmaması gerekir. Bunun yanı sıra yurt içerisinde huzuru ve sükunu sağlamalı, kavgadan uzak durmalı, hırsızlık yapılmamalı, kampüs içerisinde ve yurdun çevresinde alkollü içecekler ile dolaşmamalıdır.

KYK Yurtları Başvuruları Ne Zaman?

KYK yurt başvuruları her yıl değişiyor ve yenileniyor. 2023 yıl içerisinde yurt başvuruları 24 Ağustos tarihinde başlatıldı. Yalnızca 4 gün olarak verilen süre 28 Ağustos gece 23:59’da sona erdi. Yurt başvuru tarihleri başladığından itibaren online e-devlet üzerinden başvurular kabul ediliyor. Okulların açılmasına yaklaşık 1.5 ile 2 ay kala başvurular alınmaya başlanıyor.

KYK Yurtları İstenen Belgeler ve Gerekli Malzemeler Nelerdir?

KYK yurt başvurusu yapanlar Gençlik ve Spor Bakanlığı yurt başvuru işlemi onay alanların belirli evrakları teslim etmesi gerekir. Teslim edilmesi gereken evrakların eksizsiz ve doğru bilgilerle dosyaya eklenmesi gerekir. Aranan evraklar arasında şunlar yer alır:

  • Öğrenci olduğuna dair belgeler
  • 4 tane güncel fotoğraf
  • Öğrenciye ait IBAN numarası
  • Kan grubu bilgisi
  • Müracaat sırasında belirtilmiş öncelik belgesi bulunduğunda eklenmelidir
  • KYK yurt ödemesini gösteren bir yazılı dekont
  • TC kimlik numarası barındıran kimlik fotokopisi

KYK Yurtları Kaç Kişiliktir?

KYK yurtları devletin öğrencilerine tesis ettiği kurumlardır. Özel yurtlardan farklı olarak ranzalı bir sistem ile donatılmıştır. Ranzalı oluşu bulunulan oda içerisinde daha çok kapasiteye sahip olabilme olanağı sunar. Özel yurtlarda baza sistemi bulunurken KYK yurtlarında ranza sistemi bulunmaktadır.

2023 yılına kadar olan dönemde KYK yurt odaları 3 kişilik ranzalı ya da ile göre değişen şekilde bazalı olacak şekilde planlanmıştı. Fakat Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da yapılan açıklamaya sınava girerken uygulanan barajın kaldırılmasından kaynaklı olarak yurt odalarının yer yer altı kişiye kadar ulaşabilecek bir kapasite artırımına gidildiği de duyuruldu.

KYK Yurtları Nasıl Gidilir, Fiyatları Nedir?

KYK yurt başvurusu yapmış olanlar yapmış olduğu başvuru onay aldığında üniversiteye kayıt yaptırmış ve yurt kaydımı tamamlamış olduğu anda yurtlara geçiş yapabiliyor. Yurt başvuru takvimi burada önemli oluyor. Belirtilen tarihler arasında öğrenci yurduna gelmeye başlanabiliyor. Genel olarak KYK yurduna gitmek isteyen bir öğrenci eğitim süreci devam ediyorsa yeni dönem başlangıcından 3 gün önce yurda giderek girişini yapabiliyor.

KYK Yurtları Ödeme Gecikme Durumunda Ne Olur?

KYK yurt ödemesi geciktiğinde geciken gün kadar faiz eklenir. Borcun bir yıl ödenmediğinde ve ödenmeme devam ettiğinde vergi dairesi müdürlüğüne devrediliyor. Devir işlemi gerçekleştikten sonra kişi bankaya değil vergi dairesine borçlu oluyor.

Yine ödenmemeye devam edildiğinde kişi üzerine icra işlemi başlatılıyor. 19 Ekim 2010 yılında başlatılan yeni karar kapsamında KYK kredi hesabı alanlar geciktirdiğinde %1,40 oranında günlük faiz ödüyor. KYK ödemesi resmi tatil gününe denk geliyorsa bir sonraki ilk iş günü akşam saati 24.00’a kadar ödeme yapılabiliyor. KYK yurt ücreti ödenecek. Ayın son iş gününe kadar ödenmesi gerekiyor.

KYK Yurtları Transfer İşlemleri

Farklı KYK’lar arası kişisel sebeplerden dolayı nakil işlemi sağlanabiliyor. Bu öğrencinin farklı bir yerde üniversiteye devam ediyor oluşu yatay geçiş sürecinin başlaması ve benzeri farklı sebeplerden dolayı kaynaklanabiliyor. Nakil talebi iletildiği andan itibaren 15 gün içerisinde sonuca ulaşıyor. KYK yurt transfer işlemleri için yaşanılan ildeki KYK Bölge Müdürlüğüne gidilmelidir. Buraya dilekçe ile durum izah edilmelidir. Geçilmek istenen 3 farklı yurt dilekçe üzerinde sıralanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu