İnşaat Mühendisi Olma, Yaptığı İş Görevleri ve Maaşları 2023

Matematik zekası olan öğrencilerin çoğu şüphesiz 2 olarak tıp eğer gelmezse genelde mühendislikleri tercih ederler. Birçok mühendislik dalı vardır. Genelde kişiler sevdikleri eğilimleri olan mühendislik bölümlerini okumayı tercih ederler. Bugün inşaat mühendisliği konusuna değineceğiz.

İnşaat mühendisi nedir ne iş yapar? İnşaat Mühendisi nasıl olunur? İnşaat mühendisi olma şartları nelerdir? İnşaat mühendisleri maaşları ne kadar olur? Konularını ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Sizin de mühendislik okumaya özellikle inşaat mühendisliğine ilginiz varsa aşağıda yazmış olduğumuz bilgileri okumanız belki ileride sizin de işinize yarayacaktır. O halde gelin hep birlikte inşaat mühendisliği hakkında merak edilen soruların cevaplarına bakalım.

İnşaat Mühendisi Nedir?

İnşaat mühendislerini görevleri; yol inşaatı, köprü inşaatı, havalimanı inşaatı, baraj inşaatı, çeşitli bina inşaatları vb. Konularda büyük ve zor inşaat projelerini tasarlarlar, inşa etme kısmında görev alırlar, yapılan işleri denetlerler ve herhangi bir sıkıntı çıkması durumunda müdahalede bulunarak inşaatın durmadan hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olurlar. Büyük bir proje yapıyorsanız ki artık çoğu projede görev alıyorlar inşaat mühendislerine ihtiyaç duyacaksınız. Deyim yerindeyse inşaatın bel kemiklerindendir kendileri.

İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?

İnşaat mühendislerinin çalışabileceği birçok farklı sektör mevcuttur. Bunlardan bazıları; çevre, yapı, ulaşım, denizcilik vb. Sektörlerdir. İnşaat mühendislerinin genel olarak yaptığı şeyler şunlardır:

  • Yapılmakta olan projeyi denetlemek, sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak ve planlama zaman dahilinde bitirilmiş olmasına yol gösterici olmaktır.
  • Gerekse sahada gerek masa başında incelemelerde bulunmak teknik çalışmalar yapmak.
  • Yapılacak İnşaat’ın işçilik, malzeme tutarı gibi giderlerini belirleyip not almak. Yani oluşturulacak eserin maliyetini belirtmek.
  • Açılmış olan inşaatın temelinin sağlamlığını ve güvenilirliğini belirlemek için toprak üzerinde birtakım testler gerçekleştirmek.
  • İş sağlığı güvenliğini kontrol etmek ve projenin yasal bir şekilde ilerlediğini belirtmek.
  • Projenin devam edip etmeyeceğini belirlemek sürdürülebilirlik hakkında bilgi vermek.
  • Bazı projelerde çok teknik ve hesaplanmayacak kadar zor bazı noktalar vardır. Bunları daha iyi değerlendirebilmek için yazılımlar gerçekleştirmek ve bunları uygulayabilmek.
  • İş arkadaşları ile beraber uyumlu ve birlikte bir şekilde çalışabilmek.
  • İnşaat hakkındaki gerekli raporları yetkili mercilere sunabilmek.

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?

İnşaat mühendisi olabilmek için şu anki YKS sınavında 4 yıllık herhangi bir inşaat mühendisliği bölümü kazanılıp bitirilirse inşaat mühendisliği mesleği icra edilebilir.

İnşaat Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

  • Yüksek oranda problem çözme ve sorunların üstesinden gelme yeteneğine sahip olmak.
  • Yaptığı projeyi teslim edeceği tarihe göre düzenli ve bir plan içerisinde sıkıntısı olarak yürütmek.
  • Takım çalışmasına açık olmak iş sahasındaki arkadaşlarla birlikte koordineli olarak işi yürütmek.
  • İnşaatta yaşayacağı her olumsuzluğa açık olmak yoğun iş temposuna hazır bulunmak.
  • Erkek inşaat mühendisi adayları için askerlik görevini bitirmiş olmak.
  • Çevresindeki insanlarla hem sözlü olarak hem de yazılı olarak güzel ve akıcı bir şekilde iletişim kurmak.

İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadardır?

Bir inşaat mühendisinin aldığı maaş yere ve deneyimine göre değişiklik göstermektedir. En düşük 2500₺ en yüksek 11000₺ ve ortalama olarak 5000₺ civarında maaş almaktadırlar.

İnşaat Mühendisi İş İmkânları Nelerdir?

İnşaat mühendisleri 4 yıllık fakülteyi bitirdikten sonra gerekli olursa girecekleri bölüme göre sınavlara girip mesleğe başlayabilirler. İstedikleri takdirde üniversitede kalarak öğretim görevlisi de olabilirler.

Tabi not ortalaması 2.50 üzeri olanlar ve (ALES) sınavından asgari puan olarak 70 puan alan mezunlar öğretim görevlisi olabilir. İsterlerse özel şirketlerde proje çizimi de yapabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu